Regionalnom kancelarijom za mlade ka boljoj saradnji

Izvor: RTS, 18.Feb.2016, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalnom kancelarijom za mlade ka boljoj saradnji

Ideja srpskog i albanskog premijera sa konferencije u Berlinu 2014. – osnivanje Regionalne kancelarije sa saradnju mladih Zapadnog Balkana i zvanično treba da se realizuje u julu ove godine u Parizu. Start ove kancelarije očekuje se u januaru 2017.
Kancelarija se osniva po uzoru na francusko-nemački model nastao u godinama posle Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rata. Francuska i Nemačka aktivno pomažu Srbiji u realizaciji tog projekta. Presek stanja organizovan je večeras u Gete institutu.

Na skupu je ocenjeno da će ta Regionalna kancelarija za razmenu i saradnju mladih doprineti izgradnji međusobnog poštovanja i njihovoj boljoj saradnji čime se ostvaruje i bolji ekonomski razvoj regiona.
Rođeni su uglavnom posle sukoba devedesetih, ali njihove posledice osećaju. Mlade iz Beograda i Tirane, Sarajeva i Skoplja, Prištine i Podgorice, često deli više od geografske udaljenosti. Predrasude su prva prepreka.
"Svaki predstavnik svake zemlje svestan je teškog političkog nasleđa. Politika je mladima uglavnom bila glavna brana za saradnju. U svih šest država ima mnogo razlika, ali kroz projekte koje nudi Kancelarija za mlade Zapadnog Balkana, trudićemo se da ne skrivamo probleme već da pomognemo da se nerazumevanje otkloni", poručuje Krenare Gaši iz kosovske Asocijacije mladih.
Zorica Stamenovski iz makedonske Agencije za mlade i sport ističe da u razgovorima o istoriji i evropskoj budućnosti treba da se radi i na borbi protiv diskriminacije, govora mržnje, sve to sa ciljem regionalnog pomirenja.
Regionalna kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana sa sedištem u Tirani trebalo bi da im sve to omogući i to razmenom u obrazovanju, kulturi, sportu.
"Od podnosilaca prijava projekata će zavisti koliko će oni biti inovativni, kreativni, u kojoj meri će ostvariti rezultate ali ja verujem da postoji kapacitet kako organizacija civilnog društva na Zapadnom Balkanu, tako i institucija koje će takođe moći da apliciraju da osiguraju da ti projekti budu kvalitetni a rezultati vidljivi", kaže Marija Bulat iz Krovne organizacije mladih Srbije.
Predstavnica Nacionalnog kongresa mladih Albanije Dafina Peci ističe da vlade neće odlučivati o projektima.
"Mi ćemo pažljivo nadgledati procese u Kancelariji, trudićemo se da smanjimo zavisnost od vlada, to je nezavisna međunarodna organizacija. Vlade će davati novac, ali neće dolučivati o projektima", ističe Dafina Peci.
Da je regionalno povezivanje mladih u regionu neophodno, slažu se i njene kolege iz Crne Gore, koji poručuju da je budućnost u saradnji regiona, za šta su potrebni mladi koji žele da sarađuju i nemaju predrasude.

"Svesni smo da postoji veliki nivo etničke distance u regionu i to mora da se promeni. Važno je da je ovo inicijativa vlada, koje će izdvojiti veliki deo budžeta, ali je značajno i učešće nevladinih organizacija", ocenio je Edin Koljenović iz crnogorske Inicijative mladih za ljudska prava.
Pomoćnica ministra omladine Snežana Klašnja ocenila je da je prednost regionalne kancelarije za mlade udruživanje, razmena ideja, upoznavanje i rad na zajedničkim projektima, čime pomažu ekonomskom razvoju regiona u celini.
Iskustva Nemačke i Francuske
Više od osam miliona Nemaca i Francuza učestvovalo je u programima kancelarije za mlade osnovane u ovim zemljama posle Drugog svetskog rata.
I zamenici ambasadora Nemačke i Farncuske u Srbiji na ličnom primeru potvrđuju korist od takve saradnje.
"Rezultati se ne vide u nekoliko meseci, čak ni nekoliko godina. Potrebno je mnogo hrabrosti političara, jaka volja civilnog društva, zato mi podržavamo radnu grupu za formiranje takve kancelarije na Zapadnom Balkanu", rekao je Deni Duveno, zamenik ambasadora Francuske.
Zamenik ambasadora Nemačke Aleksandar Jung seća se da su tokom tri nedelje ugostili studente iz Francuske.
"Mnogo smo učili iz knjiga i udžbenika o istoriji, ali kada ste za istim stolom mnogo više naučite. Školska, univerzitetska razmena vodi do toga da ti ljudi traže posao i u drugim zemljama", rekao je Jung.
Cilj svakog projekta Kancelarije za mlade biće da uključi što više zemalja iz regiona. Za sada maksimalno šest, ali osnivači se nadaju da će im se naknadno pridružiti i Slovenija i Hrvatska da bi cela teritorija Zapadnog Balkana učestvovala u saradnji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Regionalna kancelarija za mlade - put ka boljoj saradnji

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Feb.2016

Regionalna kancelarija za razmenu i saradnju mladih doprineće izgradnji međusobnog poštovanja i njihovo boljoj saradnji čime se ostvaruje i bolji ekonomski razvoj regiona, ocenjeno je večeras na skupu posvećenom osnivanju te kancelarije...Njeno osnivanje, kako je rečeno, očekuje je nakon Pariske...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Investiciona konferencija EBRD za Zapadni Balkan 22. februara

Izvor: Capital.ba, 19.Feb.2016, 13:57

LONDON, Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ saopštila je danas da će biti domaćin investicione konferencije za Zapadni Balkan koja će biti održana u centrali ove banke u Londonu u ponedjeljak, 22. februara. Konferenciju, kojoj bi trebalo da prisustvuju predsjedavajući Savjeta ministara BiH...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.