Đoković i zvanično najbolji na svetu

Izvor: Politika, 19.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković i zvanično najbolji na svetu

Boris Beker o ATP anketi: Osvojio je tri grend-slem titule i u šest uzastopnih finala pobeđivao prvog na svetskoj listi – to se još nikada nije dogodilo. – Danas počinje završni turnir u Londonu

Uoči današnjeg početka završnog ATP spektakla u Londonu, Novak Đoković je i zvanično proglašen za najboljeg tenisera sveta u 2011. Komentarišući to u Londonu, slavni Boris Beker je proteklu sezonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << srpskog tenisera – sa tri titule na „grend-slem“ turnirima, pet u masters seriji i deset ukupno – ocenio kao jednu od najuspešnijih u istoriji belog sporta:

„Osvojio je tri grend-slem titule i u šest uzastopnih finala pobeđivao prvog na svetskoj listi – to se još nikada nije dogodilo.“

Đoković je tek šesti sa tri najveća turnira osvojena u istoj godini – za 43 godine profesionalizacije tenisa – uz 94,5 odsto pobeda (69:4). Među tom šestoricom, samo su Džimi Konors i Rodžer Federer imali viši procenat pobeda: Amerikanac 95,9 (93:4), 1974. godine, a Švajcarac 94.9 (92:5) u 2006. Procentualno je najuspešniji bio Džon Mekinro (96,5), kada je 1984. imao 82 pobede i samo tri poraza, ali sa samo dve „grend-slem“ titule.

„Možda nije statistički najbolji, ali tukao je Federera, tukao Nadala, tukao svakog ko mu se našao na putu. Zato mislim da je ovo bila neverovatna godina“, ocenio je Nemac čija je zvezda zasijala osvajanjem Vimldona sa svega 17 godina.

„Da, uzgubio je u polufinalu Rolan Garosa, ali to je bio fantastičan meč protiv Federera. I, da, izgubio je od Endija Mareja u finalu Sinsinatiju, u avgustu, ali to nije bio poraz u prvom kolu od nekog turiste.“

Federer i Marej favoriti u Londonu

Ni sve ove pohvale nisu naterale Bekera da previdi Đokovićeve povrede i pad forme uoči početka završnog turnira u Londonu, gde i zatvorena hala i podloga igraju važne uloge:

„Moji faoriti su Federer i Marej. Obojica su u usponu, nedavno su osvojili turnire, njihov talenat na ovoj podlozi u zatvorenoj hali je prirodniji nego Đokovićev i Nadalov. Oni vole ove uslove. I povrh svega, mislim da im je nešto potrebnija pobeda u Londonu nego Nadalu i Đokoviću, u ovom trenutku.“

I kladioničari stavljaju Federera na prvo mesto, a ATP udruženje mu je dodelilo i dve „utešne“ nagrade u ovogogodišnjoj anketi. Švajcarac je sedmi put u proteklih osam godina dobio nagradu za sportsko ponašanje, a proglašen je i za najomiljenijeg tenisera, ispred Đokovića i Nadala. Špancu je dodeljena nagrada za humanitarni rad, zbog fondacije za siromašnu decu, Kanađanin Miloš Raonić je izabran za igrača u usponu, a Argentinac Huan Martin del Potro za najuspešnijeg povratnika.

Za početak derbi i dve zagonetke

Završni obračun osmorice najboljih na svetu počinje danas, mečevima B grupe, u kojoj su Nadal, Federer, Conga i Fiš. Nema zagrevanja, već u prvom meču između Federera i Conge očekuje se izvanredna repriza pariskog finala. Tada je Švajcarac slavio u dva seta, ali njegovo ukupno vođstvo od 6:3 ništa mu ne garantuje. Francuz ove sezone punim sjajem pokazuje talenat i ne može toliko da izgubi kao velikan koji želi da šestim peharom na završnoj predstavi još jednom uđe uistoriju, a ujedno pokaže da je preživeo Đokovićevu invaziju.

Uveče se sastaju dve najveće zagonetke, Rafael Nadal o čijoj se formi ništa ne zna od eliminacije u Šangaju, i povređeni i otpisani Mardi Fiš, na čije mesto čeka naš Janko Tipsarević, zvanično i dalje prva rezerva.

Sutra ćemo gledati dve najveće nade srpskog tenisa u Londonu, Novaka Đokovića u borbi za drugi pehar završnog ATP turnira – posle onog u Šangaju 2008. godine – i Nenada Zimonjića, branioca prošlogodišnjeg pehara u dublu.

M. Kovačević

objavljeno: 20.11.2011
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.