Glasanje o poverenju Vladi naknadno

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje o poverenju Vladi naknadno

Beograd -- Zbog nedostatka kvoruma, u republičkom parlamentu juče se nije glasalo o poverenju Vladi Srbije. Dan za glasanje biće naknadno određen.

Za glasanje se prijavilo 123 poslanika vladajuće koalicije, dok opozicija, iako je bila u sali, nije htela da obezbedi kvorum, za koji je potrebno 126 poslanika. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da će dan za odlučivanje biti naknadno određen.

Nakon 14 sati rasprave o poverenju Vladi, predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta Slavica Đukić-Dejanović pozvala je poslanike da ubace kartice u poslaničke jedinice, ali poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, koji su i podneli zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi, nisu to učinili.

O budžetu u subotu

Skupština Srbije radiće i u subotu, a na dnevnom redu je glasanje o setu pravosudnih zakona, izmenama Zakona o putnim ispravama, Predlogu zakona o javnim nabavkama i izmenama zakona o depozitima i o državnim službenicima. Posle toga, u 14 časova trebalo bi da počne sednica na čijem dnevnom redu je rasprava o Predlogu zakona o budžetu za 2009. godinu.

Predsednica Skupštine Srbije kaže da je time pitanje poverenja Vladi Srbije praktično završeno.

"Ja razumem da poraz teško pada. Bilo je sasvim jasno da ih nema dovoljno, tako da smo mi ovu sednicu završili. Glasanje će biti kada oni to budu želeli i hteli, ali verovatno je da se to neće dogoditi u skorije vreme", kazala je Slavica Đukić-Dejanović.

Obrazloženje opozicije

Narodnjaci i radikali kažu da cilj predloga za izglasavanje nepoverenja Vladi nije bio njeno obaranje, već da se dobiju odgovori na pitanja na koja, kako kažu, drugačije nisu mogli da dobiju odgovor.

Vučić: Potrebni izbori

Potpredsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da je sednica parlamenta, na kojoj vlast nije obezbedila kvorum za glasanje a opozicija potrebnu većinu za obaranje Vlade, najbolji dokaz zbog čega je potrebno organizovati vanredne parlamentarne izbore.

"To je pokazalo u kakvom se haotičnom stanju nalazi naša politička scena. Zbog takve političke krize, delegitimisanosti parlamenta i ekonomske krize, izbori bi bili najsrećnije, najjeftinije i najbolje rešenje za Srbiju", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

"Naš cilj je bio da se obavi rasprava, da se dočeka dan da nas Vlada ne ignoriše o dve-tri ključne stvari koje su od značaja za građane Srbije", rekao je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić.

"Vladajuća koalicija je dužna da u svakom trenutku dokaže da kod glasanja o bilo čemu ima svojih 126 za većinu", dodao je Aligrudić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kazao je da je zadovoljan raspravom.

"Morali smo upravo kroz pitanje poverenja Vladi da postavimo jedno pitanje koje je za državu najvažnije, nismo imali priliku, sem preko Poslovnika da raspravljamo o razmeštanju Euleksa na Kosovu i Metohiji", kazao je Samardžić.

Tokom rasprave, predlagači inicijative kritikovali su Vladu što nije ispunila nijedno obećanje dato građanima, što "ne radi ništa" i što je prihvatanjem Euleksa priznala nezavisnost Kosova i tako se odrekla 15 odsto svoje teritorije.

Vladajuća koalicija zadovoljna

Poslanici vladajuće koalicije ovakvo ponašanje opozicije smatraju neozbiljnim.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministri odbacili su navode opozicije i ponovili da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti da se diplomatskim i pravnim putem bori za očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta zemlje.

Cvetković je kazao da je prilikom glasanja za tu sednicu postalo jasno da ne postoji većina da se izglasa nepoverenje Vladi Srbije i dodao je da je tokom rasprave postalo jasno da ne postoje argumenti da se ubede drugi da daju podršku toj inicijativi.

"Dakle, na njihovu inicijativu mi ceo dan sedimo ovde, Vlada sluša i pokušava da napravi dijalog sa opozicijom, a onda oni od toga naprave običan cirkus", kazala je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

"Kada postavljate pitanje poverenja Vladi, a ne možete da je oborite, vi u stvari učvršćujete Vladu, jer glasate o njenom poverenju i, što je još važnije, šest meseci posle ne možete da postavite to pitanje, dakle - sebi vezujete ruke", rekao je Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela sednica o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2008, 12:37

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas sednicu na čijem je dnevnom redu predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije, koji je podnela grupa opozicionih poslanika..Sednici prisustvuje predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i većina ministara: Vuk Jeremić, Goran Bogdanović, Dragan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nakon 15 sati u klupama: Karikiranje parlamentarizma ili rasprava o ključnim problemima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2008

BEOGRAD - Nakon petnaestočasovne rasprave o poverenju Vladi Srbije kasno sinoć u republičkom parlamentu se nije pristupilo glasanju zbog nedostatka kvoruma...U sali je registrovano svega 123 poslanika, od 126 koliko je bilo potrebno za punovažno odlučivanje...Predsednica parlamenta je rekla da će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skupština bez kvoruma za glasanje o nepoverenju Vladi

Izvor: EMportal, 19.Dec.2008

Skupština Srbije sinoć nije glasala o nepoverenju Vladi Srbije zbog nedostatka kvoruma. Za glasanje se prijavilo 123 poslanika vladajuće koalicije, dok opozicija, iako je bila u sali, nije htela da da kvorum, za koji je potrebno 126 poslanika. Novo glasanje biće naknadno zalazano.

Nastavak na EMportal...

"Sadašnja vlada mnogo uspešnija u odbrani Kosova"

Izvor: Deutsche Welle, 19.Dec.2008

U Četvrtak (18.12.) raspravljalo se čitavih četrnaest sati o poverenju vladi i na kraju se nije glasalo zbog nedostatka kvoruma. Time je vlada i formalno "opstala" na vlasti, a dan za glasanje biće naknadno određen.

Nastavak na Deutsche Welle...

Parlament sutra o budžetu

Izvor: RTS, 19.Dec.2008

Skupština Srbije sutra neće održati sednicu na kojoj je trebalo da se glasa o setu pravosudnih zakona, izmenama Zakona o putnim ispravama, Predlogu zakona o javnim nabavkama i izmenama zakona o depozitima i o državnim službenicima. Sednica pomerena za ponedeljak. Verovatno bez glasanja o poverenju...

Nastavak na RTS...

Vuku nas za nos!

Izvor: Kurir, 20.Dec.2008, 09:37

BEOGRAD - Srbija se nalazi pred uvođenjem privremenog finansiranja, stari pasoši nam važe još 11 dana, ogroman broj zakona čeka na red za raspravu u parlamentu, a za to vreme poslanici u Skupštini predlažu glasanje o nepoverenju Vladi, pa se onda na tom istom glasanju ne pojave! Vladajuća većina...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.