BEOGRAD DOMAĆIN ELITE: Svetski Gran pri u šahu se održava u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 15:47

BEOGRAD DOMAĆIN ELITE: Svetski Gran pri u šahu se održava u Srbiji

Najbolji šahisti stižu!

Jedan od najpredstižnijih šahovskih turnira na svetu - Gran-pri, u 2022. godini pod okriljem Međunarodne šahovske federacije (FIDE) održaće se u Beogradu od 28. februara do 4. marta.

Na turniru u prestonici Srbije, koji je jedan od tri najveća na takmičenja na planeti, učestvovaće 16 šahista, a dvojica će izboriti mesto među osam najboljih za nadmetanje u Madridu, gde će se najuspešniji izboriti za meč za svetsku titulu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

-Nadam se da će ovaj turnir postati deo šahovske istorije. Ponosan sam što će se odigrati u mom mandatu i trudićemo se da šah vratimo tamo gde je nekada bio i da naši šahisti ponovo osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Cilj je da šah bude što više prisutan, a na nama je da obezbedimo uslove. Nadam se da će naši šahisti iskoristiti priliku što je država spremna da stane iza njih - izjavio je predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić na konferenciji za medije u hotelu Kraun Plaza.

On je dodao da će se istovremeno sa Gran pri turnirom odigrati prateći velemajstorski turnir, u rangu nekada vrlo priznatog turnira Investbanke, koji se održavao tokom druge polovine prošlog veka.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je Grad dao podršku imajući u vidu da je istorija šaha u Srbiji duga i uspešna.

- Mi ohrabrujemo Saveze da organizuju velika tammičenja, uskoro imamo Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici, posle toga još događaja, koji su ne samo sjajna promocija zemlje, nego i prilika da što više turista dođe u Beograd. Biće ovo još jedan dokaz značaja šaha, koji nije klasičan sport, koji je dobar i za mentalno zdravlje, da se opet razmisli o tome da šah postane izborni predmet u školama - istakao je Vesić.

Podršku turniru u ime ministarstva omladine i sporta dao je pomoćnik ministra Darko Udovičić, a a na konferencije za medije obratila se i čuvena šahistkinja Alisa Marić.

- Zadovoljstvo što se ovako veliki turnir organizuje kod nas. Možda će upravo igrač sa ovog turnira postati šampion sveta. Ovaj turnir nas vraća u stara vremena kada su kod nas dolazili najbolji šahisti sveta i nadam se da je ovo samo početak i da ćemo ubuduće, uz ulaganje u mlade, opet imati vrhusnke rezultate naših takmičara - zaključila je Alisa Marić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.