Zdravko Čolić
Zdravko Čolić

Zdravko Čolić Čola je srpski pop pevač, veoma popularan i zvezda na celoj teritoriji bivše Jugoslavije. Rođen je u Sarajevu 30. maja 1951. godine.

Prvi javni nastup imao je slučajno na takmičenju pevača amatera 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog gde je osvojio nagradu publike. U prvom delu karijere bio je član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi ambasadori, i Korni grupe. Njegova zvanična karijera ja započela 1972. godine kada je snimao prvu ploču i veliki hit Sinoć nisi bila tu.

Porodica Čolić vodi poreklo iz hercegovačkog sela Vlahovići, bio je golman, a kasnije počinje da trenira i atletiku gde je bio vrlo uspešan. Zdravko je bio talentovan za recitovanje i glumu, bio je primljen u Pionirsko pozorište, gde se pokazao odličan u predstavama. Pohađao je muzičku školu i svirao gitaru, od druge godine srednje škole aktivnije se bavi pevanjem i sviranjem, gde je osvojio nagradu na takmičenju pevajući pesmu Bitlsa Lejdi Madona. Posle svih grupa i uspešnih saradnji sa najboljim grupama Zdravko dobija ponudu da vežba sa Indeksima i nastupa sa njima.

U vreme dok je bio student Ekonomskog fakulteta Čola radi sa grupom Korni umesto Dade Topića. 1972. godine na festivalu Vaš šlager sezone Zdravko je otpevao pesmu Sinoć nisi bila tu Kemala Montena, dobio je nagradu za interpretaciju i treće mesto po izboru publike. Učestvujući na svim prestižnim festivalima Zdravko osvaja nagrade i medalje. Sa pesmom Gori vatra predstavlja Jugoslaviju na pesmi Evrovizije gde je ostavio pozitivan utisak na publiku. Na festivalu Hit parada sa pesmom Ona spava osvaja prvo mesto, pesma April u Beogradu osvaja prvo mesto na Beogradskom proleću. Njegovi albumi su bili najprodavaniji i najslušaniji, gde god bi se pojavio Čola osvajao je ljude i nagrade.

Svi albumi su bili visoko kotirani, Zdravko je bio jedna od retkih zvezda gde je imao sve hitove na albumima. Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji Zdravko se sa porodicom seli u Srbiju. Tokom 1994. godine saradnik je Gorana Bregovića, tokom velike pauze u njegovom radu pojavljuje se album Poslednji i prvi sa najvećim hitovima koji je bio najprodavaniji u tadašnjoj SRJ. Za vreme rata i sukoba Zdravko nije želeo da peva mnogi su tada videli još veću veličinu u njemu, zato Zdravko i važi za najveću zvezdu na Balkanu. Posle duže pauze Čola nastavlja sa hitovima i albumima, osvaja prva mesta na top listama. Imao je mnogo koncerata i punih sala, sa preko 60. održanih koncerata ipak najveći za njegovu karijeru su održani na Marakani 2007. godine pred oko 70. hiljada ljudi, na Ušću 2011. godine imao je koncert pred 100. hiljada ljudi, koncert je protekao u sjajnoj atmosferi sa direktnim prenosom na programu Rts gde je koncert pratilo preko dva miliona ljudi. 2014. godine Čola organizuje koncert decenije u Kombank areni u Beogradu gde je prisustvovalo preko 20. hiljada ljudi sa celog Balkana.

Zdravko se krstio devedesetih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu, veliki je dobrotvor i vernik. Nastupao je i na koncertu 1999. godine tokom napada nato alijanse na Jugoslaviju. 2001. godine oženio se svojom devojkom Aleksandrom i imaju dve ćerke Unu i Laru. Svoj privatni život čuva od javnosti, vodi miran i povučen život, bez skandala. Čola je objavio 14. studijskih albuma i mnogo singlova.
Iza sebe ima preko pedeset hitova a najveći su: Afrika, Čija je ono zvezda, April u Beogradu, Okano, Da ti kažem šta mi je, Draga, Južnjaci, Jedna zima sa Kristinom, Malo pojačaj radio, Ona spava, Prava stvar, Produži dalje, Tabakera, Zagrli me, Sinoć nisi bila tu, i mnoge druge pesme. Zdravko je čovek pun energije, skroman, mio, prijatnog izgleda i glasa, šarmantan, odmeren, veliki gospodin kada ga jednom zavoliš kupio te je i pridobio za ceo život.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Story, 10.Maj.2018, 16:30

