Nole proneo srpsku trobojku olimpijskim stadionom, Igre su počele!

Izvor: Poznati.info, 28.Jul.2012, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nole proneo srpsku trobojku olimpijskim stadionom, Igre su počele!

U Londonu i zvanično počinju Olimpijske igre. Uživajte!

Posle nepuna četiri sata od početka ceremonije otvaranja Letnjih olimpijskih igara, stadion u Londonu i njegova okolina blješte pod svetlošću vatrometa! Igre su otvorene, a stotine plamičaka koje su upalile mlade nade britanskog sporta, i koje su činile veliki krug – sakupili su se u plamteću buktinju. Buku usled vatrometa brzo >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << je, za klavirom, odmenio nekadašnji član Bitlsa, Pol Mekartni, svojim glasom.

Završnica svečanog otvaranja je u toku. Od Stiva Redgrejva – baklju su dobile mlade nade britanskog sporta. A onda su upalile još baklji, i upravo oni su taj plamen, koji je pošao iz drevne Olimpijeprineli neobičnoj konstrukciji na sredini stadiona. Stotine plamenih jezičaka čini ogroman krug. Sniman odozgo – deluje impresivno.

Stiv Redgrejv, četvorostruki olimpijski šampion, upalio je baklju koju je u gliseru dovezao Dejvid Bekam i krenuo da pretrči nekoliko stotina metara do stadiona. A na njemu – sportisti i sudije polažu zakletvu da će časno učestvovati na Olimpijskim igrama.

Među devet nosilaca olimpijske zastave su i Hajle Gebrselasije, Mohamed Ali, generalni sekretar UN Ban Ki-Mun…

Britanska kraljica Elizabeta Druga proglasila je Olimpijske igre 2012 – otvorenim!

Nakon Sebastijana Koa, reč je uzeo prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta, Žak Rog.

“Prvi put u istoriji Igara svi timovi-učesnici imaju i muške i ženske takmičare. Velika je to stvar za ravnopravnost polova, za olimpijski pokret. A sada sledi ono zbog čega smo se svi okupili, nadmetanje najboljih na svetu. Sportistima nudim ovu misao – vaš talenat, posvećenost.. su vas doveli ovde. Sada imate šansu da postanete pravi olimpijci. Ta čast nije određena time da li ćete pobediti, već kako ćete se takmičiti. Karakter se računa više nego medalja. Odbacite doping, poštujte protivnike”, rekao je, između ostalog, Rog i pozvao kraljicu Elizabetu II da otvori igre 30. Olimpijade.

Završni deo ceremonije je otpočeo. Govor drži Sebastijan Kou, nekada slavni srednjeprugaš i jedan od najboljih britanskih atletičara svih vremena, a sada predsednik Organizacionog komiteta ovih Igara.

Svečani defile sportista je završen! U toku je kraći muzički predah, koji je otpočeo u pank ritmu, a nastavljen je u mirnijem tonu i stotinama “letećih biciklista”. Uskoro će i kruna ovog spektakla, dolazak olimpijske baklje i proglašenje Igara otvorenim.

Na red je došla i naša delegacija, 163. u defileu!

Predvođena zvanično najboljim sportistom sveta u 2011. godini, Novakom Đokovićem, srpska olimpijska ekspedicija upravo je izašla pred publiku na Olimpijskom stadionu u Londonu. Srećno im bilo na Igrama!

Najbrži sprinter svih vremena, Jusein Bolt, nosio je zastavu Jamajke.

Bolt, inače, najavljuje najbržu trku na 100 metara u istoriji te discipline, a kako sam ističe - želi četiri zlatne medalje u Londonu.

Usput, kad smo kod brzine – na polovini defilea smo

Plivački reprezentativac Srbije Čaba Silađi upravo je obelodanio kako prati prenos svečanog otvaraja Igara – uz TV. I ne čudi, u 12:53 već ovog dana, u subotu, nastupa u kvalifikacijama na 100 metara prsnim stilom.

