Olimpijski komitet Srbije obeležio 110 godina od osnivanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijski komitet Srbije obeležio 110 godina od osnivanja

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 110 godina od osnivanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva", gde je 23. februara 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub.

Grupa oficira školovanih u Francuskoj, na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem na četvrtom spratu hotela u redakciji lista "Novo vreme" postavila je temelj organizaciji, koja je dve godine kasnije primljena u Međunarodni olimpijski komitet.

Predsednik Olimpijskog komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije Božidar Maljković i ambasador Japana u Srbiji, zemlje domaćina narednih Igara u Tokiju, Junići Marujama obišli su danas apartman u hotelu "Moskva", a potom je Maljković položio lovorov venac na spomen ploču ispred hotela.

"Malo je zemalja u svetu koje mogu da se pohvale ovako dugom olimpijskom tradicijom. Generacije pre nas izgradile su ugled u međunarodnoj olimpijskoj porodici, a naši olimpijci su vrhunskim sportskim ostvarenjima ostavili dubok trag u olimpijskoj istoriji i doprineli popularizaciji Olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. Bogato nasleđe i više od veka duga olimpijska tradicija, svakako su dodatni motiv pri svakom novom izazovu", rekao je Maljković.

On je poželeo sportistima Srbije uspešnu olimpijsku godinu i puno medalja i trofeja.

"Iskoristio bih priliku da im sa ovog mesta poželim da budu zdravi i da vredno treniraju kako bi u Tokiju ostvarili svoje najbolje rezultate. Siguran sam da ćemo se i ove godine radovati njihovim uspesima i imati razloga da se ponosimo jer su oni najbolje što Srbija ima", istakao je prvi čovek OKS.

Ambasador Japana Marujama zahvalio se predstavnicima Olimpijskog komiteta Srbije na pozivu.

"Velika je čast danas biti ovde i biti deo velikog jubileja koji proslavlja Olimpijski komitet Srbije. Činjenica je da će četiri grada u Japanu biti domaćini srpskim sportistima u periodu priprema i aklimatizacije za predstojeće Olimpijske igre, što potvrđuje sjajne odnose između naše dve zemlje. Želim vam mnogo uspeha na Olimpijskim igrama u Tokiju i daljem radu", rekao je Marujama.

Na svečanosti su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predstavnici nacionalnih sportskih saveza i drugi.

Prvi put na Igrama sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

JUBILEJ U OLIMPIJSKOJ GODINI: Olimpijski komitet Srbije obeležio 110 godina od osnivanja (FOTO)

Izvor: Kurir, 21.Feb.2020

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je 110 godina od osnivanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva", gde je 23. februara 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.