18. decembar  2008. 10.35  | Izvor:

Skupština o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas sednicu na čijem je dnevnom redu predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije, koji je podnela grupa opozicionih poslanika.Prilog se nalazi u okviru vesti

Sednici prisustvuje predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i većina ministara: Vuk Jeremić, Goran Bogdanović, Dragan Šutanovac, Milutin Mrkonjić, Slobodan Milosavljević, Rasim Ljajić, Snežana Samardžić-Marković, Sulejman Ugljanin, Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Nebojša Bradić, Tomica Milosavljević, Žarko Obradović, Milan Marković, Svetozar Čiplić, Jasna Matić.

Za nepoverenje potrebno glasanje 126 poslanika

Za izglasavanje nepoverenja Vladi potrebno je da se izjasni 126 poslanika a ako opozicija to ne obezbedi u narednih šest meseci neće moći da podnese zahtev za novu raspravu o nepoverenju Vladi.

Podršku toj inicijativi ranije je najavila Srpska napredna stranka, koja sa radikalima i narodnjacima ima ukupno 108 poslanika.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi 4. novembra podneli su poslanici SRS, DSS i NS, a kao razlog naveli su saradnju vlasti u Srbiji u uspostavljanju Misije Euleks na Kosovu i Metohiji čiji je, kako smatraju, zadatak da sprovede odbačeni plan Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova.

Ovlašćeni predstavnik za inicijativu o nepoverenju Vladi biće poslanik DSS Slobodan Samardžić koji treba da obrazloži inicijativu.

Zahtev za produženje vremena rasprave

Rasprava o poverenju Vladi Srbije trajaće 10 časova, odlučili su poslanici na početku današnjeg zasedanja parlamenta.

Zahtev za raspravu o nepoverenju vladi 4. novembra je podnela grupa od 86 poslanika Srpske radikalne stranke, DSS-a i Nove Srbije, a tu inicijativu obrazložlili su potrebom pokretanja skupštinske rasprave o razmeštanju misije Euleks na Kosovu i Metohiji.

Šef poslanika DSS-a Miloš Aligrudić zatražio je na početku zasedanja da se poslanicima dostavi pisani dokument o šest tačaka koje su prihvaćene na Savetu bezbednosti UN, zbog, kako je objasnio, kvalitetne i racionalne rasprave.

Zahtev za raspravu o nepoverenju vladi 4. novembra pokrenuli su poslanici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a u međuvremenu incijativu je podržala i Srpska napredna stranka. Te stranke u parlamentu imaju 108 poslanika.

Liberalno-demokratska stranka, koja ima 12 poslanika, zauzela je stav da neće glasati za inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi, ali će učestvovati u raspravi.

Za izglasavanje nepoverenja vladi potrebno je da za taj predlog glasa 126, odnosno najmanje polovina od ukupno 250 poslanika.

Euleks, ekonomska kriza, kriminal

Poslaničke grupe DSS, NS i SRS, koje zajedno imaju 87 poslanika, kao razlog za raspravu o smeni vlade navele su "spremnost vlade i najviših državnih zvaničnika da sarađuju i dopuste uspostavljanje misije Euleks na Kosovu i Metohiji".

Međutim, očekuje se da će rasprava o nepoverenju vladi biti proširena i na ekonomsku krizu i druga pitanja koja su proteklih dana poslanici pokretali sa skupsitnske govornice, kao što su energetski sporazum s Rusijom, korupcija, kriminal.