Izvor: Nezavisne Novine, 12.Avg.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legendaran podvig na OI: Sa drvenom nogom osvojio šest medalja

Američki gimnastičar njemačkog porijekla, Džordž Ajzer, u mladosti je izgubio lijevu nogu ispod koljena kada ga je pregazio voz. Ipak to ga nije spriječilo da ostvari svoj san i nastupi na Olimpijskim igrama. Sa drvenom protezom nastupio na OI u Sent Luisu 1904.

Sa drvenom protezom nastupio je na OI u Sent Luisu 1904. I ne samo to - Ajzer se kući vratio sa šest medalja u gimnastici.

On je tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << osvojio tri zlatne, dvije srebrne i jednu bronzanu medalju, i to sve u jednom danu.

Džordž Ajzer rođen je u Kilu u Njemačkoj 1870, bio je jedinac, a kada je imao 14 godina porodica se preselila u SAD. Nakon što je ostao bez noge nije odustajao i nastavio je da se bavi gimnastikom.

Živio je u Sent Luisu, gdje su 1904. organizovane treće moderne Olimpijske igre, prve na kojima su uvedene zlatne medalje (prije toga srebro je dodjeljivano za prvo mjesto, a bakar 1896. i bronza 1900. za drugo, trećeplasirani nisu dobijali odličja).

Takmičenje na OI 1904. organizovano je na konfuzan način i trajalo je bukvalno mjesecima. Početkom jula bio je prvi set gimnastičkih takmičenja u kojem 34-godišnji Ajzer, nije dobro prošao. Kada je takmičenje nastavljeno nekoliko mjeseci kasnije bio je mnogo bolji, 29. oktobra osvojio je zlatne medalje u penjanju uz konopac, preskoku i razboju, srebra u višeboju i na konju s hvataljkama i bronzu na vratilu, šest medalja u jednom danu. Impresivno, zar ne?

Do Olimpijskih igara u Pekingu 2008. Ajzer je bio jedini olimpijac sa amputiranom nogom, u Pekingu je nastupila južnoafrička plivačica Natali d Toi. Detalji njegovog života nakon Olimpijskih igara u Sent Luisu nisu poznati. Legenda gimnastike je naprosto nestala iz javnog života, pa nije poznato čak ni mjesto ni vrijeme njegove smrti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.