Petak, 19.12.2008.

00:45

Glasanje o poverenju Vladi naknadno

Zbog nedostatka kvoruma, u republičkom parlamentu juče se nije glasalo o poverenju Vladi Srbije. Dan za glasanje biće naknadno određen.

Izvor: B92, Beta

Default images

Za glasanje se prijavilo 123 poslanika vladajuće koalicije, dok opozicija, iako je bila u sali, nije htela da obezbedi kvorum, za koji je potrebno 126 poslanika. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je da će dan za odlučivanje biti naknadno određen.

Nakon 14 sati rasprave o poverenju Vladi, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović pozvala je poslanike da ubace kartice u poslaničke jedinice, ali poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, koji su i podneli zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi, nisu to učinili. Predsednica Skupštine Srbije kaže da je time pitanje poverenja Vladi Srbije praktično završeno.

"Ja razumem da poraz teško pada. Bilo je sasvim jasno da ih nema dovoljno, tako da smo mi ovu sednicu završili. Glasanje će biti kada oni to budu želeli i hteli, ali verovatno je da se to neće dogoditi u skorije vreme", kazala je Slavica Đukić-Dejanović.

Obrazloženje opozicije

Narodnjaci i radikali kažu da cilj predloga za izglasavanje nepoverenja Vladi nije bio njeno obaranje, već da se dobiju odgovori na pitanja na koja, kako kažu, drugačije nisu mogli da dobiju odgovor. "Naš cilj je bio da se obavi rasprava, da se dočeka dan da nas Vlada ne ignoriše o dve-tri ključne stvari koje su od značaja za građane Srbije", rekao je šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić.

"Vladajuća koalicija je dužna da u svakom trenutku dokaže da kod glasanja o bilo čemu ima svojih 126 za većinu", dodao je Aligrudić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić kazao je da je zadovoljan raspravom.

"Morali smo upravo kroz pitanje poverenja Vladi da postavimo jedno pitanje koje je za državu najvažnije, nismo imali priliku, sem preko Poslovnika da raspravljamo o razmeštanju Euleksa na Kosovu i Metohiji", kazao je Samardžić.

Tokom rasprave, predlagači inicijative kritikovali su Vladu što nije ispunila nijedno obećanje dato građanima, što "ne radi ništa" i što je prihvatanjem Euleksa priznala nezavisnost Kosova i tako se odrekla 15 odsto svoje teritorije.

Vladajuća koalicija zadovoljna

Poslanici vladajuće koalicije ovakvo ponašanje opozicije smatraju neozbiljnim.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministri odbacili su navode opozicije i ponovili da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da će nastaviti da se diplomatskim i pravnim putem bori za očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta zemlje.

Cvetković je kazao da je prilikom glasanja za tu sednicu postalo jasno da ne postoji većina da se izglasa nepoverenje Vladi Srbije i dodao je da je tokom rasprave postalo jasno da ne postoje argumenti da se ubede drugi da daju podršku toj inicijativi.

"Dakle, na njihovu inicijativu mi ceo dan sedimo ovde, Vlada sluša i pokušava da napravi dijalog sa opozicijom, a onda oni od toga naprave običan cirkus", kazala je šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

"Kada postavljate pitanje poverenja Vladi, a ne možete da je oborite, vi u stvari učvršćujete Vladu, jer glasate o njenom poverenju i, što je još važnije, šest meseci posle ne možete da postavite to pitanje, dakle - sebi vezujete ruke", rekao je Dragoljub Mićunović iz Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: