Izvor: RTS, 24.Nov.2023, 15:35

Писторијус ускоро излази из затвора

Некадашњи параолимпијски атлетичар Оскар Писторијус биће раније пуштен из затвора, деценију пошто је усмртио своју девојку, Риву Стинкамп, навеле су власти у Јужноафричкој Републици.
Секретаријат за условни отпуст затвора у Преторији је донео >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одлуку да је Писторијус способан за друштвену реинтеграцију, чиме ће добити условну слободу од 5. јануара 2024. године.

"Господин Писторијус ће довршити остатак казне у поправном систему у заједници, те ће бити надгледан у складу са условима условне казне док она не истекне", наводи се у саоштењу Секретаријата за условни отпуст затвора у Преторији.
Након што буде пуштен на слободу, Писторијус ће бити под присмотром социјалних служби док му казна званично не истекне, а поред тога редовно ће морати на терапије и разговоре са стручним лицима.
Некадашњи параолимпијац је првобитно осуђен за убиство из нехата и добио је петогодишњу затворску казну, али је Апелациони суд преиначио пресуду и осудио га за убиство.
Писторијус је осуђен на шестогодишњу казну, а након жалбе тужилаштва добио је 13 година и пет месеци затвора.
Мајка Риве Стенкамп је рекла да се не противи Писторијусовом пуштању на слободу, али да се пита да ли су његови "неконтролисани изливи беса", заиста решени у затвору, додајући да је забринута за безбедност жена која ће бити у контакту са њим.
Прва Писторијусова молба за условни отпуст је поништена у марту. Јужноафрички Уставни суд је ту одлуку прогласио грешком, што је довело до недавног саслушања за условни отпуст.
Писторијус је шестоструки освајач златне медаље на Параолимпијским играма, а у историју је ушао као први атлетичар коме су ампутиране обе ноге, а који је учествовао на Олимпијским играма. У Лондону 2012. године трчао је помоћу протеза од угљеничних влакана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.