Pa, bermude. I fotografija to svedoči, jer su na njoj upravo – bermude takmičara koji će nastupti za Bermude.

Delegacija srpskih sportista nalazi se blizu stadiona. Neće oni još ući u ovaj sjajan objekat, jer je slovo “S” prilično udaljeno od početka abecede, ali lepo je znati da su tu negde…

Na fotografiji su članovi brojne kineske delegacije koja je prošla ispred publike na Olimpijskom stadionu.

A do sada se stiglo do slova “F” i Francuske. Prošli su, pored ostalih, i Hrvati predvođeni nosiocem zastve, rukometašem Veniom Losertom kome su ovo pete Igre, pa Česi u neobičnim plavim čizmicama, kao i Makedonci…

U toku je defile učesnika 30. letnjih Olimpijskih igara u Londonu. Dvadesetak minuta od početka defila stiglo se do slova “C” po abecednom redu imena država. Veliki aplauz dobili su Brazilci i Kanađani, a od bivših jugoslovenskih rublika, do sada je izašla delegacija Bosne i Hercegovine koju je predvodio džudista Amel Mekić.

Kreće defile sportista!

Aleksandros Nikolaidis, dvostruki olimpijski šampion u tekvondou, nosi zastavu Grčke. A po tradiciji, iako delegacije izlaze po abecednom redu, Grčka je prva jer su u njoj i nastale Igre.

Iako mu je bilo ponuđeno da bude jedan od nosilaca baklje, slavni engleski fudbaler Dejvid Bekam samo se pojavio na video snimku kao vozač glisera koji prevozi baklju. Njegov stav je bio da samo olimpijci treba da je nose, a kako on nikada nije učestvovao na Igrama – rešio je da svoj doprinos ceremoniji da na ovakav način.

Na glavnoj sceni je – Tim Berners-Li, čovek koji je izmislio “world wide web”. Novi svet. Nije izumeo internet, ali neke od njegovih glavnih protokola jeste. A da njih nije bilo, teško da biste ovo sada čitali i gledali :) Igre su sve bliže!

Od grupe “Kvin” preko “Bitlsa” do Eni Lenkos i “Fajerstartera” Prodižija… a onda i “I’m forever blowing bubbles” uz romantični susret momka i devojke. Desetine isečaka iz slavnih pesama i hiljade igrača – fantastičan muzički miks i podsetnik na muziku koja će svet pamtiti.

Slavnu muziku iz “Vatrenih kočija”, filma koji možda i najbolje opisuje olimpijski duh, na olimpijskom stadionu upravo svira – Mister Bin! Naravno, glumac Rouvan Etkinson. I to radi maestralno.

Kulturom bogata, Britanija je svetu podarila brojne ličnosti koje će se večno pamtiti. Među njima je trenutno najčitanija spisateljica, Džoan Roling, autorka serijala knjiga o malom čarobnjaku, Hariju Poteru. Upravo ona se pojavila na stadionu, pročitavši nekoliko rečenica iz, ipak slavnije, priče o Petru Panu.

No, tu je na trenutak bio kraj lepuškastog momenta sa decom, jer su se pojavile “ale i bauci” iz književnosti, koje je, na radost “uplašenih mališana” – rasterala svojom pojavom legendarna Meri Popins. Sećate je se, zar ne? “Superkalifradžilisticekspialidoušs”

Naredna faza svečanog otvaranja Olimpijskih igara donosi neobične učesnike – ljude zaposlene u čuvenoj engleskoj dečjoj bolnici. Kako Britanci među svoja najveća ostvarenja smatraju i dečju literaturu i organizaciju zdravstva, upravo otuda i taj ples po bolničkim krevetima.

A sve je počelo slavnim zvucima “Cevastih zvona” Majka Oldfilda, koji ih je komponovao kao 19-godišnjak. Niko nije hteo da mu objavi taj album, osim kompanije “Virdžin”. To joj je bio prvi. I tada je i ona ušla među slavne.

