Zdravko Čolić
Zdravko Čolić

Zdravko Čolić Čola je srpski pop pevač, veoma popularan i zvezda na celoj teritoriji bivše Jugoslavije. Rođen je u Sarajevu 30. maja 1951. godine.

Prvi javni nastup imao je slučajno na takmičenju pevača amatera 1967. godine u Bijeloj kod Herceg Novog gde je osvojio nagradu publike. U prvom delu karijere bio je član grupa Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi ambasadori, i Korni grupe. Njegova zvanična karijera ja započela 1972. godine kada je snimao prvu ploču i veliki hit Sinoć nisi bila tu.

Porodica Čolić vodi poreklo iz hercegovačkog sela Vlahovići, bio je golman, a kasnije počinje da trenira i atletiku gde je bio vrlo uspešan. Zdravko je bio talentovan za recitovanje i glumu, bio je primljen u Pionirsko pozorište, gde se pokazao odličan u predstavama. Pohađao je muzičku školu i svirao gitaru, od druge godine srednje škole aktivnije se bavi pevanjem i sviranjem, gde je osvojio nagradu na takmičenju pevajući pesmu Bitlsa Lejdi Madona. Posle svih grupa i uspešnih saradnji sa najboljim grupama Zdravko dobija ponudu da vežba sa Indeksima i nastupa sa njima.

U vreme dok je bio student Ekonomskog fakulteta Čola radi sa grupom Korni umesto Dade Topića. 1972. godine na festivalu Vaš šlager sezone Zdravko je otpevao pesmu Sinoć nisi bila tu Kemala Montena, dobio je nagradu za interpretaciju i treće mesto po izboru publike. Učestvujući na svim prestižnim festivalima Zdravko osvaja nagrade i medalje. Sa pesmom Gori vatra predstavlja Jugoslaviju na pesmi Evrovizije gde je ostavio pozitivan utisak na publiku. Na festivalu Hit parada sa pesmom Ona spava osvaja prvo mesto, pesma April u Beogradu osvaja prvo mesto na Beogradskom proleću. Njegovi albumi su bili najprodavaniji i najslušaniji, gde god bi se pojavio Čola osvajao je ljude i nagrade.

Svi albumi su bili visoko kotirani, Zdravko je bio jedna od retkih zvezda gde je imao sve hitove na albumima. Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji Zdravko se sa porodicom seli u Srbiju. Tokom 1994. godine saradnik je Gorana Bregovića, tokom velike pauze u njegovom radu pojavljuje se album Poslednji i prvi sa najvećim hitovima koji je bio najprodavaniji u tadašnjoj SRJ. Za vreme rata i sukoba Zdravko nije želeo da peva mnogi su tada videli još veću veličinu u njemu, zato Zdravko i važi za najveću zvezdu na Balkanu. Posle duže pauze Čola nastavlja sa hitovima i albumima, osvaja prva mesta na top listama. Imao je mnogo koncerata i punih sala, sa preko 60. održanih koncerata ipak najveći za njegovu karijeru su održani na Marakani 2007. godine pred oko 70. hiljada ljudi, na Ušću 2011. godine imao je koncert pred 100. hiljada ljudi, koncert je protekao u sjajnoj atmosferi sa direktnim prenosom na programu Rts gde je koncert pratilo preko dva miliona ljudi. 2014. godine Čola organizuje koncert decenije u Kombank areni u Beogradu gde je prisustvovalo preko 20. hiljada ljudi sa celog Balkana.

