Završena rasprava o poverenju Vladi

Izvor: RTS, 19.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o poverenju Vladi

Posle 15 sati rada poslanici okončali raspravu o poverenju Vladi Srbije, ali se glasanju nije pristupilo zbog nedostatka kvoruma. U sali je registrovano 123 poslanika, od 126 koliko je bilo potrebno za punovažno odlučivanje. Predsednica parlamenta rekla da će naknadno odrediti datum za glasanje. Skupština u subotu nastavlja rad.

Premijer Mirko Cvetković odbacio je prigovore poslanika opozicije da Vlada ne radi ništa, ističući da upravo argumentacija "ništa" znači da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nema ozbiljnih argumenata za kritiku rada Vlade.

Cvetković je rekao da je, između dve alternative - „baš nas briga za Kosovo" i „uzećemo pušku i boriti se", izabrana miroljubiva politika, koja je učinila da Srbija ostane aktivan učesnik u procesu. Premijer je ocenio da se dolazak Euleksa na Kosovo, pod uslovima koje je postavila Srbija, može smatrati diplomatskim uspehom, jer je proces vraćen u UN, poštuje se rezolucija 1244, a država je aktivan učesnik.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Cvetković je rekao da su one uslovljene idejom da bi država trebalo da bude uređena zemlja na način kako su to države EU. "Pitanje evropskih integracija je usko povezano sa pitanjem boljeg standarda. Pitanje je šta smo uradili za nekoliko meseci na tom planu, da li smo bliže ili dalje u odnosu na Evropu, nego u momentu formiranja vlade", dodao je premijer.

Cvetković je podsetio da je Vlada, od formiranja do danas, utvrdila 64 predloga zakona, uradila tri strategije i jedan veliki nacionalni program evropskih integracija, a šta se sa tim događa u Skupštini - bolje znaju poslanici. Podsetio je i da je Vlada pripremila niz ekonomskih mera, kojima bi se sanirale posledice svetske ekonomske krize, koja je, kako je rekao, nezapamćena u istoriji i niko još ne zna njenu dubinu. Premijer je uveren da će Srbija sledeće godine imati pozitivnu stopu rasta od 3,5 odsto BDP, a da će ova godina biti završena sa stopom rasta od sedam odsto i inflacijom koja neće preći osam odsto.

Na Samardžićeve primedbe da je politika Vlade prema Kosmetu katastrofalna, reagovao je i minsitar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je svom prethodniku poručio da je aktuelna vlada nastavila poslove koje je on započeo, ali da je nešto urađeno prvi put.

"Srbija ne odustaje od mirne, diplomatske borbe i od ekonomskog jačanja srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije. Posle dve godine, po privi put, uplaćujemo materijalne troškove osnovnim i srednjim školama, dali smo sredstva za setveni materijal, a prebacujemo i sredstva lokalnim samoupravama koje mogu da jačaju institucije Srbije", rekao je Bogdanović.

"Šest tačaka su vrlo bitne i mi smo to, Samardžiću, zajednički tražili, i vi to znate. Ovo što smo postigli mnogo znači za srpsku zajednicu i budite sigurni da će ova vlada učiniti sve da se šest tačaka sprovede na terenu i ispod te crvene linije neće ići", naglasio je ministar.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku Božidar Đelić izjavio je da će aktuelna vlada mnogo brže obezbediti ukidanje viza za građane nego što se očekuje i da niko ne treba da bude "evroskeptik ili evroromantik zato što ne želi da gleda činjenice".

Đelić je sa skupštinke govornice rekao da svakog meseca ima sastanke s predstavnicima zemalja u "sistemu šengena" tokom kojih mu je rečeno da se vize građanima Srbije izdaju mnogo brže i na duži period.

Potpredsednik Vlade je rekao da su evropske integracije proces koji nije perfektan, ali je testiran na pravi način.

Đelićevo izlaganje izazvalo je reagovanje poslanika Nove Srbije Miroslava Markićevića koji ga je pozvao da ne zavarava građane i ne daje im lažnu nadu.

