Vermezović: Borimo se za prvo mesto u grupi

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vermezović: Borimo se za prvo mesto u grupi

Partizan u prvom kolu H grupe Lige Evrope večeras (21.05 č, RTS 1) dočekuje azerbejdžanskog prvaka Neftčija. – „Crno-beli” priželjkuju pune tribine i pobedu

Utakmicom protiv Neftčija na svom stadionu večeras od 21.05 časova (RTS 1) fudbaleri Partizana počinju peto učešće u takmičenju po grupama Lige Evrope (nekadašnji Kup Uefe). Želja „crno-belih” je da novo „krstarenje” Starim kontinentom počnu na isti način kao i pre osam godina, kada ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je takođe s klupe vodio sadašnji šef stručnog štaba Vladimir Vermezović. Tada su savladali grčki Egaleo s 4:0.

Danas je, ipak, situacija drugačija. Srpski fudbal je na još nižim granama, dok je u Azerbejdžanu u usponu, pre svega zbog dolaska velikog broja igrača iz inostranstva. Upravo to i jeste jedan od glavnih razloga zbog kojeg u taboru našeg petostrukog uzastopnog šampiona ne očekuju lak duel s prvakom Azerbejdžana, koji u svojim redovima ima devetoricu stranaca, među kojima je i bivši golman Crvene zvezde Saša Stamenković.

– Ovo je veliki uspeh za srpski fudbal. Imamo priliku da odemo korak napred i napravimo nešto više. Učinićemo sve da ne propustimo olako ovakvu šansu. Naša grupa nije atraktivna, ali jeste teška i neizvesna. Mnogi su već precrtali Partizan i Neftči, ali ćemo pokazati da smo s pravom tu i da nismo otpisani – izjavio je trener Vermezović.

Strateg „crno-belih” je kazao da poštuje večerašnjeg protivnika:

– Naši skauti su posmatrali Neftči. Preneli su mi da naš rival ima iskusnu i veoma opasnu ekipu. Imaju dosta kvalitetnih pojedinaca, među kojima prednjače stranci. Vezni red je najjači deo tima. Posebno su mi se dopali Flavinjo i Sadigov, kao i Kamarin saigrač iz reprezentacije Vobej. Međutim, i mi imamo šta da pokažemo. Veoma ozbiljno se pripremamo za utakmicu, jer ne delimo rivale na jake i slabe. Najvažniji nam je naredni protivnik.

Naglasio je da su svi fudbaleri „crno-belih” zdravi i spremni za meč i nastavio:

– Očekujem da osvojimo bodove, za nas i za srpski fudbal, da posle duže vremena pobedimo u Evropi. Naravno, biće lepše i lakše da to učinimo pred punim tribinama. Poznato je da naši igrači vole da imaju vetar u leđa. Zato i pozivam sve kojima su crno-bele boje u srcu da dođu i zajedno ovo putovanje kroz Evropu počnemo na najbolji mogući način.

Vermezović je rekao da ne razmišlja šta će biti u slučaju poraza, a iznenadilo ga je pitanje novinara iz Azerbejdžana da li ga raduje što neće igrati Brazilac Bruno Bertuči:

– Znam da će izostati štoper Junuszade. Bertuči stvara velike probleme odbrani protivnika i za nas bi bilo bolje da ne igra. Videćemo da li će igrati. Iskreno, nadam se da će oni imati više problema s nama, nego mi s njima.

Trener „crno-belih” je istakao da bez obzira što želi startnu pobedu prioritet ostaje isti:

– Svakako da je veoma značajno i da nam je stalo da takmičenje počnemo s tri boda, ali to ne znači da smo promenili prioritet. Ponavljam, nama je najvažnije naše prvenstvo. Samo s titulom prvaka stičemo uslov za ono više od Lige Evrope. Zato ove utakmice doživljavam kao lepo iskustvo za ono što nas očekuje u budućnosti.

