Zakonom do veće zaštite zdravlja i bezbednosti kupaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2019, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakonom do veće zaštite zdravlja i bezbednosti kupaca

Izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda osigurava se visok nivo zaštite zdravlja i bezbednosti kupaca i ne stvaraju se dodatna ograničenja u slobodi kretanja robe, a izmenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene se značajno podstiče efikasnije poslovanje za naše privredne subjekte. To su danas ocenili poslanici Skupštine Srbije na sednici na kojoj vode objedinjenu raspravu u načelu o ta dva predložena zakonska rešenja koja su, kako su istakli, od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neposrednog značaja za građane.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović je rekao da je cilj izmena i dopuna Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda da se osigura visok nivo zaštite zdravlja i bezbednosti kupaca, bilo da je reč o proizvodima za ličnu upotrebu ili proizvodima koji se koriste za obavljanje nekih profesionalnih delatnosti.

Dosadašnji zakon se, podsetio je, odnosio samo na finalne proizvode, a predloženim izmenama zakona biće obuhvaćeni i proizvodi bez kojih finalni proizvodi ne mogu da funkcionišu.

“Navešću samo jedan primer, a to su oni proizvodi koji su predmet česte kontrole kao što su igračke za decu. Kontrolišu se igračke za decu kao finalni, konačni proizvod na tržištu, ali od sad će biti kontrolisane, na primer, i baterije koje pokreću taj proizvod, da li su i one bezbedne”, rekao je on.

Poslanica Pokreta socijalista Ana Karadžić je kazala da je bezbednost proizvoda samo jedan od brojnih zahteva koji je danas potreban kako bi se proizvođačima otvorio ulazak na tržište, kako na tržištima u svetu, tako i kod nas.

“Ove izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti potrošača imaju za cilj da unaprede mehanizme kojima će se zaštiti potrošači, znači svi građani Srbije, ali se neće stvoriti dodatna ograničenja u slobodi kretanja robe”, navela je Karadžić.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o izvozu i uvozu robe dvostruke namene, rekla je da se tim izmenama značajno podstiče efikasnije poslovanje za naše privredne subjekte.

“Takođe, omogućava se efikasniji rad organa državne uprave, koji su do sada morali da izdaju mnogo dozvola kako bi se uvozili proizvodi, što znači da će na ovaj način biti rasterećeni ukidanjem ovih dozvola”, dodala je Karadžić.

Poslanica SPS-a Snežana Paunović je rekla da se izmenama i dopunama Zakona o opštoj bezbednosti potrošača još preciznije definišu pojmovi opasnih i obmanjujućih proizvoda i propisuje zakonska obaveza proizvođačima, ali i ostalim učesnicima na tržištu da na tržište mogu stavljati isključivo proizvode bezbedne po zdravlje potrošača.

Poslanica SNS Ana Čarapić navodi da su predložene izmene i dopune zakona u funkciji usaglašavanja srpskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, odnosno ispunjavanja preuzetih obaveza i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić je rekao da će poslanici te stranke podržati predložena zakonska rešenja jer su, kako je dodao, u pitanju zakoni od neposrednog značaja za građane.

Poslanici o televiziji N1, Stefanoviću...

Poslanici su na početku sednice postavljali pitanja među kojima je bilo onih o trgovini oružjem u kojoj su navodno umešani ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i njegov otac i da li i kako televizije N1, Nova S i Sport klub plaćaju poreske obaveze.

Narodni poslanik SNS Marko Atlagić pitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravde šta će preduzeti povodom, kako je rekao, gnusne izmišljotine o ministru Stefanoviću.

"Iz dana u dan svedoci smo kontinuiranih brutalnih medijskih napada na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovu porodicu i njegove najbliže saradnike", rekao je on.

Kako je naveo, ti napadi deo su sprege mafijaško tajkunskih, kriminalnih, politikanskih grupa iz naše zemlje i inostranstva kojima je, dodao je, cilj da oslabe pregovaračku poziciju Vučića u momentu kada on pokušava da pronađe trajno, kompromisano, pravedno i mirno rešenje za Kosovo i Metohiju.

"Ovaj put pojačali su intenzitet medijskih napada i na najbližeg Vučićevog saradnika, ministra Stefanovića i njegovog oca Branka.

Pristalice Saveza za Srbiju na čelu sa Draganom Đilasom, u narodu zvanom kao Điki mafija, lažirali su prilog ruske televizije Raša tudej u pokušaju da optuže Stefanovića i njegovog oca da sarađuju sa džihadistima", rekao je Atlagić.

Kako je naveo, cilj im je bio širenje te montaže kako bi ubedili javnost da Srbija naoružava pripadnike terorističke organizacije ISIS u Jemenu.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pitao je Poresku upravu i Ministarstvo finansija da li televizije N1, Nova S i Sport klub imaju poreski broj i ako nemaju, kako plaćaju radnu snagu, dobavljačima, uopšte bilo koju poresku obavezu Srbiji.

"Radi se o jednoj divljoj, piratskoj televiziji koja godinama u Srbiji ne plaća ništa. U međuvremenu se pojavila i televizija Nova S, a njihovim stopama idu i Sport klubovi koji emituju reklame za više od 20 miliona evra godišnje i pri tome izbegavaju da plaćaju bilo kakav porez", tvrdi on i dodao da Poreska uprava to treba da utvrdi.

Smatra da su to nelegalne, neregistrovane, prekogranične televizije koje imaju nameru da kreiraju, kako je dodao, medijski pejzaž i utiču na političke prilike u Srbiji.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj negodovao je što se prodaje zemljište na kom su nekad bila uspešna preduzeća i što se tu otvaraju šoping molovi.

"Da li je to zlatno doba u kojem mi živimo? Da li to pokazuje naša prosečna plata, suficit u budžetu i sve ostale stvari, da mi sada nemamo šta da radimo sa našom industrijom, nemamo uopšte potrebe da ulažemo u to da se ljudi zapošljavaju, sad nam fale šoping molovi? Kako se to razlikuje od režima DS?", upitao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.