ABA: Partizan šampion! (FOTO)

Izvor: Mondo, 27.Apr.2013, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ABA: Partizan šampion! (FOTO)

Crno-beli u finalu ABA lige u Laktašima pobedili "večitog" rivala i šesti put osvojili trofej regionalnog takmičenja - 71:63 (25:32).

Košarkaši Partizana mt:s vratili su se na "jadranski" tron!

Prva ABA titula otišla je u vitrine kluba iz Humske 1 2007. godine i od tada je samo jednom uspeo da je osvoji neko drugi - bio je to veliki Makabi i to na svom parketu pre godinu dana.

U subotu uveče, pred prepunim tribinama dvorane u Laktašima, Partizan >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mt:s u finalu je bio bolji od Crvene zvezde Telekom - 71:63 (14:18, 11:14, 25:13, 21:18)!

Kao u polufinalu protiv Igokee, učenici Duška Vujoševića otišli su na poluvreme sa rezultatskim deficitom (25:32), a onda u drugih 20 minuta pronašli tu "dodatnu brzinu", koju iskusniji, ali umorniji protivnik jednostavno nije imao.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU!

Crno-beli su drugo poluvreme rešili u svoju korist čak sa 15 poena razlike, dok su igrači Crvene zvezde izgubili previše lopti u važnim momentima, a uz to ih je "napustio" šut za tri poena - samo 1/11 u tom delu utakmice.

Čovek preokreta bio je Leo Vesterman, koji je veći deo prvog poluvremena presedeo na klupi, zbog brzo zarađene dve lične greške. Talentovani francuski plejmejker nije ove sezone igrao dobro u kontinuitetu, već je svoju najbolju partiju sačuvao za jedan od najvažnijih mečeva.

Vesterman je 10 od svojih 15 poena ubacio u trećoj četvrtini, od 21. do 26. minuta, kada je Partizan serijom od 10:0 preokrenuo na 45:38 i definitivno preuzeo kontrolu igre i rezultata.


I ti koševi Vestermana postignuti su na način koji je dao jak vetar u leđa, a u isto vreme uneo nesigurnost u redove crveno-belih. Dva puta je pogodio teške šuteve pod prekršajima Demarkusa Nelsona, onda i dodatna slobodna bacanja, pa skok šut iz trka uprkos dobroj odbrani Branka Lazića.

Kako je odmicala utakmica, Zvezda je gubila konce igre u napadu, bekovi su teško probijali prvu liniju Partizanove "zone" 1-3-1, a uporno guranje lopte pod koš Rašku Katiću nije moglo uvek da urodi plodom.

Bogdan Bogdanović je sjajnim prodorima na kraju treće i početku četvrte deonice doneo svom timu vođstvo od 53:45, ali je na drugoj strani odmah faulirao Igora Rakočevića, a Vujošević zbog protesta dobio tehničku grešku (kao Dejan Radonjić pri rezultatu 38:38 u 24. minutu).

Zvezda je to kaznila sa pet poena u jednom napadu (53:50), Bertans je trojkom preko ruku Lazića i Rakočevića opet "odlepio" Partizan (57:50), ali je Rakočević sjajnom minijaturom vratio priključak crveno-belima (59:55).

Usledilo je koškanje obe petorke, nakon faula Milosavljevića na Katiću, koje je rezultiralo petom ličnom greškom Vladimira Lučića, ali i drugim tehničkim greškama obojici trenera, pa su u poslednjih 6:02 minuta pored aut-linije stajali Velimir Gašić i Milan Gurović.

Sredina četvrte četvrtine bio je period kada se ishod utakmice definitivno lomio. Zvezda u tim trenucima nije iskoristila tri napada, Lovernj je pod protivničkim košem prosto oteo loptu Rakočeviću i silovito zakucao za 63:55.

Vreme je radilo za Partizan, čak i kada je Bertans promašio trojku za "plus 10". Odbrana crno-belih uspevala je da izvadi sve što je napad propustio, a Zvezdin "poslednji voz" pri rezultatu 63:57 pobegao je kada su se Katić i Gagić posle obostranog rvanja našli na parketu, a Rakočevićev pas završio u Vestermanovim rukama.

"Galski petlić" povukao je kontranapad i asistirao Bertansu za "ali-up" koji je Grobare odveo u trans - 65:57, na 133 sekunde do poslednjeg zvuka sirene!

Bilo je jasno da je utakmica rešena, a pečat drugoj pobedi ove sezone u "večitim" derbijima dao je Bogdanović, samouvereno ubacivši trojku "u lice" Rakočeviću za 71:61 na 34 sekunde pre kraja.

Partizan je u drugom poluvremenu popravio skok, bio raspoloženiji u napadu, racionalno uzimao šuteve za tri poena (3/7)...

Osim Katića sa 19, Rakočevića i Katića sa po 14, Zvezda nije imala apsolutno nijednog raspoloženog pojedinca. Sledeći na listi strelaca bili su Lazić i Boris Savović sa po četiri poena.