Duhovito, kako to Britanci itekako umeju da serviraju svoje vedre namere, protekla je sledeća faza ceremonije otvaranja.

Danijel Krejg, u ulozi najslavnijeg tajnog agenta, Džejmsa Bonda, posetio je najpre Bakingemsku palatu, iz nje izveo kraljicu Elizabetu II, sa njom preleteo čitav London i, kada je snimak tog događaja priveden kraju, upravo sa kraljicom iskočio iznad olimpijskog stadiona.

Naravno, statisti su odradili taj završni čin, zbog kablova su “sleteli” pokraj sportskog objekta, kao što je i planirano, a onda je kraljica Elizabeta, kad i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog, ušla u svečanu ložu.

Industrijalizacija, sledeće doba koje reditelj predstavlja u ovom segmentu koji, zapravo, sve vreme govori o razvoju Britanije, prikazano je uz velike građevine, fabričke dimnjake, brodove… ali i obespravljene radnike.

Otuda i prvi borci za ljudska prava, pa sifražetkinje – dok hiljade radnika radi, stvarajući profit svojim gazdama.

Bubnjari. Bučni, ne baš spekakularni kao kineski pre četiri godine, i stotine statista koji izlaze iz brda, čine treću scenu. Na trenutke zastrašujuću, jer oko 2.500 učesnika predstavlja izrabljenu radničku klasu društva. Na stadionu su i daleko malobrojniji bogataši koji “nadgledaju radove” i uživaju u “pandemonijumu” koji su stvorili.

Večne reči koje je ostavio za sobom Viljem Šekspir, ovoga puta iz “Bure”, odslušalo je više od 60.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu i, veruje se, više od milijardu ljudi koji prate TV prenos.

Nekadašnja Britanija.

To je naziv prve celine ceremonije otvaranja Olimpijskih igara. Seljaci. Polja. Kriket.

Brdašca. Tradicionalne pesme Engleza, Velšana, Iraca i Škota.

Ceremonija počinje! I to udarcima u veliko olimpijsko zvono, pod kojim je aktuelni pobednik Tur de Fransa i sa tri olimpijske medalje jedan od najuspešnijih britanskih sportista svih vremena, Bredli Vigins.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun upravo je, pet minuta pred početak svečanog otvaranja Igara, objavio “olimpijski poziv” planeti da, sve njene države, objave mir tokom trajanja Olimpijskih igara.

Ceremonija otvaranja još nije zvanično počela, ali na Olimpijskom stadionu je veselo. Iako je kiša počela da pada, publika uživa a trenutno je uveseljava pevač lokalne narodne muzike Frenk Tarner. Da, ovo je on, ispred improvizovanog brdašca usred stadiona, i ogromnog drveta nad njim.

Crveni, beli i plavi trag ostali su iza aviona koji su upravo nadleteli Olimpijski stadion. Početak ceremonije se bliži…

Na svečanom otvaranju prvih modernih Olimpijskih igara, 1896. u Atini, pred 70.000 gledalaca među kojima je bio i grčki kralj, prodefilovali su sportisti iz svih 13 država-učesnika. Večeras, u Londonu, 116 godina kasnije, 204 država učestvovaće u svečanom defileu.

Nešto manje od sat vremena ostalo je do početka svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Londonu (početak u 22 časa po srednjeevropskom vremenu, rekosmo), no pitanje je kako će sve proteći jer kiša preti organizatorima. Oblaci su sve bliže, nebo je prilično sivo i postoji mogućnost da padavine pokvare spektakl reditelja Denija Bojla u koji je uloženo nešto preko 30 miliona evra.

Iako su Britanci pomalo ljuti što na listi gostiju otvaranja Olimpijskih igara nema predsednika SAD, Rusije i Kine, Baraka Obame, Vladimira Putina i Hu Đintaoa, spisak “visokih zvanica” iz inostranstva ipak je impresivan i na njemu je 35 predsednika, 23 premijera, šest prinčeva, dve kraljice, sultan i princeza.

