Rusija neće poslati sportiste u Poljsku: To je neprihvatljivo

Izvor: B92, 02.Apr.2023, 17:41

Rusija neće poslati sportiste u Poljsku: "To je neprihvatljivo"

Ruski mačevalački savez saopštio je da neće poslati svoje sportiste u Poznanj na prvo kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Oni neće biti poslati zbog "neprihvatljivih" uslova koje je izneo poljski savez."

"Hoće li ruske takmičarke nastupati u floretu u Poljskoj? Naravno da neće, to je neprihvatljivo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je predsednik tamošnjeg saveza Ilgar Mamedov, prenosi agencija RIA novosti.

U Poznanju se od 21. do 24. aprila održava prvo kvalifikaciono takmičenje u ženskom floretu.

Poljska je zatražila od ruskih i beloruskih sportista da potpišu dokument u kojem se navodi da ne podržavaju vojnu intervenciju u Ukrajini i da nisu zaposleni u vojsci ili ruskom bezbednosnom sektoru, uz poštovanje utvrđenih kriterijuma neutralnosti.

"Poljski savez je zaboravio da je to sportski, a ne politički savez. Nažalost, sve je pomešano. To je specifično politička izjava, nema nikakve veze sa sportom", dodao je Mamedov.

Ruskim sportistima zabranjeno je učešće na svim međunarodnim takmičenjima nakon početka rata u Ukrajini prošle godine.

Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) objavila je početkom marta vest o povratku ruskih takmičara, što je prvi put u međunarodnom sportu za više od godinu dana.

Više od 300 mačevalaca širom sveta potpisalo je peticiju protiv takvog stava, a Danska, Francuska i Nemačka su otkazale takmičenja u znak protesta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je 28. marta preporučio povratak ruskih i beloruskih sportista pod neutralnom zastavom i na individualnoj osnovi, ali u ovoj fazi nije doneo odluku o njihovom učešću na Olimpijskim igrama u Parizu.

Međutim, Olimpijski komitet Rusije, već je ocenio kriterijume "diskriminatornim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.