Putin pred put u Kinu rekao da je spreman da pregovara o Ukrajini

Izvor: VOA, 15.Maj.2024, 21:23

Putin pred put u Kinu rekao da je "spreman da pregovara o Ukrajini"

MOSKVA — Ruski predsednik Vladimir Putin, pred posetu Kini, izjavio je u intervjuu kineskim medijima da je spreman da pregovara o ratu u Ukrajini. "Rusija nikada nije odbijala da pregovara", rekao je Putin, a prenosi kineska agencija Sinhua. "Tražimo sveobuhvatno, održivo i pravedno rešenje ovog konflikta kroz mirovna sredstva". Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Putin odlazi u dvodnevnu posetu Pekingu, na poziv kineskog predsednika Ši Đinpinga. Ši i Putin će "detaljno diskutovati o raznim pitanjima u vezi sa sveobuhvatnim partnerstvom i strateškom saradnjom, i utvrditi nove pravce daljeg razvoja odnosa između Rusije i Kine", navodi se u saopštenju Kremlja. Takođe će "razmeniti mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima", dodaje se u saopštenju. Rusija je intenzivirala napade na Harkovsku oblast na severoistoku Ukrajine i primorala skoro 8.000 ljudi da napuste svoje domove. Kina tvrdi da je u ratu neutralna, ali je ekonomski, politički i retorički podržala Rusiju i odbija da osudi njenu invaziju na Ukrajinu. "Mislim da Ši neće stoprocentno podržati ratovanje Rusije, i mislim da Putin to zna. Pa zbog toga postaje slabiji", smatra Lajl Moris iz Centra za analizu Kine pri Institutu za politiku Azije. Putin je rekao da Kina razume korene sukoba u Ukrajini, kao i da iskreno želi da stabilizuje situaciju, prenosi Sinhua. Samo nekoliko nedelja pred rusku invaziju u februaru 2022, Ši i Putin su potpisali izjavu o "bilateralnom partnerstvu bez granica". Peking je od tada postao najpouzdaniji ekonomski i diplomatski partner Moskve, dok su zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji zbog invazije. "Kina postaje važnija u tom odnosu sa Rusijom", kaže za Glas Amerike Edvard Lukas iz Centra za političku analizu Evrope. "Putinov glavni problem je Ukrajina, potrebna mu je diplomatska pomoć, pomoć oko ukidanja sankcija. Takođe mu treba još oružja". Lukas kaže da je Šijev interes malo drugačiji. "Ši ne želi da Rusija izgubi, ali isto tako ne želi da Rusija eskalira do nuklearnog nivoa", dodaje. Putinovo putovanje u Kinu biće i prva poseta inostranstvu otkako je ponovo dobio izbore u martu i stupio u peti mandat. To je ujedno i druga poseta Kini u proteklih šest meseci. U oktobru. 2023. je učestvovao na kineskom forumu u Pekingu o inicijativi "Pojas i put".
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin i Ši u Pekingu najavili "novu eru" odnosa i kritikovali SAD

Izvor: VOA, 16.Maj.2024, 10:39

PEKING — Predsednici Kine i Rusije, Ši Đinping i Vladimir Putin, najavili su u Pekingu "novu eru" odnosa dve zemlje i osudili SAD, svog najvećeg rivala, kao agresivnog hegemona iz Hladnog rata koji pravi haos po svetu.  Ši je dočekao Putina na crvenom tepihu, uz vojne počasti. Kina i Rusija...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.