Odbojkaši dobili Irance i plasirali se na OI!

Izvor: Sportski Žurnal, 09.Jun.2012, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbojkaši dobili Irance i plasirali se na OI!

Srbija – Iran 3:0 (30:28, 30:28, 25:22)
Dvorana: „Metropoliten“. Gledalaca: 880. Sudije: Ernan Kasamigela (Argentina) i Danijel Gonzales (Meksiko). Trajanje meča: 84 minuta.
SRBIJA: N. Kovačević 12, Petković 1, Nikić 15, Rašić 5, Starović 12, Podraščanin 12, Rosić (libero), Janić, Mitić 1, Atanasijević 6. Nisu igrali: U. Kovačević, Stanković. Trener: Igor Kolaković.
IRAN: Maruflakrani, Gaemi 11, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Musavi 8, Zarini 8, Nadi 2, Gafur 18, Zarif (libero), Fajaži 2, Mahdavi, Gara 2. Nisu igrali: Mostafavand, Mobašeri. Trener: Hulio Velasko.
Srbija je na Olimpijskim igrama! Evropski šampion je, kolo pre kraja kvalifikacionog turnira u Tokiju, izvadio vizu za London i to na kakav način. Superiorni su bili izabranici Igora Kolakovića u Japanu, protiv Irana su ostvarili šestu uzastopnu pobedu, uz ukupno samo jedan izgubljeni set!
Bio je ovo bez dileme najkvalitetniji susret odigran u Zemlji izlazećeg Sunca. Iranci su pokazali snagu, igrali su sjajno u većem delu meča, ali nisu izdržali do kraja, ni u jednom od tri seta. Bolje rečeno, evropski šampion je bio na vrhunskom nivou, čak i u momentima kad je izgledalo da je sve gotovo, pogotovo u završnici prvog perioda.
A spasila je tada Srbija tri vezane set lopte! Imali su Iranci lepu priliku da povedu, ali su prokockali 24:21. Anatasijević je spasio prvu set loptu (24:22), a potom je na servis stao fantastični Nikola Kovačević.
Usledila je sjajna kontra Nikića, potom i blok Mitića, a posle asa starijeg Kovaćevića došlo je do potpunog preokreta (25:24). Drama je potrajala, a Srbija je iskoristila pet set loptu, posle greške Gaemija – 30:28.
Moglo je da bude i drugačije, da nije bilo sjajnog servisa Irana, u prvom periodu nezaustavljivog korektora Gafura (napad 11-9) i slabog prijema naše selekcije. Vodila je Srbija i sa 17:13, ali je usledila serija Irana od osam poena (21:17)! A potom i već opisani rasplet, kad je u završnici Iran prokockao tri set lopte...
Drama nije izostala ni u narednom periodu. Dugo se „lomio“ rezultat, a Srbija je blokovima Starovića i Podraščanina na drugi tehnički tajm-aut otišla sa dva poena viška (16:14). Usledile su dve greške Starovića u kratkom periodu i preokret za tili čas (22:20). Irancima je ponovo pravo na nadu oduzeo Nikola Kovačević, ovoga puta blokovima.
Najpre je na taj način izjednačio (22:22), nedugo potom i doneo prvu set loptu (24:23). Nije se Iran predavao, imao je tri set lopte u nastavku, ali ne i šansu da dođe do izjednačenja. Nikić je blokom na Gafuru doneo drugu set loptu svom timu, a isti igrač je nedugo potom iskoristio treću, odličnom kontrom – 30:28.
U trećem setu je bilo za nijansu lakše. Uhvatila je Srbija zalet, Irancu su igrali za nijansu slabije, pa su Plavi as poenom Nikića stigli do „plus pet“ (10:5). Iranci su u nekoliko navrata uspevali da se približe, ali su u završnici ponovo imali isti deficit (20:15).
Ekipa Hulija Velaska je tada vezala tri poena (20:18) i naterala Kolakovića da zatraži tajm-aut. Ništa nije selektor Srbije želeo da prepušta slučaju, a bilo je mnogo lakše kad je Podraščanin blokom zaustavio napad Irana za „minus jedan“ (22:19). Nedugo potom Srbija je iskoristila drugu meč loptu, posle servis greške Nadija – 25:22.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.