Izvor: MozzartSport.com, 17.Apr.2021, 17:20

Asano stigao Dijaru i Škuletića, ceniće ga više ako bude kao Leonardo

Japancu se crta da postane najefikasnij strani strelac u jednoj sezoni crno-belih

Kad drugi maše, on pogađa. Tako je bilo prošle nedelje protiv Radničkog kad je pred kraj prvog dela zamaskirao neiskrišćene šanse Filipa Holendera, tako je i u Šapcu pokazao Takuma Asano da nije slučajno vodeći strelac Partizana. Dok mladom Nikoli Štuliću, prekaljenom Bibarsu Nathu, u prvom delu čak ni nekadašnjem srpskom reprezentativcu Lazaru Markoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nije išlo – između ostalog zbog raspoloženog Miloša Gordića – Japanac je bio kadar da spreči brukanje favorita i prevede ga preko Save realizacijom jedne od desetak izglednih situacija u prvom poluvremenu meča sa Mačvom (2:1).

Kad je napokon pogodio cilj, Asano je podebljao učinak u najefikasnijoj sezoni karijere. U petak veče postigao je 21. gol u takmičarskom ciklusu i kad se tako posmatra stvarnost ispada da su njegovim angažmanom iz Arsenala crno-beli dosta dobili.

Da li je baš tako?

Uvidom u klupske alamanahe, Takuma je na susretu 32. superligaškog kola stigao do granice koju su  svojevremeno postavili Lamin Dijara i Petar Škuletić. Senegalac je u drugoj sezoni među crno-belima (2008/09) postigao 21 gol na 39 utakmica, računajući sva takmičenja, dok se momak iz Danilovgrada za samo polovinu sezone 2014/15 popeo na istu kotu, za šta mu je bilo potrebno 27 susreta.

Razlika je u saznanju da su golovi Dijare direktno usmerili Parni valjak ka osvajanju duple krune, a egzekucije Škuletića pomogle mu da se plasira u grupnu fazu Lige Evrope. Doprinos nekadašnjih špiceva timskim uspesima bio je konkretan i zato njihov rafal i dalje odjekuje. Čak snažnije od Japanca. Tek ako u sredu na stadionu Vojvodine Asano autorizuje plasman u finale Kupa i kasnije u završnoj borbi bude čovek odluke njegovi golovi će dobiti na vrednosti. Zasad, veću korist ima igrač nego klub. Jer, sa bivšim fudbalerom Hirošime, Štutgarta i Hanovera ništa nije osvojio. A valjda se fudbal igra za trofeje, a ne za brojeve u statističkim kolonama.

Najbolje bi bilo da se spoje. Kao u slučaju Leonarda da Silve Soze. Brazilac je i dalje najproduktivniji stranac koji je ikad nosio dres Partizana, u nezaboravnom jurišu na duplu krunu, kao parnjak Urošu Đurđeviću, dao je 26 golova na 38 mečeva. Čak je po poziciji i nekim karakteristikama Asano sličan Leonardu, ali da bi u očima Grobara bio voljen i cenjen kao nekadašnji član Anžija moraće da uradi više od golova (ispod)prosečnim superligaškim ekipama. Moraće da donese pehar. Pogotovo što je nepisano pravilo da stranci moraju da prave razliku.

Kao što su činilI Gabrijel Kleo, impresivnog učinka u drugoj polovini 2010. godine kad je sa 20 golova na 27 utakmica utabao put ka Ligi šampiona i odrani titule, koju je na kraju osvojio (i) njegov naslednik na poziciji centarfora, Prins Tejgo (12 pogodaka na 18 duela).

U preostalih šest prvenstvenih i najmanje jednoj kup utakmici, Takumi Asanu se „crta“ put da postane najefikasnji strelac u jednoj Partizanovoj sezoni u poslednjih 15 godina, koliko je prošlo od osnivanja Superlige (bez klubova iz Crne Gore). Rekord je u vlasništvu Uroša Đurđevića, egzekutora 28 puta u takmičarskoj 2016/17, dok je najbolji stranac Leonardo sa dva manje.

NAJEFIKASNIJI FUDBALERI PARTIZANA U JEDNOJ SEZONI

Uroš Đurđević – 28 golova

Leonardo da Silva Soza – 26 golova

Rikardo Gomeš – 26 golova

Petar Škuletić – 21 gol

Lamin Dijara – 21 gol

Takuma Asano – 21 gol

Napomena: Uračunate su sezone od postanka Superlige (2006/07)

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.