Pariz i Berlin besni zbog bubica

Izvor: RTS, 01.Jul.2013, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz i Berlin besni zbog "bubica"

Među 38 meta špijunskih operacija prisluškivanja američkih službi bile i Francuska, Italija i Grčka, piše "Gardijan". Pariz i Berlin oštro reagovali. Obaveštajci postavljali "bubice" u sredstva elektronske komunikacije i prisluškivače u fiksne telefone u operacijama "Perdido", "Blekfut", "Bruno", "Vabaš".

Francuska, Italija i Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su bile među 38 meta špijunskih operacija prisluškivanja američkih obaveštajnih službi, piše britanski Gardijan, pozivajući se na dokumente koje je obelodanio odbegli bivši operativac američke CIA Edvard Snouden.

Nemački ministar spoljnih poslova pozvao američkog ambasadora u Berlinu zbog navoda da je NSA špjunirala nemačke zvaničnike. Predsednik Francuske zahteva od SAD da prestanu sa špijuniranjem.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel će razgovarati sa predsednikom SAD Barakom Obamom o izveštaju u kojem piše da je NSA prisluškivala kancelarije Evropske unije u Vašingtonu.

"Potvrđeno je da su diplomatski predstavnici Evropske unije i pojedine evropske države bili špijunirani, jasno ćemo reći da je prisluškivanje prijatelja neprihvatljivo", rekao je portparol Angele Merkel, prenosi Rojters.

U jednom od procurelih dokumenata američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) navodi se da su američki obaveštajci na meti imali strane ambasade i poslaničke misije pri UN, tako što su postavljali "bubice" u sredstva elektronske komunikacije i prisluškivače u fiksne telefone kako bi pratili komunikaciju pomoću specijalizovanih antena, navodi se u internet izdanju Gardijana.

Slučajevi prisluškivanja bili su u francuskoj, italijanskoj i grčkoj ambasadi u Vašingtonu, dok su Japan, Meksiko, Južna Koreja, Indija i Turska navedeni kao "subjekti" operacija prisluškivanja u dokumentu iz 2010. godine, prenela je agencija AFP.

Nemački nedeljnik Špigl ranije je otkrio da je Evropska unija bila jedna od "meta" Vašingtonovog obimnog internet špijunskog programa, uz korišćenje bubica sakrivenih u kancelarijama Unije u Briselu i predstavništvima u SAD-u.

Prema dokumentima u koje je imao uvid Gardijan, bubice su bile postavljene u šifrovanom faksu u predstavništvu EU u Vašingtonu, kao deo operacije "Perdido" s namerom da se, očigledno, Amerikaci upoznaju sa "čarkama" između država članica.

Operaciji u misiji Francuska pri UN nazvana je "Blekfut", dok se operacija na čijoj je meti bila Francuska ambasada u Vašingtonu zvala "Vabaš".

Italijanska ambasada u Vašingtonu takođe je bila meta u operaciji "Bruno".

Vlasti u Vašingtonu izdale su nedavno nalog za hapšenje Snoudena pošto je otkrio detalje tzv. PRIZMA programa NSA o prikupljanju i analiziranju podataka sa interneta i korisnika telefona širom sveta, uz pristup podacima sa Gugla, Jahu i drugih internet portala.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.