Vankuver je gotov, sledeći je  Soči

Izvor: Glas javnosti, 01.Mar.2010, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vankuver je gotov, sledeći je Soči

VANKUVER - Zimske olimpijske igre u Vankuveru zatvorene su rano jutros po našem vremenu uz slavljeničku atmosferu i muziku Nila Janga pred 60.000 ljudi na stadionu "Bi-Si plejs".

Vesela atmosfera bila je sušta suprotnost onoj sa ceremonije otvaranja 12. februara, kada je minutom ćutanja odata počast 21-godišnjem sankašu Nodaru Kumaritašviliju, koji je poginuo na treningu na dan početka Igara.

Glavni govornici na svečanosti zatvaranja predsednik Međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog i glavni organizator Igara Džon Furlong, ponovo su odali počast mladom sportisti. Rog je proglasio Igre zatvorenim, a ocenio ih je kao "izuzetne i vrlo prijateljske".

Jang je izveo svoju staru pesmu "Long May You Run", a plamen je ugašen kada se numera završila. Funkcioneri kanadskog tima odlučili su se za dodatnu ozbiljnost, pošto su odlučili da prilikom zatvaranja nacionalnu zastavu nosi umetnička klizačica Džoeni Ročet, koja je osvojila bronzanu medalju neposredno posle smrti majke, čime je inspirisala ostale.

Najviše medalja na ZOI osvojile su SAD - 37, dok je Kanada osvojila najviše zlatnih medalja - 14. Prilikom zatvaranja ispravljena je i nepravda sa otvaranja, kada se nije podigao jedan držač lonca u kome se nalazio olimpijski plamen. Držač se sada glatko podigao, a plamen je upalila Ketriona Lemej Doun, koja je u tome bila sprečena 12. februara. Posle toga usledila je tradicionalna ceremonija u kojoj je olimpijska zastava spuštena i predata domaćinima sledećih Igara 2014, predstavnicima ruskog grada Soči.

Srbiju je na ZOI predstavljalo deset takmičara, a najuspešniji su bili članovi posade našeg boba četvoroseda, u sastavu Radenović - Matijević - Sarčević - Savić, koji su u finalu uspešno provezli sve četiri trke i na kraju zauzeli istorijsko 18. mesto od 25 posada koje su započele takmičenje.

Mlada skijašica Nevena Ignjatović je u slalomu zauzela 32. mesto od 84 takmičarke, dok je Jelena Jolović u veleslalomu bila 33. od 60 takmičarki, a u superveleslalomu 30. od 48 učesnica. Milanko Petrović je učestvovao u biatlonu na 10 i 20 kilometara, Belma Šmrković i Amar Garibović u nordijskom skijanju, a Marija Trmčić u slalomu.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.