S obzirom na listu zvanica iz države bivše Jugoslavije, Britanci se sigurno neće naljutiti na naš deo Evrope. U Londonu su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović, Slovenije Danilo Tirk, Makedonije Đorđe Ivanov. Najviši državni zvaničnici BiH su izostali, ali je zato Crna Gora u Londonu u najjačem sastavu – tu su predsednik Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić.

Među onima kojih na otvaranju nema, britanski mediji ističu i odsustvo nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda. A kada je reč o Sjedinjenim Državama, u odsustvu Baraka Obame “diplomatski tim” predvodi prva dama, Mišel Obama, umesto očekivanog Vladimira Putina u Londonu je premijer Dimitrij Medvedev, a londonska štampa naglašava da će i “Putin svratiti” tokom Igara – kad se budu odigravale najvažnije borbe u njegovom omiljenom sportu, džudou.

Da li ste znali da je nošenje baklje od drevne Olimpije do mesta održavanja Igara – uveo Adolf Hitler? A da su protiv tog noviteta organizovani protesti u samo dve zemlje, uključujući i našu? Ne? Onda pogledajte zanimljivu priču o tome odakle uopšte ideja o nošenju baklje >bez koje je danas nezamislivo i pričati o Igrama.

Fotografiju koja je pred vama na svom Tviteru objavio je bivši košarkaš Partizana, australijski reprezentativac Aleks Marić. A na njoj je sve jasno: olimpijsko selo u Londonu i zgrada u kojoj su srpski olimpijci.

Bilo je dilema kada počinje svečano otvaranje, pa da ih otklonimo. U 22 časa po srednjeevropskom vremenu.

Ideja o toj ceremoniji dolazi iz antičke Grčke, u kojoj su tamičari paradirali u kočijama ispred sudija koje su bile odevene u ružičaste ogrtače. No, tu je bio i trubač, kao i glasnik. E, taj glasnik je imao sledeći zadatak: najpre je glasno izgovarao ime takmičara. Zatim ime njegovog oca. A onda i grad odakle dolazi. Kada bi to uradio sa svim učesnicima koji su prolazili u kočijama, Igre su i zvanično počinjale.

Oni koji su bili te sreće da prisustvuju generalnoj probi svečanog otvaranja 30. letnjih Olimpijskih igara, kažu da je u pitanju spektakl. Organizatori ne žele da otkrivaju mnogo već svu pažnju usmeravaju upravo na sam čin ceremonije. Evo video snimka koji su objavili tim povodom, tek da zagolica maštu…

Prvog “pravog” takmičarskog dana na Olimpijskim igrama u Londonu, u subotu 28. jula, srpski olimpijci nastupiće u osam sportova.

Biće tu i tenisa i stonog tenisa, i odbojke i streljaštva, i biciklizma, plivanja, veslanja i boksa. O tome ko i kada od naših takmičara nastupa u subotu, pročitajte u najavi programa. I inače, bilo koju stranicu da otvorite na Blicsport.rs specijalu posvećenom OI2012 videćete ko od naših i kada nastupa.

U međuvremenu, pogledajte i očekivanja jedne od naših predstavnika u tekvondou, Milice Mandić:

Osim živaca, veoma mnogo. Čak 116 milijardi evra. A više o igrama u Londonu, njihovoj organizaciji i tradiciji, pročitajte u našem posebnom tekstu od kog vas deli samo klik - ovde.

Dobro veče i dobrodošli na prenos uživo ceremonije otvarnja letnjih Olimpijskih igara u Londonu!

Ovo je naš prvi blog uživo, a od ovog, pa sve do završnog dana Igara, 12. avgusta, od jutra do mraka na Blicsport.rs možete uz nova izdanja bloga uživo da pratite svaki minut najveće sportske manifestacije na svetu. Kažu – ovoga puta najveće u istoriji. Ne propustite ni jedan trenutak, od sada, pa sve do kraja Olimpijskih igara.

Krećemo!

Izbor: Blic.rs

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.