Zdravko Čolić prvi put ispričao šta se desilo kada se sreo s Titom

Zdravko Čolić prvi put ispričao šta se desilo kada se sreo s Titom

Najveći simbol Jugoslavije, Zdravko Čolić, čovek čiji profesionalni mandat traje više od Titovog, jer ta njegova pesma “Gori vatra” na Evroviziji u Luksemburgu bila je 1973, a bilo je nekih hitova i pre toga. Pa svih tih rasprodatih...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 10.Maj.2018

Zdravko Čolić PRVI PUT ispričao šta se zaista desilo kada se jednom sreo sa TITOM

Jedan od najvećih pevača sa naših prostora, Zdravko Čolić, dao je intervju za “Nedeljnik“ za koji je, između ostalog, ispričao i jednu zanimljivu anegdotu sa Titom.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 10.Maj.2018

"To da vojnik peva Titu na Brionima nije bilo često..."

To da vojnik peva Titu na Brionima nije bilo često...

Beograd -- Zdravko Čolić, najveći simbol Jugoslavije, čovek čiji mandat traje više od Titovog jer je pesma "Gori vatra" na Evroviziji u Luksemburgu bila još 1973.. Čola je u intervjuu za novi broj Nedeljnika, na kioscima od četvrtka 10. maja, ispričao mnoge životne epizode, koje ilustruju ne samo njegovu karijeru negu i drugu stranu naše istorije. Između ostalog, ispričao je šta se zaista desilo tokom susreta sa Titom kada mu je "najveći sin naroda i narodnosti"...

Detaljnije >>

Izvor: Scandal.rs, 09.Maj.2018, 00:16

Ove nedelje Pod sjajem zvezda novi spot Zdravka Čolića! (

Zabavno-hedonistička TV emsije Draška Aćimovića Pod sjajem zvezda snimljena je u eskluzivnom beogradskom restoranu Sinđelić. Marko Nicović, policijski ekspert i advokat, govori o novom problemu srpske crne hronike – ubicama profesionalcima. Između ostalog,...

Detaljnije >>

Izvor: Svet plus, 08.Maj.2018, 11:40

Zdravko Čolić: Premijera spota - Tebe čuvam za kraj! (VIDEO)

Zdravko Čolić: Premijera spota - Tebe čuvam za kraj! (VIDEO)

Zdravko Čolić, premijera spota "Tebe čuvam za kraj"! Pesma je već postala radijski hit u regionu, a spot je sniman u prelepo ambijentu! Novi spot Zdravka Čolića sniman je u Lisabonu, jednom od najlepših pomorskih gradova Evrope. Uživajući u prelepom ambijentu koji je savršeno oslikavao muzičku temu pesme "Tebe čuvam za kraj", čiji tekst i muziku potpisuje Miroslav Rus, menjale su se slike lokacija i na najživopisniji način oduševljavale  osmočlanu...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 07.Maj.2018, 22:29

PREDIVNI KADROVI IZ LISABONA: Zdravko Čolić objavio spot za pesmu TEBE ČUVAM ZA KRAJ, a evo u kojoj ulozi se pojavjuje u njemu! (VIDEO)

Čolić nas na slikovit način na kraju spota dovodi do finalne slike i otkriva ženu koju čuva za kraj. Najnoviji spot Zdravka Čolića za pesmu ''Tebe čuvam za kraj'' konačno je ugledao svetlost dana! On je snimljen u Lisabonu, jednom od najlepših pomorskih gradova Evrope. Uživajući u prelepom ambijentu koji je savršeno oslikavao muzičku temu pesme "Tebe čuvam za kraj", čiji tekst i muziku potpisuje...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2018

Pogledajte novi spot Zdravka Čolića (VIDEO)

Pogledajte novi spot Zdravka Čolića (VIDEO)

Zdravko Čolić je objavio novi spot za pesmu koja je već postala radijski hit u regionu - "Tebe čuvam za kraj".. Spot je sniman je u Lisabonu, jednom od najlepših pomorskih gradova Evrope. Uživajući u prelepom ambijentu koji je savršeno oslikavao muzičku temu pesme "Tebe čuvam za kraj", čiji tekst i muziku potpisuje Miroslav Rus, menjale su se slike lokacija i na najživopisniji način oduševljavale  osmočlanu ekipu, na čelu sa rediteljem spota Aleksandrom Kerekesem...

Detaljnije >>