Zvezda u Evroligi i finalu ABA lige

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2015, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda u Evroligi i finalu ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde prvi su finalisti ABA lige, pošto su večeras u četvrtom meču polufinalne serije pobedili Partizan sa 81:73 (22:24, 16:12, 26:22, 17:15).

Izabranici trenera Dejana Radonjića su u samo dva dana napravili drugi brejk protiv Partizana, završili seriju sa 3:1, ali i obezbedili plasman u Evroligu naredne sezone.

Ključ pobede košarkaša leži u činjenici da su u potpunosti zaustavili najboljeg igrača crno-belih Aleksandra Pavlovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je večeras postigao samo tri poena, i to sa penala.

Meč je rešio sjajni Amerikanac Markus Vilijams, koji je kada je bilo najpotrebnije preuzeo odgovornost i vodio svoj tim do pobede.

Zvezdu su do pobede predvodili Markus Vilijams i Čarls Dženkins sa po 19 poena, Boban Marjanović ubacio je 12 poena uz 14 skokova, Nikola Kalinić 11, a Luka Mitrović 10 poena.

U ekipi Partizana najbolji je bio Edo Murić sa 25 poena, sedam skokova i tri asistencije, a 13 poena i osam skokova dodao je Nikola Milutinov. Kapiten Dragan Milosavljević i Milenko Tepić ubacili su po devet poena.

Partizan je odlično počeo utakmicu i poveo je sa 6:0, uz brzu i atraktivnu igru i ogromnu podršku publike. U tih prvih nekoliko minuta sve je funkcionisalo za crno-bele, a Zvezdu su u igru "uveli"

Vilijams i Nemanja Dangubić "trojkom". Domaći tim je sredinom prve četvrtine stekao dvocifrenu prednost, 21:11 posle "trojke" Tepića.

Tada se, međutim, raspucao Dženkins i postigao osam uzastopnih poena bez odgovora i tako priveo Zvezdu na samo dva poena zaostatka, 21:19, a prvih 10 minuta završeno je sa dva poena prednosti za crno-bele, 24:22.

Brza igra i tranzicija Partizana potpuno su zaustavljeni u drugoj četvrtini, ali Zvezdin napad nije ispratio dobru odbranu, tako da su ekipe u prvih oko šest minuta druge četvrtine postigli po četiri poena.

Zvezda je prvi put izjednačila poenima Marjanovića, a u završnici poluvremena se raspucao i Kalinić, tako da su crveno-beli posle njegove trojke prvi put poveli, 33:32, na nešto manje od dva minuta pre kraja poluvremena.

Zvezda je posle toga povećala prednost na tri, pa na četiri poena, ali je Murić košem u finišu približio Partizan na dva poena zaostatka, 36:38.

Rivali su u prvom poluvremenu bili prilično izjednačeni skoro u svemu, ali je Partizan imao 11 skokova više, a Zvezda pet ukradenih lopti više.

Najiskusniji igrač Partizana Aleksandar Pavlović završio je prvo poluvreme sa tri penala, a na terenu je pokazivao nervozu.

Zvezda je u drugom poluvremenu čuvala vođstvo, ali su oba tima grešila. Partizan je uspeo da izjednači nakon što je Kalinić dobio nesportsku posle prigovora, a sva tri penala pogodio Pavlović, ali nije uspeo da povede kada je odmah potom dosuđena lična na Milutinovu, koji je promašio oba bacanja, tako da je ostalo 49:49.

Nakon toga su do kraja deonice "košgeterski" rat vodili Murić sa jedne i Dženkins, Vilijams i Mitrović sa druge.

Tok utakmice, međutim, definitivno je preokrenuo Vilijams, koji je na kraju treće i do sredine četvrte četvrtine postigao 17 poena, pogađajući iz svih pozicija, tako da je Zvezda povela sa 69:62, a kasnije i sa 71:64 četiri minuta pre kraja.

Iako je bilo dovoljno vremena za igru, u Partizanu niko nije bio dovoljno raspoložen da povuče svoj tim, tako da je Zvezda sačuvala prednost i izborila prvu pobedu u plej-of seriji nad Partizanom posle pune 21 godine.

Zvezda će u finalu igrati protiv pobednika duela Budućnosti i Cedevite. U toj seriji rezultat je 2:2, a odlučujući peti meč na programu je u sredu od 18.30 u Podgorici.

