Osude uvreda Sergeja Trifunovića

Izvor: RTS, 22.Jan.2019, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude uvreda Sergeja Trifunovića

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković osudila je "mizogene" izjave glumca Sergeja Trifunovića na tviteru, kojima je na "neprimeren i seksistički način" uvredio novinarku Srpskog telegrafa Ivanu Žigić.
U saopštenju dostavljenom medijima, Poverenica ukazuje da je pritom Trifunović u prepisci na toj društvenoj mreži obelodanio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i njen broj telefona, čime je ugrozio.

"Društveni diskurs je u poslednje vreme obeležen čestim uvredljivim i seksističkim sadržajima o ženama, ali i međusobnim uvredama i korišćenjem neprimerenih reči i kvalifikacija", navela je Janković.
Poverenica je upozorila da javno iznete reči utiču na formiranje stavova javnog mnjenja i kulturne obrasce, i neophodno je da postoji odgovornost, kao i svest o odgovornosti za javno iznete reči.
Istovremeno, Janković je osudila izjavu Trifunovića koji je predsednika Srbije Aleksandra Vučića uporedio sa Adolfom Hitlerom.
Ona podseća da je antifašizam jedna od najznačajnijih tekovina našeg društva, kao i da je zaštita nacionalnih manjina i očuvanje njihovog identiteta jedan od najznačajnih prioriteta naše državne politike. 
"Ovakav način izražavanja je nedopušten i zakonom zabranjen", istakla je poverenica Janković.
Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ocenjuje da su uvrede koje je Sergej Trifunović uputio novinarki Srpskog telegrafa potpuno skandalozne i zabrinjavajuće.
"Žene su postale svakodnevna meta uvreda u Srbiji i prosto se postavlja pitanje – šta se ovde dešava? Takve vrste uvreda, koje se objavljuju na društvenim mrežama i u medijima, inspiracija su svima onima koji zlostavljaju svoje žene i čine nasilje u porodici. Prosto, ako vi možete da kažete za nekoga tako ružne reči i još i gore, koje sam imala prilike da čujem u poslednje vreme, svaki građanin Srbije koji ima iole problema sa svojom partnerkom pomisliće: 'A što ne bi mogao i ja to da kažem, ako može on?'", upozorava Vesna Stanojević.
I potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović osudila je uvrede koje je kandidat za predsednika Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izrekao na račun novinarke Srpskog telegrafa i urednice Studija B.
Mihajlovićeva je u saopštenju za medije navela da pristojna komunikacija u političkom životu treba da počne od političkih stranaka i da oni koji pretenduju na to da uđu u politiku ne smeju da šire mržnju u javnom govoru.
"Ako već želite da uđete u politiku, onda povedite prvo računa o svom ponašanju i nemojte da širite nasilje i mržnju u javnom prostoru. To se naročito odnosi na obraćanje ženama, koje ne smeju da budu izložene uvredama i napadima ni u institucijama, ni na ulici, ni na društvenim mrežama", navela je Mihajlovićeva.
Pogledaj vesti o: Sergej Trifunović

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.