Zdravko Čolić
Zdravko Čolić

Zdravko Čolić Čola je srpski pop pevač, veoma popularan i zvezda na celoj teritoriji bivše Jugoslavije. Rođen je u Sarajevu 30. maja 1951. godine.

Prvi javni nastup imao je slučajno na takmičenju pevača amatera 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog gde je osvojio nagradu publike. U prvom delu karijere bio je član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi ambasadori, i Korni grupe. Njegova zvanična karijera ja započela 1972. godine kada je snimao prvu ploču i veliki hit Sinoć nisi bila tu.

Porodica Čolić vodi poreklo iz hercegovačkog sela Vlahovići, bio je golman, a kasnije počinje da trenira i atletiku gde je bio vrlo uspešan. Zdravko je bio talentovan za recitovanje i glumu, bio je primljen u Pionirsko pozorište, gde se pokazao odličan u predstavama. Pohađao je muzičku školu i svirao gitaru, od druge godine srednje škole aktivnije se bavi pevanjem i sviranjem, gde je osvojio nagradu na takmičenju pevajući pesmu Bitlsa Lejdi Madona. Posle svih grupa i uspešnih saradnji sa najboljim grupama Zdravko dobija ponudu da vežba sa Indeksima i nastupa sa njima.

U vreme dok je bio student Ekonomskog fakulteta Čola radi sa grupom Korni umesto Dade Topića. 1972. godine na festivalu Vaš šlager sezone Zdravko je otpevao pesmu Sinoć nisi bila tu Kemala Montena, dobio je nagradu za interpretaciju i treće mesto po izboru publike. Učestvujući na svim prestižnim festivalima Zdravko osvaja nagrade i medalje. Sa pesmom Gori vatra predstavlja Jugoslaviju na pesmi Evrovizije gde je ostavio pozitivan utisak na publiku. Na festivalu Hit parada sa pesmom Ona spava osvaja prvo mesto, pesma April u Beogradu osvaja prvo mesto na Beogradskom proleću. Njegovi albumi su bili najprodavaniji i najslušaniji, gde god bi se pojavio Čola osvajao je ljude i nagrade.

Svi albumi su bili visoko kotirani, Zdravko je bio jedna od retkih zvezda gde je imao sve hitove na albumima. Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji Zdravko se sa porodicom seli u Srbiju. Tokom 1994. godine saradnik je Gorana Bregovića, tokom velike pauze u njegovom radu pojavljuje se album Poslednji i prvi sa najvećim hitovima koji je bio najprodavaniji u tadašnjoj SRJ. Za vreme rata i sukoba Zdravko nije želeo da peva mnogi su tada videli još veću veličinu u njemu, zato Zdravko i važi za najveću zvezdu na Balkanu. Posle duže pauze Čola nastavlja sa hitovima i albumima, osvaja prva mesta na top listama. Imao je mnogo koncerata i punih sala, sa preko 60. održanih koncerata ipak najveći za njegovu karijeru su održani na Marakani 2007. godine pred oko 70. hiljada ljudi, na Ušću 2011. godine imao je koncert pred 100. hiljada ljudi, koncert je protekao u sjajnoj atmosferi sa direktnim prenosom na programu Rts gde je koncert pratilo preko dva miliona ljudi. 2014. godine Čola organizuje koncert decenije u Kombank areni u Beogradu gde je prisustvovalo preko 20. hiljada ljudi sa celog Balkana.

Zdravko se krstio devedesetih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu, veliki je dobrotvor i vernik. Nastupao je i na koncertu 1999. godine tokom napada nato alijanse na Jugoslaviju. 2001. godine oženio se svojom devojkom Aleksandrom i imaju dve ćerke Unu i Laru. Svoj privatni život čuva od javnosti, vodi miran i povučen život, bez skandala. Čola je objavio 14. studijskih albuma i mnogo singlova.
Iza sebe ima preko pedeset hitova a najveći su: Afrika, Čija je ono zvezda, April u Beogradu, Okano, Da ti kažem šta mi je, Draga, Južnjaci, Jedna zima sa Kristinom, Malo pojačaj radio, Ona spava, Prava stvar, Produži dalje, Tabakera, Zagrli me, Sinoć nisi bila tu, i mnoge druge pesme. Zdravko je čovek pun energije, skroman, mio, prijatnog izgleda i glasa, šarmantan, odmeren, veliki gospodin kada ga jednom zavoliš kupio te je i pridobio za ceo život.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Story, 19.Maj.2022, 20:21

Sećate li se Lea, zavodnika iz Severininog spota? Dve decenije kasnije pevačica ponovo u njegovom zagrljaju (FOTO)

Sećate li se Lea, zavodnika iz Severininog spota? Dve decenije kasnije pevačica ponovo u njegovom zagrljaju (FOTO)

Amir Kazić Leo devedesetih i početkom dvadesetih bio je velika muzička zvezda, a poredili su ga sa Zdravkom Čolićem. Mnogi se danas pitaju gde je i šta radi, nekada veliki zavodnik Leo

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Maj.2022

Mlađa ćerka Zdravka Čolića objavila INTIMNU fotografiju sa dečkom u KREVETU: "Godina dana sa tobom"

Starija ćerka Zdravka Čolića, Una, izuzetno je aktivna na društvenim mrežama te je tako i poznata javnosti. Međutim sada je javnost iznenadila i Zdravkova mlađa ćerka Lara.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2022, 19:34

Kako izgleda kada Zdravko Čolić zapjeva sevdah

Zdravko Čolić je majstor pevanja, u to nema sumnje. Da se odlično snalazi u svakom muzičkom pravcu, još jednom je dokazao.

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 09.Maj.2022, 15:14

Čola o vezi sa Fridom iz grupe ABBA: Iskoristila me je za 3 dana kao instant supu

Zdravko Čolić je najveća balkanska zvezda i večiti miljenik publike. Bio je neodoljiv, ali je i on voleo žene. Tako je 1997. godine šokirao sve priznanjem da je bio intiman sa pevačicom Fridom Lingstad iz čuvene grume „ABBA“. Naime, oni su se upoznali na Evroviziji, kada je Čola predstavljao Jugoslaviju pesmom „Gori vatra“. Frida je iste godine bila prateći vokal švedskom predstavniku, a tada se dogodio i pomenuti susret zbog kojeg je umalo zakasnio na nastup. – Fridu iz grupe...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2022, 10:26

Zdravko Čolić na početku karijere nije bio Čola

​Jedan od najvećih pjevača sa ovih prostora i prava muzička legenda Zdravko Čolić pokušao je da osvoji i zapadnu Evropu sredinom sedamdesetih, što svojim talentom tako i izgledom.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 06.Maj.2022

DETALJ IZ PROŠLOSTI SLAVNOH PEVAČA KOG SE MALO KO SEĆA Pod OVIM IMENOM se Zdravko Čolić predstavljao na početku karijere, a tek kad čujete razlog za to

Jedan od najvećih pevača sa ovih prostora i prava muzička legenda Zdravko Čolić pokušao je da osvoji i zapadnu Evropu sredinom sedamdesetih, što svojim talentom tako i izgledom.

Detaljnije >>