Izvor: eKlinika.rs, 19.Maj.2024, 13:31

Terapija crvenim svetlom uspešno obnavlja oštećenu kičmenu moždinu

Terapija crvenim svetlom uspela je da izleči povredu kičmene moždine, a novi tretman osmislili su naučnici sa University of Birmingham. Metodu lečenja patentirao je University of Birmingham Enterprise i deluje tako što se crveno svetlo isporučuje direktno na mesto povrede. Rezultati nanjnovijeg istraživanja britanskih naučnika objavljeno je u časopisu  Bioengineering and Translational Medicine.
Terapija crvenim svetlom je neuroregenerativna Naučnici smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << da će pacijenti sa povredom kičmene moždine imati koristi od budućeg tretmana za regeneraciju nervnih veza korišćenjem crvene i skoro infracrvene svetlosti. Njihovo  istraživanje odredilo je optimalnu „dozu“ za ovaj novi terapijski pristup i pokazalo da može da donese terapijska poboljšanja, uključujući značajno obnavljanje osećaja i pokreta, i regeneraciju oštećenih nervnih ćelija.
Istraživački tim predvodio je profesor  Zubair Ahmed koji je koristio ćelijske modele povređene kičmene moždine kako bi odredili učestalost i trajanje svetlosti potrebne za postizanje maksimalnog obnavljanja funkcije i stimulaciju ponovne regeneracije nervnih ćelija. Otkrili su da isporuka crvene svetlosti na talasnoj dužini od 660 nm tokom jednog minuta dnevno povećava vitalnost ćelija za 45 odsto tokom 5 dana lečenja.
– Uzbuđujuće je što je ovaj aspekt studije pokazao da je efekat svetlosti od 660 nm bio i neuroprotektivan, što znači da je poboljšao preživljavanje nervnih ćelija, i neuroregenerativan, što znači da je stimulisao rast nervnih ćelija – istakao je profesor Ahmed.
Nov način lečenja smanjio ožiljke tkiva na mestu povrede Istraživači su takođe istraživali efekat svetlosne terapije u pretkliničkim modelima povređene kićmene moždine. Koristili su dve različite metode, implantabilni uređaj i transkutanu isporuku, gde se izvor svetlosti postavlja na kožu. Njihova studija je pokazala uporedive rezultate za obe metode isporuke, sa jednominutnom dozom od 660 nm svetlosti, isporučenom dnevno tokom 7 dana, što je rezultiralo smanjenim ožiljcima tkiva na mestu povrede i značajnim funkcionalnim oporavkom. Istraživači su takođe otkrili značajno smanjenje i šupljina i ožiljaka, kao i povećanje nivoa proteina koji se dovode u vezu sa regeneracijom nervnih ćelija i poboljšanja veza između ćelija u povređenom delu kičme.
Neophodan implantabilni uređaj kako bi terapija crvenim svetlom bila efikasna Rezultati ovog istraživanja smatraju se prekretnicom a za istraživače, koji su već dobili dodatna sredstva i planiraju da razviju implantabilni uređaj za upotrebu kod ljudi sa traumatskom povredom kičmene moždine, gde trenutno ne postoje pristupi koji čuvaju ćelije ili poboljšavaju neurološke funkcije.
Prvi autor studije i neurohirurg dr Andrew Stevens objašnjava da je „hirurška procedura nakon povrede kičmene moždine uobičajena, ali trenutno ove operacije imaju za cilj samo stabilizaciju povreda kostiju kičme koje su oštećene traumom“
– Ovaj novi koncept je neverovatno uzbudljiv jer bi hirurzima mogao da ponudi priliku tokom iste operacije da implantiraju uređaj koji bi mogao da u zaštiti i obnavljaju same kičmene moždine – naglasio je dr Stevens, dok profesor Ahmed objašnjava „da bi svetlosna terapija bila održiva za lečenje povrede kićmene moždine kod ljudi, biće potreban implantabilni uređaj, kako bi se obezbedila linija vida oštećenom tkivu i pružila mogućnost za veću preciznost i standardizovanje doziranja bez impedance zbog debljine kože i drugih tkiva koja okružuju kičmenu moždinu“.
Članak Terapija crvenim svetlom uspešno obnavlja oštećenu kičmenu moždinu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.