Ruskom paraolimpijskom timu zabranjeno učešće u Riju

Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruskom paraolimpijskom timu zabranjeno učešće u Riju

Međunarodni paraolimpijski komitet potvrdio je zabranu takmičenja za ruski tim sledećeg meseca, a po preporuci Svetske antidoping agencije, saopštio je šef Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Filip Krejven.

Odluka je objavljena na konferenciji za novinare u Rio de Žaneiru, gde se trenutno odvijaju Olimpijske igre.

Odluka dolazi uprkos stavu Međunarodnog olimpijskog komiteta koji je odbio da se sprovede potpuna zabrana za ruske sportiste na Olimpijskim igrama.



„Antidoping sistem u Rusiji ne funkcioniše i u potpunosti je kompromitovan. Sve što smo videli ovih dana je u suprotnosti sa sportskom etikom, upravo iz tog razloga nismo imali izbora nego da ne dopustimo Rusiji da učestvuje u igrama“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ova situacija nije nastala zbog krivice sportista, već zbog državnog sistema koji vara.

Krejven je takođe naveo da će ponovo biti ispitani svi uzorci koji su bili predati za vreme Paraolimpijskih igara u Sočiju.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko izjavio je da će Rusija uložiti žalbu Sudu za sportsku arbitražu nakon odluke MPK.

"Mi ćemo uložiti žalbu na odluku. Borićemo se za naše paraolimpijce", rekao je on, naglašavajući da će Ministarstvo sporta i ruski paraolimpijski komitet dati sve od sebe da se preinači odluka.

Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusima zabranjeno učešće na paraolimpijskim igrama u Riju

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2016

RIO DE ŽANEIRO - Međunarodni paraolimpijski komitet zabranio je svim ruskim sportistima učešće na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru sljedećeg mjeseca zbog rasprostranjene kulture dopinga, za koju tvrdi da je "zagadila sport u ovoj zemlji"...Odluka o suspenziji ruskog paraolimpijskog Komiteta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.