Pre 37 godina otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2021, 16:06

Pre 37 godina otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu

Na današnji dan pre 37 godina otvorene su Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Od 8. do 19. februara 1984. godine Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara, na kojima je učestvovalo 1.272 sportista iz 49 zemalja.

Olimpijski plamen na stadionu Koševo zapalila je klizačica Sanda Dubravčić, maskota je bio vuk Vučko, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a pevač Zdravko Čolić sinhronizovao je glas Vučka u špicama i otpevao čuveno "Sarajevo".

Skijaš Jure Franko osvojio srebro u veleslalomu i na taj način Jugoslaviji doneo prvu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u istoriji.

Igre su obeležili Džejn Torvil i Kristofer Din, koji su zahvaljujući izvedbi "Bolera" postali prvi i do sada jedini par u istoriji koji je dobio savršen skor u umetničkom klizanju na Olimpijskim igrama.

Najuspešnije države bile su tadašnja Istočna Nemačka (9 zlatnih, 9 srebrenih i 6 bronzanih medalja) i SSSR (6 zlatnih, 10 srebrenih i 9 bronzanih medalja).

Organizacija ZOI koštala je 142,6 miliona dolara, a polovina prihoda bila je ostvarena od prodaje prava na TV prenos.
Pogledaj vesti o: Zdravko Čolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanja na olimpijsko Sarajevo 37 godina kasnije – Vučko, pahuljica, Zetra…

Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2021

Pre 37 godina Sarajevo, BiH, ali i cela bivša Jugoslavija, radovala se prvim i jedinim Olimpijskim igrama na ovim prostorima. Olimpijski plamen u Sarajevu, na stadionu Koševo Sanda Dubravčić je upalila pred 60.000 ljudi.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.