Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Neubedljiva istraga UN o hemijskim napadima u Siriji

Rusija je odbacila kao "neubedljive" zaključke istrage sprovedene pod vođstvom Ujedinjenih nacija koji pokazuju da su snage sirijske vlade izvele najmanje tri hemijska napada u Siriji, javlja AFP.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin rekao je danas u Savetu bezbednosti da ti zaključci "nisu potkrepljeni dokazima", kako je navedeno u tekstu njegovih opaski koji je francuskoj agenciji dostavljen tokom sastanka iza zatvorenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrata.

Prošle nedelje je najavljeno da će Savet bezbednosti danas diskutovati o najnovijem izveštaju međunarodnog tima, čiji je pun naziv Zajednički istražni mehanizam Organizacije za zabranu hemijskog oružja i UN (JIM).

Savet bezbednosti je uspostavio JIM pre godinu dana kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za hemijske napade u Siriji, a taj tim je dosad istražio devet slučajeva u sedam sirijskih gradova.

Tim je ustanovio je da je sirijska vlada izvela i treći hemijski napad u toj zemlji razorenoj ratom, a to je navedeno u izveštaju koji je prošle nedelje dostavljen Savetu bezbednosti UN.

Pročitajte još:

U izveštaju, koji je dostavljen 21. oktobra kasno uveče, u koji je AP imao uvid, tim tvrdi da postoje "dovoljni dokazi" na osnovu kojih se može zaključiti da su sirijske snage odgovorne za jedan od napada u Kmenasu u provinciji Idlib, koji je izveden 16. marta 2015. godine.

Tim navodi da je naprava, bačena sa velike visine, "pogodila zemlju i oslobodila toksičnu supstancu koja je ugrozila stanovništvo", dok su očevici i bolničko osoblje prepoznali da je reč o mirisu i simptomima gasa hlorina.

Tim je, međutim, zaključio da nema dovoljno dokaza da bi se utvrdila odgovornost za druga dva napada.

U avgustu je međunarodni tim okrivio vladu sirijskog predsednika Bašara al-Asada za upotrebu hlorina u dva napada, a Islamsku državu za upotrebu iperita u jednom napadu, podseća AP.

Tada je tim naveo da još tri napada ukazuju na moguću umešanost vlade.

SAD, Britanija i Francuska traže da Savet bezbednosti UN nametne sankcije Asadovom režimu zbog korišćenja hemijskog oružja, ali je Rusija, najbliža saveznica Sirije, ocenila da dokazi koji su izneti u avgustovskom izveštaju nisu odlučujući i najavila da će se usprotiviti sankcijama, podseća američka agencija.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SB UN o Siriji: Čurkin brani Asada, pritisci sa Zapada

Izvor: B92, 28.Okt.2016

Rusija je odbacila kao "neubedljive" zaključke istrage sprovedene pod vođstvom UN koji pokazuju da su snage sirijske vlade izvele tri hemijska napada u Siriji...Zvanična Moskva je i ocenila da ne bi trebalo uvesti sankcije Damasku, javlja AFP..."Smatramo da ne postoje dokazi na osnovu kojih bi bilo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.