KONAČNO JE NEKO POGODIO U CENTAR: SAVO MILOŠEVIĆ otkrio UZROK poražavajućeg stanja SRPSKOG fudbala!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2020, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO JE NEKO POGODIO U CENTAR: SAVO MILOŠEVIĆ otkrio UZROK poražavajućeg stanja SRPSKOG fudbala!

Bili smo tradicionalno talentovana nacija.

Setimo se one, sada već čuvene rečenice "dok je fudbal bio mlad", koju Tirke izgovara u filmu "Montevideo". Da, tada je i srpski fudbal bio lepršav, atraktivan, moderan. Decenije su prošle, igra loptom razvijala i postajala brža, bolja, zahtevnija. Sve. Od stadiona, preko opreme, taktike, novca, popularnosti, pravila. Na tim talasima se vrhunski fudbal izmenio. U Srbiji se samo na momente taj odjek čuo, ali bez epiteta "vrhunski".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Mnogo je razloga za to. Od finansijskih uslova, preko sumnjivih likova koji vode celu priču, pa sve do samih igrača koji fudbalski odrastaju u takvom okruženju, nespremni da se potpuno razviju i pretoče talenat u suv kvalitet. Odgovor na ova pitanja dao je pred krcatim amfiteatrom Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu Savo Milošević. On je studentima ukazao kako bi trebalo danas da izgleda moderan fudbal, koji se u Srbiji ne praktikuje.

- Fudbal je postao industruja. Ofanzivan je, atraktivan, privlači više ljudi na tribine i više se novca se u njemu obrće. UEFA i FIFA rade sve da ubrzaju igru, zato danas imamo loptu za koju bih pre 30 godina rekao da je balon, brža je i manjeg obima, ali služi ubrzanju igre, više stvari se dešava na terenu, pada više golova. U skladu s tim bi trebalo da težimo totalnom fudbalu kakav gaji Liverpul. Teško je do njega doći. Suština svakog trenerskog posla je da analizira svoju ekipu i proceni šta može da uradi u skladu sa modernim trendovima. Moja poruka studentima i srpskoj struci je da usmerimo fudbal ka modernim tokovima, kako bismo ga približili masama, jer dobra odbrana može često da znači još kvalitetniji napad - pojasnio je Milošević.

Na kraju je konstatovao:

- Fudbal je otišao daleko kad su brzine u pitanju. Samim tim je vreme izvođenja tehničkih elemenata moralo da se skrati. Ozbiljan je to proces. Neverovatno je da uspevamo od talentovane nacije da dođemo do netalentovanih momaka za moderni fudbal, a genetski imamo predispozicije za dobru tehniku.

Budućnost će odgovoriti da li je i kojom brzinom moguće vratiti klečeći srpski fudbal na sigurne noge.

Pogledajte rezultate

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Kristina Janjić, supruga Aleksandra Mitrovića
Pogledaj vesti o: Savo Milošević

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.