Zdravko se krstio devedesetih godina u Sabornoj crkvi u Beogradu, veliki je dobrotvor i vernik. Nastupao je i na koncertu 1999. godine tokom napada nato alijanse na Jugoslaviju. 2001. godine oženio se svojom devojkom Aleksandrom i imaju dve ćerke Unu i Laru. Svoj privatni život čuva od javnosti, vodi miran i povučen život, bez skandala. Čola je objavio 14. studijskih albuma i mnogo singlova.
Iza sebe ima preko pedeset hitova a najveći su: Afrika, Čija je ono zvezda, April u Beogradu, Okano, Da ti kažem šta mi je, Draga, Južnjaci, Jedna zima sa Kristinom, Malo pojačaj radio, Ona spava, Prava stvar, Produži dalje, Tabakera, Zagrli me, Sinoć nisi bila tu, i mnoge druge pesme. Zdravko je čovek pun energije, skroman, mio, prijatnog izgleda i glasa, šarmantan, odmeren, veliki gospodin kada ga jednom zavoliš kupio te je i pridobio za ceo život.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2019, 18:00

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića Ono malo sreće izabran za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine, na portalu "Eurovision on top" na osnovu glasova posetilaca koji okuplja fanove "Pesme Evrovizije" .. U obrazloženju portala navodi se da je "album godine klasično delo koje se smatra remek-delom, a svaki fan ‘Evrosonga’ bi trebalo da ga ima na svojoj polici". #OnoMaloSrece Album godine na "Eurovision on Top" listi. #EurovisionOnTop #albumgodine #OnoMaloSrece...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 22.Jan.2019, 17:03

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće"  izabran je za album 2018. godine, na portalu  "Eurovision on top" na osnovu glasova posetilaca koji okuplja fanove "Pesme Evrovizije" .

Detaljnije >>

Izvor: Press, 22.Jan.2019, 15:59

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine, na portalu "Eurovision on top" na osnovu glasova posetilaca koji okuplja fanove "Pesme Evrovizije" . U obrazloženju portala navodi se da je "album godine klasično delo koje se smatra remek-delom, a svaki fan ‘Evrosonga’...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 22.Jan.2019, 14:40

Jer, jedan je Čola!

Jer, jedan je Čola!

Album Zdravka Čolića "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine.. Iako je na Evroviziji nastupao davne 1973. godine sa numerom "Gori vatra", evrovizijski fanovi iz celog svijeta i dalje pomno prate rad Zdravka Čolića. Njegov album "Ono malo sreće" izabran je za album 2018. godine, na portalu "Eurovision on top" na osnovu glasova posetilaca koji okuplja fanoveEurosonga. U obrazloženju portala navodi se da je "album godine klasično...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 18.Jan.2019, 13:25

Gromilići u bazenu proslavili desetogodišnjicu braka!

Katarina i Milan Gromilić proslavili su početkom januara desetogodišnjicu braka, i to u poznatom mađarskom SPA hotelu Najpoznatiji domaći plesno-glumački par sa ćerkama uputio se posle dočeka Nove godine u najbolji SPA hotel u susednoj Mađarskoj, a sve kako bi se odmorili, ali i proslavili bračni jubilej. Dvojac je tokom nekoliko prethodnih meseci na turnejama...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 11.Jan.2019, 21:48

IBRAHIMOVIĆ OLADIO ZDRAVKA Zlatanu doneli CD Čolića, a on nije hteo da ga uzme: Vrati, ovo NE SLUŠAM!

IBRAHIMOVIĆ OLADIO ZDRAVKA Zlatanu doneli CD Čolića, a on nije hteo da ga uzme: Vrati, ovo NE SLUŠAM!

Zlatan Ibrahimović je izborom pesme "Beograđanka" Halida Bešlića za početak priprema za novu sezonu, napravio pravi bum na Balkanu!

Detaljnije >>

Izvor: Story, 08.Jan.2019, 19:35

Zdravko Čolić progovorio O DETINJSTVU i zašto nije obeležavao Božić u svom domu

Zdravko Čolić progovorio O DETINJSTVU i zašto nije obeležavao Božić u svom domu

Pevač koji je ne samo zbog glasa već i zbog načina života bio i ostao omiljen među svim narodima bivše Jugoslavije priseća se kako je praznike slavio i otkriva kako se oni danas slave u njegovom domu uz suprugu Aleksandru...

Detaljnije >>