Sirijski režim prihvatio rusko-američki sporazum o prekidu vatre Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2016, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski režim prihvatio rusko-američki sporazum o prekidu vatre Siriji

Sirijska vlada prihvatila je rusko-američki sporazum o prekidu vatre u Siriji, koji bi trebalo da stupi na snagu sutra, prenela je sirijska državna agencija Sana, pozivajući se na "dobro obaveštene izvore".

"Sirijska vlada prihvatila je rusko-američki sporazum, čiji je cilj nalaženje političkog rešenja krize u Siriji", navela je Sana, dodajući da će u Alepu doći do prekida neprijateljstava iz "humanitarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << razloga".

Sporazumom je predviđena demilitarizacija puta Kastelo severno do Alepa, nekadašnje rute snabdevanja pobunjenika pre nego što je režim 17. jula nad njim preuzeo kontrolu. Taj put će ubuduće služiti za transport humanitarne pomoći.

Agencija Frans pres navela je danas da primena rusko-američkog sporazuma o prekidu vatre u Siriji neće biti nimalo laka ako se imaju u vidu duboka međusobna netrpeljivost vlade u Damasku i pobunjenika, saradnja pobunjenika sa džihadistima i mnogo aktera u sirijskom sukobu.

Za pet godina, koliko traje građanski rat u Siriji, zaključeno je nekoliko sporazuma o prekidu vatre koji su vrlo brzo propadali, dok su se snage režima predsednika Bašara el Asada i pobunjenici međusobno optuživali za njihovo kršenje.

Prvi rusko-američki sporazum o primirju stupio je na snagu 27. februara i iz njega su džihadisti bili isključeni, ali je propao već posle nekoliko nedelja, najpre u Alepu, glavnom poprištu sukoba, navodi Frans pres.

Predstavnici opozicije koja pet godina traži da predsednik Asad ode s vlasti, istakli su ranije da sumnjaju u političku volju režima da poštuje sporazum, prema kome je u prvom redu predviđen prekid neprijateljstava.

"Ne očekujemo da će režim dobrovoljno poštovati sporazum. Uopšte ne računamo na režim", rekao je član opozicije Basma Kodmani.

Opozicija smatra da će jedino Moskva, saveznik Damaska, biti u stanju da Asadov režim prinudi na poštovanje sporazuma, dodaje Frans pres.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je sinoć u Ženevi da će Damask "poštovati" sporazum i dodao da su pojedine pobunjeničke grupe do sada "odbijale da sarađuju".

Sporazumom je takođe predviđena mogućnost da SAD i Rusija izvode zajedničke operacije protiv džihadista, zbog čega bi Vašington trebalo da zahteva od dela pobunjenika koji u provincijama Alep i Idlib sarađuje sa islamistima, da od te saradnje odustane.

Glavni saveznik pobunjenika među džihadistima jeste Front Fateh al-Šam, bivši Front Al-Nusra koji je prekinuo veze sa Al Kaidom i iskazao lojalnost Islamskoj državi, a terorističkom grupom smatraju ga i Moskva i Vašington.

Kodmani je ocenio da su pobunjenici zbog ofanzive Asadovih snaga "prinuđeni da sarađuju sa radikalnim grupama", ali da će one u slučaju prekida vatre biti "marginalizovane".

Analitičari, međutim, smatraju da će pobunjenicima biti veoma teško da se distanciraju od Fronta Fateh al-Šam, koji je dobro organizovana i naoružana grupa i glavni stub u borbama džihadista protiv Asadovih snaga.

Ekspert za Bliski Istok Čarls Lister ocenio je da prekid saradnje sa Fateh al-Šamom za pobunjenike "de fakto znači prepuštanje terena režimu", zbog čega će, kako je naveo, biti teško prinuditi ih da promene mišljenje.

Činjenica da su dva najvažnija međunarodna aktera sirijskog rata postigla sporazum, ne znači da će vlada u Damasku i pobunjenici biti njime zadovoljni, navodi agencija Frans pres.

Turska, saveznik opozicije, mada u poslednje vreme sve bliža Rusiji, pozdravila je ranije danas rusko-američki sporazum, ali je i dalje nepoznato kako će na njega reagovati Saudijska Arabija, bliska pobunjenicima, i Iran, saveznik Asada.

Po Listerovim rečima, Teheran bi mogao biti "smetnja" primeni sporazuma, dok će Rijad i dalje insistirati na Asadovom odlasku s vlasti, što je glavna tačka spoticanja u pregovorima o okončanju sukoba.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Početak kraja rata? Šta sve predviđa sporazum SAD-Rusija

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2016

Sirijska vlada prihvatila je rusko-američki sporazum o prekidu vatre u Siriji, koji bi trebalo da stupi na snagu u nedelju, prenela je sirijska državna agencija Sana, pozivajući se na "dobro obaveštene izvore"..."Sirijska vlada prihvatila je rusko-američki sporazum, čiji je cilj nalaženje političkog...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.