Kod crno-belih potpuno drugačija slika - Vesterman i Bertans po 15, a šestorica igrača sa šest do devet poena.

Zahvaljujući tako raspoređenom učinku, izdržali su nula poena Dragana Milosavljevića za 28 minuta, dok Zvezda nije mogla da pobedi bez odgovarajućeg doprinosa Savovića, Skota, Simonovića i Radivojevića.

PARTIZAN MTS: Lovernj 6 (6sk), Milutinov, Vesterman 15 (4sk, 3as, 4ukr), Gordić 6, Lučić 6, Milosavljević (4sk, 2as), Bogdanović 8, Gagić 6 (6sk), Musli 9, Čakarević, Đekić, Bertans 15.

CRVENA ZVEZDA TELEKOM: Cvetković, Braun, Subotić 3, Rakočević 14 (3sk, 3as, 5izg), Lazić 4, Simonović 3, Savović 4, Katić 19 (12sk, 2as, 2ukr), Samardžiski, Radivojević 2, Nelson 14 (5sk, 3as), Skot.

PRVO POLUVREME

Odličnu rolu Dejana Muslija u prvim minutima, neutralisao je na drugoj strani Demarkus Nelson, pa je u okviru rezultata 9:9 bilo po sedam poena njih dvojice.

Zvezda je nakon toga uglavnom imala neznatnu prednost, uz povremena vođstva crno-belih, a u 16. minutu poslednji put je bilo nerešeno - 22:22.

Tada je Raško Katić vezao dva pogotka sa distance (27:22), Vesterman trojkom smanjio na 27:25, a pošto Partizan nije iskoristio napad za izjednačenje, Branko Lazić pogodio je trojku iz desnog ugla, posle odličnog protoka lopte i "ekstra" pasa Igora Rakočevića - 30:25.

Žofri Lovernj promašio je oba slobodna bacanja, a Boris Savović ga kaznio košem posle finte, sa prstima na liniji za tri poena.

Iako im je skoro sav napadački učinak stao u prva četiri minuta, Nelson sa 10 i Musli sa osam poena su do poluvremena ostali najefikasniji pojedinci u svojim timovima. Katić je dodao šest i Rakočević pet poena, a za crno-bele Bertans, Gordić i Gagić po četiri.

Zvezda je po zvaničnoj statistici na sajtu ABA lige imala čak 13 skokova više (22:9), a uz to i bolji šut za tri poena - 3/8, u odnosu na 1/10 ekipe Duška Vujoševića, uključujući po 0/3 Bertansa i Milosavljevića.

Dvorana Igokee u Laktašima bila je ispunjena do poslednjeg mesta, što znači da je finale ABA lige odigrano pred nešto više od 3.000 gledalaca.

Sudili su Ilija Belošević (Srbija) i Slovenci Sašo Pukl i Matej Boltauzer.

Inače, situacija u malom mestu nadomak Banjaluke bila je mirna tokom popodneva i večeri. Snažne mere obezbeđenja bile su vidljive na svakom koraku, pošto su policajci stajali na svakih stotinak metara na prilazima dvorani.

U kafićima i na ulicama mogli su da se primete grupice navijača sa obeležjima oba kluba, na sreću, bez ikakvih tenzija.

(MONDO, foto: MN Press)
Pogledaj vesti o: Partizan,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Finale ABA lige - Derbi (kraj)!

Izvor: Sportske.net, 27.Apr.2013

Kraj, titula je u rukama košarkaša Partizana! 71:63 u finalu protiv Crvene zvezde!

Nastavak na Sportske.net...

Lučić: Najsrećniji dan u životu

Izvor: Mondo, 27.Apr.2013

Kapiten Partizana mt:s i ostali igrači presrećni posle osvajanja ABA lige istakli da su se žestoko borili i zasluženo dobili veliko finale protiv Crvene zvezde Telekom...Dugo posle finala ABA lige i velike pobede protiv Crvene zvezde Telekom, košarkaši Partizana mt:s su ostali na parketu i sa navijačima...

Nastavak na Mondo...

Šesti trijumf Partizana - rizik se isplatio

Izvor: Akter, 28.Apr.2013, 09:36

Košarkaši Partizana šesti put u poslednjih sedam godina su trijumfovali u Jadranskoj ligi, a posle pobede u finalu protiv Crvene zvezde

Nastavak na Akter...

Todorić: Niko nije verovao u nas

Izvor: Mondo, 28.Apr.2013

"Kada smo počeli sezonu, ne verujem da je neko drugi sem nas očekivao da ćemo šesti put osvojiti ABA ligu", kaže sportski direkor Partizana mt:s...Košarkaši Partizana mt:s u subotu uveče pobedili su Crvenu zvezdu Telekom u Laktašima (71:63) i došli do šeste titule regionalnog prvaka...Crno-beli...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.