MAKEDONSKA GRANICA ZATVORENA: Migranti proveli noć u šatorima, centri puni

Izvor: Kurir, 01.Mar.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAKEDONSKA GRANICA ZATVORENA: Migranti proveli noć u šatorima, centri puni

Blizu 8.500 izbeglica iz Sirije i Iraka provelo je noć u teškim uslovima čekajući na granici Grčke i Makedonije kako bi nastavili svoj put ka zemljama zapadne Evrope, dok je makedonska granica od ponoći u potpunosti zatvorena.

Prema podacima humanitarnih organizacija na grčkoj strani granice, centar za prihvat izbeglica u grčkom selu Idomeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pun je kao nikada dosad i u njemu je noć provelo blizu 8.500 ljudi.

Kako kažu, zbog velikog broja izbeglica koje su ostale blokirane na grčkoj strani granice i velikog broja onih koji nastavljaju da pristižu, počela je izgradnja novih prihvatnih centara, čime će se situacija ublažiti, ali ne i rešiti.

Grupa izbeglica među kojima je bilo i žena, dece i staraca noć je provela u malim šatorima u nehumanim uslovima, a bilo je i onih koji su spavali na otvorenom u vrećama za spavanje.

S druge strane, dug je red i onih koji satima čekaju za vodu, hranu i pružanje medicinske pomoći članova humanitarnih organizacija koje tvrde da u ovom mestu broj izbeglica koje pristižu nastavlja da raste i upozoravaju na pogoršanje situacije u narednom periodu.

Broj izbeglica "zarobljenih" na grčko-makedonskoj granici u Idomeniju je sve veći, nakon što su neke zemlje na balkanskoj ruti najavile ograničenje ulazaka, reagujući na prethodne poteze Austrije.

Nakon što je Austrija saopštila da će dnevno primati 3.200 izbeglica, Hrvatska i Slovenija su istakle da će dnevno primati 500 izbeglica. U Makedoniju može da uđe 300 izbeglica dnevno što je i dovelo do naglog povećanja broja izbeglica u Grčkoj gde se trenutno nalazi više od 22.000 ljudi.

(Anadolija)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.