Propalestinski protesti mogli bi da utiču na izbore u Americi 2024.

Izvor: VOA, 06.Maj.2024, 21:34

Propalestinski protesti mogli bi da utiču na izbore u Americi 2024.

VAŠINGTON — Više od 20 propalestinskih demonstranata uhapsila je policija koja je nasilno razmontirala njihov kamp u subotu na Univerzitetu Virdžinije. Ali te scene ne obeshrabruju demonstrante, od kojih su mnogi istakli svoje zahteve na ceremonijama povodom diplomiranja, u saveznim državama kao što je Mičigen. Posle policijskog razčišćavanja zgrade koju su u utorak preuzeli demonstranti na Univerzitetu Kolumbija, gradonačelnik Njujorka Erik Adams pojavio se u nedelju u emisiji mreže ABC. On je rekao da će sprovođenje zakona obezbediti smirenost tokom ceremonija diplomiranja. “Radićemo svoj posao i ako institucija odluči da uruči diplome svojim studentima, kako bi proslavili divno iskustvo sa svojim porodicama, pobrinućemo se da to bude učinjeno na miran način", istakao je Adams. Predsednik Džo Bajden govorio je o protestima u četvrtak, a zamenik direktora njegove kampanje za reizbor, Mič Landriju, pojavio se u nedelju na mreži CNN da bi naglasio glavnu Bajdenovu poruku. “Svi imaju pravo da protestuju, ali moraju da protestuju mirno, ako protestuju nasilno to mora da se završi. Nema mesta za to. Nema mesta za antisemitizam, nema mesta za islamofobiju", naveo je Landriju. Sa svoje strane, verovatni republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp ponovio je u nedelju svoju kritiku propalestinskih demonstracija. On je na svojoj platformi društvenih medija objavio da je Bajden, kako je navedeno, "glavni razlog svih ovih užasnih protesta.” To je politička strategija koju Tramp koristi da podrži svoju kandidaturu za reizbor, kaže politički analitičar Majkl Tragot: “Tramp želi da demonstranti, uključujući studente, budu uhapšeni i izbačeni iz kampusa. Ali on ne razume ili ne želi da prizna da predsednik ima malo direktne kontrole nad tim." Međutim, ako se nastave, protesti bi mogli da imaju uticaj na novembarske izbore, kaže Tragot. “Mislim da protesti uglavnom prave uslugu Donaldu Trampu, jer su u suprotnosti sa stavovima velikog dela njegovih pristalica. I oni bi se najverovatnije pojavili na glasanju dok bi, sa druge strane, mogli da smanje odaziv među mladim ljudima, uglavnom demokratama, koji bi podržali Džoa Bajdena", zaključio je on. Očekuje se da će predsednik Bajden govoriti o naporima u borbi protiv antisemitizma kada bude držao govor u utorak u Muzeju holokausta. Tramp je ove nedelje ponovo zauzet pojavljivanjem u sudnici u vezi sa krivičnim suđenjem u Njujorku, kao i pripremama za novi predizborni skup u Nju Džersiju 11. maja.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tramp krivi Bajdena za proteste; Bajdenova kampanja osuđuje nasilje

Izvor: VOA, 06.Maj.2024

Uprkos činjenici da su mnogi kampovi u krugu univerziteta demontirani, propalestinski demonstranti u Sjedinjenim Državama ostaju pri svojim stavovima. Ako se nastave, neki analitičari kažu da bi ti protesti mogli da utiču na predsedničke izbore 2024. godine.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.