19. decembar  2008. 00.56  | Izvor:

Nakon 15 sati u klupama: Karikiranje parlamentarizma ili rasprava o ključnim problemima

BEOGRAD - Nakon petnaestočasovne rasprave o poverenju Vladi Srbije kasno sinoć u republičkom parlamentu se nije pristupilo glasanju zbog nedostatka kvoruma.

U sali je registrovano svega 123 poslanika, od 126 koliko je bilo potrebno za punovažno odlučivanje.

Predsednica parlamenta je rekla da će se datum za glasanje naknadno odrediti i da će Skupština nastaviti rad u subotu.

Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi podnela je grupa poslanika Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

Kolundžija: Karikiranje parlamentarizma

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je kasno večeras da je odbijanje opozicije da ubaci kartice u poslaničke jedinice da bi se utvrdio kvorum za glasanje o nepoverenju vladi karikiranje parlamentarizma i izvrgavanje ruglu te institucije.

"Ovo je podsmevanje sopstvenoj inicijativi. Na njihovu inicijativu ceo dan danas sedimo ovde, vlada pažljivo sluša šta ima da joj se kaže, pokušava da vodi dijalog s opozicijom, a onda oni od toga naprave običan cirkus", rekla je Kolundžija novinarima posle završetka sednice.

Ona je dodala da je vladajućoj većini jasno da opozicija nema većinu za izglasavanje nepoverenja kabinetu Mirka Cvetkovića, ali da "ovo ipak ne liči na parlametnarizam".

Kada je predsednik Skupštine Slavica Đukić-Dejanović pozvala poslanike da ubace kartice u poslaničke jedinice da bi se utvrdio kvorum, konstatovano je da su u sali bila prisutna 123 poslanika, što nije bilo dovoljno da se pristupi glasanju.

Za izglasavanje nepoverenja bilo je potrebno da za to glasa 126 poslanika.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi podneli su poslanici DSS, NS i SRS.




Aligrudić: Cilj je bila rasprava o ključnim problemima

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je kasno večeras da je cilj opozicije bio da se u parlamentu obavi rasprava o tri ključna problema - Kosovu i Metohiji, pridruživanju EU i ekonomskim pitanjima.

"Cilj nam je bio da se obavi rasprava o nečemu o čemu se pet meseci nije raspravljalo u Skupštini, da vidimo, da se dočeka jedan dan u našim životima, da nas vlada ne ignoriše po dve ili tri ključne stvari koje su od značaja za građane Srbije", rekao je Aligrudić novinarima u skupštini posle završetka sednice.

On je dodao da je vladajuća koalicija "u glasanju htela da suprotstavi sebe opoziciji sa 123 poslanika", ocenivši da "ni najednom glasanju u Skupštini opozicija nikad ne daje kvorum".

"Bilo bi logično da za svoj predlog dnevnog reda opozicija daje podršku, ali kada je reč o glasanju, to je opoziciono tehničko pitanje. Vladajuća koalicija je dužna da u svakom trenutku dokaže da kod glasanja o bilo čemu ima svojih 126 poslanika za većinu", naglasio je Aligrudić.

Prema njegovim rečima, vladajuća većina je večeras dokazala da tu većinu nema i da će to još jednom biti potvrđeno u subotu.

Kada je predsednik Skupštine Slavica Đukić-Dejanović pozvala poslanike da ubace kartice u poslaničke jedinice, kako bi se utvrdio kvorum, konstatovano je da su u sali bila prisutna 123 poslanika, što nije bilo dovoljno da se pristupi glasanju.

Za izglasavanje nepoverenja vladi bilo je potrebno da za to glasa 126 poslanika.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja podneli su poslanici D S S, NS i SRS.