Ne smeta mu što su Azerbejdžanci prekjuče trenirali na stadionu komšija s druge strane Topčiderskog brda, a uz osmeh je dodao:

– Došli su dan ranije, što je za nas neuobičajeno. Mi imamo obavezu da im obezbedimo trening dan pre utakmice. Nadam se da će povući pelcer od komšija i da će proći isto kao oni.

Vermezović je očigledno prevideo da su „crno-beli” izgubili poslednja tri derbija. Izjavio da se njegov tim sprema da pobedi „naftaše” iz Bakua i da će biti promena u odnosu da sastav koji je eliminisao norveški Tromze:

– Partizanova škola je poznata. Gajimo tehnički doteran fudbal. Ne volimo duge lopte i nismo snagatori. Zato i očekujem lepu utakmicu.

Predstavnike azerbejdžanskih medija interesovalo je da li se Partizan protiv Neftčija bori za treće mesto u grupi, na šta im je trener našeg predstavnika odgovorio:

– Mi se borimo za prvo mesto, a ne za treće.

Kapije stadiona u Humskoj otvoriće se dva sata pre početka utakmice. Gosti su u Beograd došli bez navijača, u pratnji zvanično 14 novinara (utisak je da ih ima duplo više). Predstavnici Neftčija tražili su samo 20 karata za VIP ložu.

----------------------------------------------

Kapiten bi da se ponovi Egaleo

Saša Ilić je pred večerašnji susret rekao:

– Neftči nije za potcenjivanje. Ima veoma dobre igrače, mnogo internacionalaca i mladih reprezentativaca Azerbejdžana. Neće biti ni malo lako. Međutim, igramo pred našim navijačima, a s njima možemo da se nadamo pobedi.

Kapiten Partizana je kazao da nema komentar toga što je rival trenirao na terenu Crvene zvezde, da nije posebno motivisan zbog toga što mrežu „naftaša” čuva Saša Stamenković i dodao:

– Partizan ima puno igrača sposobnih da naprave razliku. Važno je da kolektivno odigramo dobro, a iz takve igre isplivaće neki pojedinac i biće najbolji. Pre osam godina smo imali fantastičan start. Voleo bih, ako je moguće, da se večeras to ponovi. Nije bitno ko daje golove i ko je najbolji. Važno je da Partizan pobedi.

----------------------------------------------

Deseti meč u Humskoj

Partizan večeras igra desetu utakmicu na svom stadionu u takmičenju po grupama Lige Evrope. Do sada je zabeležio po dve pobede i remija i pretrpeo pet poraza. Dao je 13 golova, primio 16 i osvojio samo osam bodova. Savladao je Egaleo (4:0) i Šahtjor (1:0). Nerešeno je igrao sa Viljarealom i Livornom (po 1:1), dok su po tri boda iz Humske odneli Okser (4:1), Sampdorija (2:1), Standard (1:0), Tuluz (3:2) i Briž (4:2).

„Crno-beli” su u sezoni 2004/2005, kada su poslednji put prezimili u Evropi, u prolećnom delu takmičarske godine remizirali kod kuće sa Dnjeprom (2:2) i moskovskim CSKA (1:1).

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 20.09.2012.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vermezović bi prvo mjesto

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2012

Fudbaleri Partizana sutra na svom terenu protiv Nefčija (21.05) počinju borbu za evropsko proljeće. U drugom meču Grupe H Lige Evrope sastaju se Inter i Rubin Kazan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Subašić o Nefčiju: Čuvajte se Brazilaca

Izvor: Sportski Žurnal, 20.Sep.2012, 11:12

Nefči, prvi protivnik Partizana u Ligi Evrope, u subotu je pobedom protiv velikog rivala Hazara iz Lankarana (2:1), napravio uspešnu uvertiru za derbi u grupnoj fazi evro-kupova.. Tim iz Bakua preokrenuo je rezultat protiv ekipe u kojoj značajnu ulogu ima Branimir Subašić, nekadašnji napadač Crvene...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.