Poslanici Skupštine Srbije nisu se izjasnili o nepoverenju Vladi Srbije jer nije bilo kvoruma za odlučivanje o inicijativi koju je podržalo 86 poslanika opozicije.

Pola sata iza ponoći, prilikom provere kvoruma za odlučivanje, prijavilo se samo 123 poslanika, od potrebnih 126, iako su u sali bili prisutni i poslanici koji su i tražili glasanje o nepoverenju Vladi.

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da će Skupština nastaviti sa radom u subotu 20. decembra u 10 sati, a da će naknadno odlučiti kada će se poslanici izjašnjavati o poverenju Vladi.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović zakazala je raspravu o poverenju Vladi na zahtev grupe poslanika Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. Zahtev je podržala i Srpska napredna stranka.

Inače, rasprava o Kosovu i Metohiji dominirala je u debati, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić odgovarao je na kritike opozicije da diplomatija vodi nedemokratsku politiku prema Kosmetu i da Vlada ne razume suštinu predmeta rasprave.

Jeremić je tokom popodnevne debate ocenio da u parlamentu ne postoji suštinska konfrontacija u vezi sa pitanjem Kosva i Metohije i da ne veruje da u njemu ima snažnih podržavalaca urušavanja ustavnog poretka".

Ministar je istakao da je na pitanju Kosova potrebno državno jedinstvo, a da je Vlada ta koja treba da kreira politiku.

Od vas očekujemo podršku i ne tražimo razumevanje ni za jedno drugo pitanje, sem za Kosovo i Meothiju", rekao je Jeremić i odbacio optužbe da je vlada iz UN preselila pitanje Kosova u Brisel.

Jeremić je, komentarišući kritike u vezi sa otkazivanjem gostoprimstva ambasadorima Makedonije i Crne Gore, rekao da je priznanje nezavisnosti Kosova od te dve države u datom trenutku Srbiji naneta najveća moguća šteta.

Priznanje Crne Gore i Makeodnije došlo je u vrlo ozbiljnom trenutku, kada je Srbija odnela pobedu na glasanju u Generalnoj skupstini i, da nismo reagovali, poslali bismo poruku da je svako ko hoće da prizna Kosovo dobrodošao".

Debatu je obeležio i verbalni duel lidera LSV-a Nenada Čanka i šefa poslaničke grupe Nove Srbije Velimira Ilića, koji je obilovao međusobnim optužbama.

Samardžić: Euleks dovoljan razlog za nepoverenje Vladi

Poslaničke grupe DSS, NS i SRS, koje zajedno imaju 87 poslanika, kao razloge za nepoverenje navele su "spremnost Vlade i najviših državnih zvaničnika da dopuste uspostavljanje misije Euleks na Kosovu i Metohiji".

Poslanik Demokratske stranke Srbije i bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić najčešće se javljao za reč i replicirao ministrima koji su ukazivali da Srbija nije odustala od očuvanja Kosova.

Slobodan Samardžić je rekao da nije u redu to što ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić traži pomoć i poziva na jedinstvo u borbi za očuvanje Kosova i Metohije "sada kada je sve već završeno".

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju je ponovio da će plan o šest tačaka poslužiti zapadnim silama da uvedu Srbiju u poslednju fazu priznavanja Kosova kao nezavisne države, kroz zahtev za ostvarivanje dobrosusedskih odnosa i u zamenu za neke pogodnosti za srpsko stanovništvo.

Prema njegovim rečima, politika Vlade prema Kosovu i Metohiji i prihvatanje misije Euleks nije jedini, ali je dovoljan razlog da joj se izglasa nepoverenje u parlamentu.

Samardžić je kritikovao zahtev Vlade Srbije da Euleks bude statusno neutralna jer "nema pravo da uputi zahtev koji bi značio odricanje od garancija suverenosti koje pružaju Ujedinjene nacije".

Poslanici DSS-a su zatražili da se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova objavi izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna i Predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti UN.