Vujošević udario predstavnika Zvezde, povređen i Ilić

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević nasrnuo je i udario pesnicom jednog predstavnika Crvene zvezde nakon završetka utakmice polufinala plej-ofa ABA lige.

Do incidenta je došlo u trenutku kada je kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović u tunelu koji vodi do svlačionice davao izjavu za televiziju Sport klub, a u pozadini se videlo kako je Vujošević dva puta udario predstavnika Zvezde u predelu lica, ali su veći sukob sprečili pripadnici žandarmerije.

Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, odmah nakon toga u tom delu pojavio se tim menadžer crveno-belih Nebojša Ilić sa rasekotinom na glavi, pošto je pogođen tvrdim predmetom sa tribina.

Navijači Partizana okupili su se ispred pres sale, a policija i obezbeđenje su ih sprečili da uđu i atmosfera u hali Pionir je veoma napeta.

Radonjić: Spuštamo loptu, želimo trofej ABA lige

Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić rekao je večeras da je njegov tim izdržao ogroman pritisak u polufinalu ABA lige protiv Partizana i dodao da je sledeći cilj osvajanje regionalnog takmičenja.

"Znali smo da će Partizan odigrati još jače, što je rezultiralo njihovom serijom na startu. Defanzivno smo odigrali kvalitetno, što je važno ako mislimo da pobedimo Partizan. Crno-beli su pokazali karakter, iako je sa naše strane izgledalo stabilno. Naravno da je teško igrati četiri utakmice u šest dana, posebno jer je "večiti derbi". Imali smo opterećenje jer smo prvi završili regionalni deo, koji nam je doneo prednost domaćeg terena, ali smo odradili to na najbolji mogućni način", rekao je Radonjić na konferenciji za medije u hali Pionir posle utakmice.

On je poručio da je treću i četvrtu utakmicu protiv Partizana rešio odličan šut za tri poena njegovog tima.

"Služio nas je šut za tri poena, pogotovo u prelomnim momentima. Moramo brzo da odreagujemo i zadovoljstvo ne sme da traje više od dva dana. Svestan sam da su svi u klubu zadovoljni jer je sve urađeno i da može da počne naredna sezona. Moramo da spustimo loptu i da uradimo ono što želimo, a to je trofej ABA lige, pa domaće prvenstvo".

Crnogorski strateg dodao je da je takmičenje u Evroligi mnogo značilo crveno-belima u završnici sezone.

"Igrači su napredovali u odnosu na prošlu godinu, imamo i MVP-a Evrolige. Vodila se analiza igara Čarlsa Dženkinsa, koji u poslednje vreme igra odlično i donosi razliku u kvalitetu. Bilo je prisutno nepoverenje u Zvezdu zbog prošlosti, ali ja sam verovao da možemo da sve prevaziđemo. Uspeli smo iz svih situacija da kvalitetno izađemo i ponovo izborimo Evroligu", naveo je Radonjić i poručio da bi voleo da u finalu igra protiv nekadašnjeg kluba Budućnosti.

Radonjić je prokomentarisao incident posle meča kada je tim menadžer Nebojša Ilić pogođen tvrdim predmetom u glavu.

"Više bih voleo da se više pričao o košarkašima, skokovima i dobrim potezima. Bio sam sa igračima u svlačionici i ne bih mogao da komentarišem nešto što nisam video. Mislim da ta tema mora da bude sporedna", zaključio je Radonjić.

Košarkaš Nikola Kalinić istakao je da su crveno-beli plasmanom u finale ABA lige ispunili cilj.

"Završena je serija, pobedili smo i prekinuli niz Partizana, ne znam ni sam tačno koliko godina. Dali smo sve od sebe, i više nego što možemo, što je donelo rezultat. Odigrali smo izvanredno, sprečili smo skok Partizana i tranziciju i ovoga puta smo mi pobednici. Čestitke košarkašima Partizana, a mi jedva čekamo finale", poručio je Kalinić.

Vilijams: Ponosan sam, Dženkins je uradio veliki posao

Košarkaš Crvene zvezde Markus Vilijams istakao je večeras posle plasmana u finale ABA lige i novog učesća u Evroligi da je ponosan na ekipu.

"Ne mogu da opišem koliko sam ponosan. Radili smo naporno od početka sezone, a ako želis da osvojiš trofej i igraš u Evroligi moraš da daš sve od sebe. Čarls Dzenkins je uradio veliki posao, nedostajao je učinak Marjanovića, ali nije mu bilo lako", rekao je Vilijams novinarima posle meča u hali Pionir.

