Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampion se „spušta na zemlju”

Nedelju posle pete titule u Majamiju i savršeno zaokružene sezone na betonu, Novak Đoković u Monte Karlu počinje dokazivanje na terenima Rafaela Nadala

Tri različite podloge u tenisu, a među njima mnogo nijansi traže brza prilagođavanja. Za Novaka Đokovića to znači da ne može da se prepusti i da slavi petu titulu u Majamiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izborenu u iscrpljujućoj borbi najpre za njega, pa onda i za Endija Mareja, 7:6(3), 4:6 i 6:0. Sezonu na tvrdim podlogama je savršeno zaokružio, dodajući titulama u Parizu i Londonu s kraja prošle godine Melburn, Indijan Vels i Majami ove godine. Upisao je 22. masters titulu, prvi je tri puta spojio pobede u Kaliforniji i na Floridi, a već ga čeka naglo „spuštanje na zemlju”, na terene čiji je apsolutni vladar Rafael Nadal.

U sezoni šljake, čiji vrhunac počinje 25. maja i završava 7. juna, na pariskom stadionu „Rolan Garos”, Đoković želi jedini neosvojeni od četiri najveća pehara u tenisu. Nikada nije dobro unapred planirati, ali ove sezone naš teniser ne može da izbegne pogled ka Parizu dva meseca ranije. Na to ga obavezuje nivo koji ove godine dostiže, a koji se sve češće povezuje sa brzovitim usponom 2011.

Sada je prvi put ponovio ondašnji savršen rezultat uoči sezone šljake. U međuvremenu je bilo mnogo padova: u polufinalu „Indijan Velsa” 2012. ga je iznenadio Izner, a potom su usledili porazi na šljaci: u finalu „Monte Karla” od Nadala, u četvrtfinalu „Madrida” od Tipsarevića, pa u finalu „Rima” i „Pariza” od Nadala.

I 2013. je zaustavljen u polufinalu „Indijan Velsa”, protiv Del Potra, pa već u četvrtfinalu „Majamija” protiv Tomija Hasa. Onda je, uprkos povredi, prvi put osvojio „Monte Karlo”, ali ga je već u šesnaestini finala u Madridu pobedio Dimitrov, u četvrtfinalu „Rima” Berdih, a u polufinalu „Pariza” Nadal.

Prošlu godinu je počeo porazom od Vavrinke u četvrtfinalu „Melburna”. U polufinalu „Monte Karla” je povređen izgubio od Federera, „Madrid” je preskočio, „Rim” osvojio, a u finalu „Rolan Garosa” izgubio treći put uzastopno od Nadala.

Baš zbog ovakvih iskustava, te povreda uoči „Monte Karla” prethodne dve godine, želja vidno iscrpljenog Đokovića da po svaku cenu osvoji „Majami” bila je veliki rizik. Rizik koji se na kraju isplatio i uvećao ogromno samopouzdanje i veru da i van forme može da pobeđuje najbolje na svetu. Koliko je trebalo unutrašnje snage da i sam iscrpljen iscrpi Mareja, da ga, kao i u finalu „Melburna”, dokrajči sa 6:0 u završnom setu!

Kada mu nedostaje svežine ili motivacije, Đoković pobeđuje psihološki, ali to je prednost njegovog sadašnjeg životnog doba i zrelosti koju stiče. I to će mu mnogo značiti protiv Rafaela Nadala, jer protiv uzdrmanog Španca takođe počinje psihološka borba. Najčistije tenisko nadmetanje može da očekuje protiv Rodžera Federera, rasterećenog pritiska i zadovoljnog kvalitetnom igrom u 34. godini.

U 2009. odnos snaga u „velikoj četvorci” na masters turnirima izgleda mnogo drugačije nego kada se saberu ukupni rezultati: Đoković 18, Nadal 15, Federer 9, Marej 7 i sedmorica sa po jednom titulom. Po broju gren slem titula naš teniser dominira od 2011: Đoković 7, Nadal 5, Marej 2, Federer, Vavrinka i Čilić po jednu.

Još početkom godine Đoković je najavio da očekuje nešto slično 2011, ali mu se, posle poraza od Karlovića u četvrtfinalu „Dohe”, pa Federera u finalu „Dubaija”, malo verovalo. Ti su porazi odavno zaboravljeni, jer je pobeđivao kada je bilo mnogo važnije. Sada već svi veruju da je spreman da osvoji i „Rolan Garos”, a prve probe počinju već iduće nedelje.

----------------------------------

Nadal dvostruki gubitnik

Na novoj ATP listi najviše je izgubio Rafael Nadal, padom sa trećeg na peto mesto, čime se otvara i neprijatno pitanje u vezi sa njegovom pozicijom u žrebu na predstojećim turnirima na šljaci. Već se govori o tome da Špancu treba omogućiti višu poziciju od zvanične, prema rezultatima koje postiže na zemljanim terenima.

Nadala je od juče Đoković i zvanično dostigao sa 141 nedeljom na vrhu liste, a tu će se zadržati dugo, jer ima prednost od 4.310 poena. Zalihu ne može uskoro da umanji ni brisanje prošlogodišnjih poena, pošto je Đoković i ove sezone ubedljivo najbolji sa 4.385 bodova. Mareju odmiče skoro 2.000, Federeru bezmalo 3.000, a Nadalu 3.370 poena.

ATP lista: 1. Đoković 13.205, 2. Federer 8.895, 3. Marej 6.060, 4. Nišikori 5.280, 5. Nadal 5.255, 6. Raonić 5.070, 7. Ferer 4.670, 8. Berdih 4.510, 9. Vavrinka 4.405, 10. Čilić 3.360 poena itd.

Viktor Troicki je napredovao za tri mesta i sada je 36. sa 1.127 poena, Dušan Lajović je sa 73. pao na 81. mesto (626), a Filip Krajinović se sa 96. popeo na 86, sa 602 poena.

M. Kovačević

objavljeno: 07.04.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovako se Đoković oporavlja posle predugog leta

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2015, 15:58

Došao je u SAD, osvojio Indijan Vels i Majami i sada se vraća svom domu u Monte Karlo. Novaka Đokovića u Monaku očekuje naredni Masters turnir, na šljaci...Svi vole da putuju, ali retko ko ostane "čitav" posle dugačkog leta i takozvanog džet lega. Nole, koji je leteo od Floride do Monaka, imao...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.