Poslanici su usvojili predlog opozicije da se rasprava o poverenju Vladi produži na deset časova.

Napadi opozicije zbog politike prema Kosovu

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić  izjavio je tokom  rasprave da Vlada Srbije ne zaslužuje poverenje jer nije ispunila nijedno obećanje koje je dala kada je formirana, već je nastavila da obmanjuje građane.

Ilić je ocenio da Vlada i predsednik Srbije krše Ustav i da ne poštuju odluke koje donosi Skupština Srbije, a posebno rezolucije o Kosovu i Metohiji.

Predstavnik Srpske radikalne stranke Ljubomir Kragović rekao je, da vladi treba izglasati nepoverenje zbog njene politike prema Kosovu i Metohiji, koja je, "politika dodvoravanja, popuštanja i slugarstva".

"Vi ste prebacili loptu sa terena misije UN na teren misije EU. Za EU je Kosovo nezavisna država i tačka", smatra Kragović.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da će poslanici te grupe glasati za nepoverenje Vladi "jer razloga za to dovoljno ima u situaciji u Srbiji, kao i u samoj vladi".

Nikolić je rekao da poslanička grupa "Napred Srbijo" nije pozvana da se pridruži inicijativi za izglasavanje nepoverenja, inače bi taj zahtev dopunili i proširili i na druga životna pitanja važna za Srbiju, a ne samo o Euleksu.

"Euleks će potuno da opkoli Kosovo, a Srbija više neće moći da razmišlja o njemu kao o svojoj teritoriji", ocenio je Nikolić.

Predsednik SNS je uporozio da se sa Ruskom Federacijom "ne sme igrati kada je u pitanju energetski sporazum", i pozvao vladu "da sarađuje sa Rusijom i da Srbiji omogući da se razvija i preživi".

Podrška Vladi 

Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara je najavio da će poslanici stranaka manjina nastaviti da podržavaju kabinet Mirka Cvetkovića, ali je i naveo šta sve te stranke očekuju od Vlade Srbije.

"Očekujemo da Vlada nastavi da još energičnije radi na približavanju EU i usvajanju evropskih vrednosti, da se nastavi učvršćivanje autonomije Vojvodine, kao i da se prošire prava i slobode nacionalnih manjina", naveo je Pastor. 

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić izjavio je da ta stranka neće glasati za inicijativu opozicije "jer bi to značilo vraćanje Srbije unazad".

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka neće glasati za nepoverenje vladi, što je inicijativa dela opozicije.

"Ne možemo da podržimo inicijativu DSS i SRS, kao i SNS, ne zbog toga što imamo razumevanje za rezultate vaše politike, već zato što mislimo da nam je potrebna i jedna i druga strana parlamenta kako bi zemlja izašla iz problema sa kojima se suočava", poručio je Jovanović.

Jovanović je izrazio sumnju u evropsku opredeljenost Vlade Srbije, navodeći da je samo sedam evropskih zakona prošlo kroz parlament.

Lider LDP-a je ponovo zatražio i da se prekinu pregovori o energetskom sporazumu sa Rusijom.

Postupak u slučaju nepoverenja

Poslovnikom o radu predviđeno je da se predlog o izglasavanju nepoverenja Vladi podnosi predsedniku Narodne skupštine u pisanom obliku, uz razloge zbog kojih se predlaže izglasavanje nepoverenja.

Predsednik Skupštine ovaj predlog odmah dostavlja predsedniku Vlade i narodnim poslanicima.

Posle okončanja rasprave pristupa se glasanju o predlogu, a da bi Vladi bilo uskraćeno poverenje potrebni su glasovi više od polovine narodnih poslanika.

Ukoliko parlament izglasa nepoverenje Vladi, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak za izbor nove Vlade. Ako Skupština ne izabere novu Vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja, predsednik Srbije je dužan da raspusti parlament i raspiše izbore.

Ako Vladi ne bude izglasano nepoverenje, potpisnici predloga ne mogu podneti novi takav predlog u narednih 180 dana, precizirano je u Ustavu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.