Izvor: Radio 021, 18.Jun.2020, 19:07

BIRODI: Izveštavanje u dnevnicima o izbornoj kampanji lošije nego 2012. godine

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) na osnovu monitoringa televizijskih dnevnika uočio je da je najzastupljeni akter na početku i tokom nastavka izborne kampanje Aleksandar Vučić u ulozi predsednika Srbije, uz napomenu da je procenat pozitivnog izveštavanja smanjen u poslednjem posmatranom periodu.

"Izveštavanje o Aleksandru Vučiću je praćeno kršenjem člana 6. i 11. Zakona o oglašavanju, jer u TV prilozima nije naznačeno da li nastupa kao predsednik stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ili države", saopštio je BIRODI i dodao da je Regulatornom telu za elektronske medije uputio dve prijave na koje REM nije reagovao.

"Za urednike dnevnika i novinare nije bila relevantna tema da li je po Ustavu i zakonu da predsednik Srbije pomaže bilo kojoj listi da ostvari što bolji izborni rezultat, a da poslanici posle treba da kontrolišu njegovo ustavno ponašanje", navedeno je u analizi.

Visoka je prisutnost fenomena "partijskih kamera", odnosno emitivanje propagandnih sadržaja u izbornoj hronici koje kreiraju izborni štabovi izbornih lista, a preporuku BIRODI-ja da se ova praksa promeni prihvatila je samo TV N1. U analizi je uočena i funkcionerska kampanja čiji je lider bila premerijeka Srbije, a zabeležena je i niska zastupljenost, ali i pozitivan ton izveštavanja o izbornim lista opozicje što je rezultat fenomena "partijskih kamera".

Politike stranke koje su bile za bojkot, na javnom servisu nisu bile u prilici da objasne razloga bojkota, jer se o ovoj temi nije izveštavalo u dnevniku na produbljen, analitičan i argumentovan način.

Monitoring BIRODI dnevnika na televizijskim stanicama preko kojih se o politici informiše više od 60 odsto građana Srbije, govori o padu kvaliteta izveštavanja u odnosu na 2012. godinu.

Za razliku od 2012.godine kada posmatrani dnevnici TV sa nacionalnom frekvencijom takođe nisu u potpunosti ispunjavali uslove kvalitetnog izbornog izveštavanja, ipak je postojao kompetititvni ambijent, jer su dve izborne liste oko Demokratske stranke i Srpske napredne stranke bile približnije predstavljene u odnosu na ostale koje su bile manje, ali pozitivnije predstavljene.

"Osam godina kasnije, naš monitoring na istom uzorku pokazuje da imamo izbornu kampanju u kojoj imamo jednog javnog funkcionera -predsednika Republike i predsednika političke partije koji je dominantan akter neanalitičkog i nekritičkog izveštavanja u dnevnicima", naveo je BIRODI.

Političke stranke, čak i vladajuća Srpska naredna stranka, su ostale po strani iako će sa njihovih izbornih lista građana birati narodne poslanike. Monitoring izveštavanja centralnih informativnih emisija na televizijama sa nacionalnim frekvencijama i N1 sproveden je u periodu od 4. do 15. marta i od 8. maja do 18. juna 2020. godine.

BIRODI je pozvao međunarodne organizacije koje prate izbore u Srbiji, a posebno Misiju ODIHR-a, da svoje zaključke usklade s nalazima o integritetu izbornog procesu, a što u nije bio slučaj 2016. i 2017. godine i tako konkretno pomognu Srbiji na putu izgradnje demokratskog društva sa perspektivnom članstva u EU do 2025. godine.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.