Meč od koga mnogo zavisi

Izvor: Politika, 29.Jul.2012, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meč od koga mnogo zavisi

Naši rukometaši protiv Španije (17.15 č) počinju olimpijski turnir. – Vuković očekuje veliku ulogu golmana, Stanić spreman da nosi to breme

London – Nepisano je pravilo da od prvog meča na olimpijskom turniru mnogo toga zavisi, pa bi bilo vrlo važno da naši rukometaši danas u „bakarnoj kutiji” (Koper boks) budu na svom najvišem nivou protiv Španije (17,15 č). Svakako, ako i ne bude onako kako su očekivali, biće još prilika za popravni, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svesni su i sami da je ovo „ulaznica” za lakšeg rivala u četvrtfinalu od olimpijskog pobednika Francuske koja ima velike izglede da bude prva u A grupi.

Dok je španski selektor Valer Rivera ponosan što se njegov tim ustalio u svetskom vrhu, dotle Veselin Vuković pokušava upravo u Londonu da pokaže da uspeh na Evropskom prvenstvu u Beogradu nije slučajan.

–Očekuje nas izuzetan rival koji je po mojim kriterijumima bio favorit na Evropskom prvenstvu u Beogradu, ali se istrošio pred kraj takmičenja. Španci su sada sveži, u punoj snazi, ali možemo ravnopravno da igramo s njima. Ako odigramo onako kako znamo, možemo da pobedimo. Inspiracija golmana može da presudi, tu mislim i na naše igrače, ali i na nekadašnjeg našeg reprezentativca Šterbika i veterana Ombradosa – kazao je naš selektor Veselin Vuković.

Junak našeg nacionalnog tima na „Evru 2012” u Beogradu, golman Darko Stanić, svestan je da pored selektora i svi ostali, od saigrača do naših navijača, očekuju da zablista i u Londonu. Ističe da ume da se nosi s tim pritiskom:

–Lagao bih kad bih rekao da me to ne opterećuje, ali nikada nisam bežao od odgovornosti i sve to mi u neku ruku i prija. Po nekad je teško, nisam raspoložen i nemam dovoljno snage, ali na velikim takmičenjima mora da se nađe snaga.

O španskom timu Stanić kaže:

–Na kvalifikacijama u Alikanteu su nas prelomili u poslednjih desetak minuta. A igrali smo ispod našeg standardnog nivoa. Vidimo svoju šansu protiv Španije, ne treba da se plašimo. Moramo da uđemo hrabro u meč, sa verom u pobedu od prvog do poslednjeg minuta. Kao što smo to činili na Evropskom prvenstvu u Beogradu, a onda rezultat dođe sam po sebi.

Selektor se nadovezuje na meč u Alikanteu, kada smo izgubili sa 30:27...

–Prvo poluvreme je bilo prilično dobro, ali u nastavku ne, a i češke sudije nam nisu sudile dobro. Prvo poluvreme je završeno 11:10, a na kraju je bilo 30:27, jasno je da nije realno da toliko golova primimo za poluvreme. Bilo je lakih golova na širokim pozicijama, nismo imali rešenje za taj taktički detalj Španaca i tu ćemo pokušati da napravimo iskorak.

Svi naši igrači su spremni za meč. Pre tri dana su gledali snimak meča iz Alikantea, a juče ujutro održan je i novi video-sastanak. U njihovo ime Stanić poručuje:

–Pre Evropskog prvenstva u Beogradu gotovo svi naši igrači imali su veću afirmaciju u inostranstvu nego u svojoj zemlji, ali sada se to promenilo i utoliko je naša obaveza veća da ne razočaramo u Londonu.

Španski selektor Rivera, koji je preuzeo selekciju posle Igara u Pekingu gde je osvojila bronzu, kaže da ne doživljava ovaj turnir kao neki poseban ispit, mada je čuo da se to tako predstavlja u španskim medijima. Podsetio je na velika takmičenja posle Pekinga:

–Ljudi mogu da pričaju šta hoće, ali ja znam da je za mene svaka utakmica za protekle četiri godine bila veliki ispit. Počeli smo loše u Hrvatskoj, popravili smo se u Austriji, još bolji smo bili u Švedskoj i zadržali smo visok nivo u Srbiji. Dobro je što smo na poslednja dva takmičenja uspeli da se probijemo u polufinale. To znači da smo se stabilizovali i bilo bi lepo da i sada budemo u polufinalu. Nije lako kada turnir počinjete sa Srbijom i Danskom, ali znamo da neće biti lako ni sa Južnom Korejom koja nas je savladala u Hrvatskoj.

Aleksandar Miletić

-----------------------------------------------------------

Koga će Stanić da „uključuje”...

Kad smo pitali golmana Stanića da li će njegovu energiju uspeti da prenese i na publiku u Londonu, odgovorio je:

–Volim da imam dobru komunikaciju sa publikom, da ih što više uključim u meč, ali se bojim da ovde u Londonu neću imati koga da uključujem.

-----------------------------------------------------------

Vuković protiv Barselone i Atletika...

Naš selektor Veselin Vuković, olimpijski pobednik iz Los Anđelesa 1984, igrao je i za Barselonu i madridski Atletiko. U današnjoj selekciji Španije čak 11 igrača igra u tim klubovima, od toga sedam u Barseloni.

-----------------------------------------------------------

Šterbik protiv Srbije

Za Španiju brani Arpad Šterbik (rođen u Senti 22.11.1979) koji je devet godina bio član naše reprezentacije. Osvojio je dve svetske bronze s našom selekcijom (1999, 2001). Od 2008. ima španski pasoš. Zbog zdravstvenih problema nije igrao zimus na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

-----------------------------------------------------------

Mi dva zlata i bronzu, Španci tri bronze

Naši rukometaši imaju tri olimpijske medalje: zlatne 1972. i 1984. i bronzanu 1988, a Španci tri bronze: 1996, 2000, 2008.

objavljeno: 29.07.2012
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.