Izvor: Politika, 12.Apr.2015, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebro u Čangvonu ulaznica za Rio

Olimpijska vicešampionka Ivana Maksimović do olimpijske kvote za Igre u Rio de Žaneiru 2016. došla osvojivši srebro an Svetskom kupu. – Prvu „mušku kvotu” izborio Dimitrije Grgić

Streljački deo našeg olimpijskog tima za Igre u rio de Žaneiru već ima četiri člana, jer su olimpijske kvote na Svetskom Kupu u Čangvonu izborili Ivana Maksimović i Dimitrije Grgić, i pridružili se Andrei >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Arsović i jasni Šekarić, koje su to učinile prošlog leta na Svetskom prvenstvu u Granadi.

Čangvon je ponovo bio srećan za Maksimovićevu i Grgića, koji su 2011. na Svetskom kupu u ovom južnokorejskom gradu izborili učešće na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Ivana Maksimović, koju ponovo trenira otac Goran, olimpijski šampion iz Seula 1988. i 2011. i ovog puta olimpijsku kvotu izborila je vazdušnom puškom. Pre četiri godine osvojila je bronzanu medalju, a ovog puta srebrnu osvojivši drugo mesto s 207,7 krugova. U osnovnom delu je zauzela šesto mesto (417,1 krug), ali u finalu pucala je sjajno i sigurno bi osvojila zlatnu medalju da njena rivalka i dobra prijateljica iz reprezentacije Hrvatske Snježana Pejčić nije imala fantastičan dan. U kvalifikacijama je imala 420,8 krugova, a u finalu već u prvoj seriji preuzela je vođstvo i sačuvala ga do kraja (209,1). Vlasnici olimpijske bronze u ovoj disciplini iz Pekinga 2008. ovo je bio prvi veliki finale vazdušnom puškom u poslednje četiri godine i veliki trijumf. Budući da je Pejčićeva olimpijsku kvotu ispunila na Svetskom prvenstvu prošle godine osvojivši srebro u trostavu, pored Ivane Maksimović put u Rio obezbedile su trećeplasirana Indijka Apurvi Čandela, kojoj je ovo pri finale na svetskim kupovima, i Šveđanka Mihaela Arvidson, koja je zauzela četvrto mesto.

– Čangvon je moj srećan grad. Ovde sam 2011. osvojila bronzu, prvu medalju na svetskim kupovima, i olimpijsku vizu za London. Pre dve godine osvojila sam bronze mk i vazdušnom puškom, a sada srebro okićeno olimpijskom vizom za Rio.

Moj trener Goran Maksimović i ja planirali smo da u Čangvonu osvojimo olimpijsku vizu i to je bio i veliki motiv i veliki pritisak. U finalu sam dala sve od sebe da osvojim medalju koja je osiguravala i vizu za Rio i presrećna sam što sam ispunila cilj. Sada mogu da se normalno pripremam za Rio. Hvala celom mom timu i svima koji su mi pomagali, posebno porodici, mami Miri, tati Goranu i bratu Marku na podršci, jer su bili uz mene i kada nije bilo ovako dobro – izjavila je Ivana Maksimović.

Ona je tako omogućila sebi ne samo nastup vazdušnom puškom u Riju već i odbranu srebra u trostavu iz Londona – 100. medalje za naš olimpijski sport.

Dimitrije Grgić, strelac beogradskog Akademca, do olimpijske kvote ovog puta je došao najboljim plasmanom u karijeri u četvrtom finalu na svetskim kupovima. Do sada mu je najbolji plasman bilo peto mesto, a kvotu za London, ponovimo, izborio je 2011. u Čangvonu osmim mestom.

Grgić se nije uplašio jake konkurencije. U osnovnom delu starovalo je 98 strelaca (Damir Mikec je s 580 krugova bio deseti, a Andrija Zlatić 68. s 567) i Grgić je s 583 kruga bio četvrti. Tu poziciju ponovio je i u finalu (izgubivši duel za treće mesto od Raija iz Indije za 2,1 kruga, a prvo mesto pripalo je najtrofejnijem olimpijcu današnjice Korejac Džongoh Džin (tri zlata, dva srebra) postavivši novi svetski rekord finala (2006). Olimpijske kvote, budući da je Džin svoju osvojio na svetskom prvenstvu) pripale su drugoplasiranom Naungu (Mijanmar) za 201, trećeplasiranom Raiju (Indija) za 181,1 krug i Dimitriju Grgiću (159,2).

– Presrećan sam zbog osvajanje olimpijske vize u veoma uzbudljivom finalu. Lakknulo mi je kada je ispao Italijan i tada je samo preostala borba za medalju. Indijac Rai mi je posle 12 dijabola bežao samo 0,1 krug, ali mi je posle 13. i 14. hica pobegao tako da nisam mogao da ga „ulovim” u naredna dva hica. Lepe uspomene me vezuju za ovo strelište, bila je ovo lepa repriza 2011. godine – rekao je Dimitrije Grgić.

Ž. B.

objavljeno: 12.04.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.