Centar Boban Marjanović da su utakmice protiv Partizana u polufinalnoj seriji plej-ofa bile praznik košarke.

"Dali smo poslednje atome snage, obe ekipe su priredile ljubiteljima košarke spektakl. Bilo je veoma teško, a najvažnije je što je sve prošlo bez incidenata. Momci iz Partizana bili su fer i korektni".

Košarkaš Stefan Jović rekao je da je sledeći korak osvajanje prstena Jadranske lige.

"Nećemo se zadovoljiti samim ulaskom u finale i daćemo sve od sebe da pružimo partije koje bi nam donele trofej. Moramo da nastavimo da verujemo u sebe, napredujemo u odbrani i budemo pametni i napadu", zaključio je plejmejker crveno-belih.

Vujošević: Razmenio sam udarce sa navijačem Zvezde

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je večeras da je poraz od Crvene zvezde u četvrtoj utakmici odlučio finalistu ABA lige.

"Ekipa koju vodim dala je maksimum, igrala je pošteno i to je naš limit. Protivnik ima kvalitet, posebno dužinu klupe, što se videlo u seriji. Čestitam Zvezdi na plasmanu u finale i zahvalio bih se državi na velikoj pomoći koju je Partizan imao. Jučerašnja utakmica bila je presudna u seriji i još jednom sam se uverio da je bilo skandalozno suđenje. Svako zlo ima kraj i kako kaže crnogorska poslovica "I ovo će se lane zvati" i treba to izdržati", rekao je Vujošević posle utakmice na konferenciji za medije u hali Pionir.

On je poručio da se nada da će publika nastaviti da podržava tim, uprkos tome što nije izboren plasman u Evroligu.

Vujošević je posle utakmice bio akter tuče sa jednim predstavnikom Crvene zvezde, za kojeg je rekao da je jedan od vođa navijača "večitog rivala".

"Hodnici su mesto gde mora da bude obezbeđenje, a i juče je Zvezda dovukla nekoliko vođa navijača u halu. Sačekao sam da igrači Zvezde prođu, a prišao mi je čovek i nešto dobacio, posle čega je došlo do razmene udaraca, ne znam mu ni ime, ali čuo sam da je jedan od vođa navijača Zvezde. Žandarmerija je saslušala dečka i ne znam zašto se podmeće ime Mirka Pavlovića", zaključio je Vujošević.

Kapiten košarkaša Partizana Dragan Milosavljević izjavio su crno-beli doživeli težak poraz od Zvezde.

"Zahvalio bih se navijačima na podršci. Bila je jako teška i iscrpljujuća serija, nismo uspeli i čestitao bih Zvezdi na prolazu u finale Jadranske lige. Moramo da izdržimo ovu situaciji, poraz jeste težak, ali oporavićemo se. Svaki trofej je važan", naveo je kapiten Partizana.

Mačvan: Preuzimam odgovornost za poraze

Košarkaš Partizana Milan Mačvan bio je razočaran posle poraza od Crvene zvezde i poručio da preuzima odgovornost za eliminaciju u polufinalu ABA lige.

"Ne želim mnogo da pričam kakve su sudije imale tretman prema meni, mora da se zna ko kakav rejting ima u ligi. Ovo je smešno, nedopustivo je da šutnem samo jedno slobodno bacanje. Nije u redu da neki mediji kače video klipove naše odbrane nad Marjanovićem, a to mora da se promeni jer nam predstoje još dva meseca do kraja sezone", rekao je Mačvan novinarima posle meča.

Krilni košarkaš izjavio je da njegov tim poslednja dva meča u seriji nije odigrao na nivou.

"Odigrali smo poslednje dve utakmice loše, a kao jedan od iskusnijih preuzimam odgovornost na sebe. Bilo je teško, odigrali smo četiri utakmice za šest dana, imali smo sanse, ali ih nismo iskoristili. Zvezdi želim sve najbolje u finalu", naveo je Mačvan.

Amerikanac Džoš Akojon rekao je da mu je teško pao poraz od Crvene zvezde.

"Imamo najbolji navijače na svetu i zato nam poraz pada još teže. Bilo je teško, a povreda ramena me je onemogućila da još bolje šutiram", zaključio je Akojon.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.