Opet je No1e!

Izvor: Mondo, 31.Okt.2018, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet je No1e!

Novak Đoković vraća se na prvo mesto ATP liste posle dve godine, i od ponedeljka, 5. novembra, započinje 224. nedelju na vrhu

Novak Đoković će od ponedeljka opet biti prvi teniser sveta.

Povratak na teniski tron, nepopularno, omogućio mu je prvi igrač sveta Rafael Nadal, koji je uoči prvog meča na mastersu u Parizu saopštio da se povlači zbog problema sa stomakom.

Budući da neće moći da odbrani poene od prošle godine, promovisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je Đokovića u novog svetskog "broja jedan".

Srpski teniser tako će se četvrti put u karijeri vratiti na prvo mesto ATP liste i od ponedeljka započeti 224. nedelju na vrhu.

Đokoviću će se vratiti na tron posle tačno dve godine, budući da ga je 6. novembra 2016. smenio Endi Marej.

I za najveće optimiste i navijače Novaka Đokovića povratak na prvo mesto svetske liste je veliki uspeh i iznenađenje. I srpski teniser nedavno je priznao da ni sam nije verovao da je to moguće, naročito nakon slabih rezultata u prvoj polovini godine.

Đoković: Još imam želje, kraj još ne vidim

Đoković je posle najduže pauze u karijeri, koja je trajala šest meseci, sezonu počeo kao 14. na ATP listi, a onda doživeo seriju poraza u ranim fazama turnira na kojima je nastupao.

Na Australijan Openu pobedio ga je Hjeon Čung u četvrtoj rundi, u Indijan Velsu i Majamiju eliminisan je u prvim mečevima (Taro Daniel, pa Benoa Per), u Monte Karlu ga je izbacio Dominik Tim u trećem kolu, a onda ga je savladao i Martin Kližan u drugoj rundi turnira u Barseloni. Poslednji razočaravajući rezultat bio je poraz od Kajla Edmunda na mastersu u Madridu u maju.

Svi ti neuspesi Đokovića su spustili na 22. mesto ATP liste, što je bio njegov najlošiji plasman još od 2006.

A onda su kola krenula uz brdo.

NOVAK ĐOKOVIĆ

GODINA: 31

TITULA U KARIJERI: 72

GREND SLEM TITULE: 14

PRVO MESTO NA ATP LISTI: 223 nedelje

 Posle polufinala u Rimu, dogurao je do četvrtfinala na Rolan Garosu, gde ga je zaustavio Marko Čekinato, a potom je u Kvins klubu, sredinom juna, odigrao prvo finale u sezoni, u kojem je bolji od njega bio Marin Čilić.

Od tada je gotovo nezaustavljiv. Trijumfovao je Vimbldonu, na kratko posrnuo na Rodžers kupu, gde ga je pobedio u trećem kolu Stefanos Cicipas, što mu je i poslednji poraz u sezoni.

Onda je osvojio trofej u Sinsinatiju, jedinog mastersa koji mu je nedostajao u kolekciji, pa US Open, a potom i titulu u Šangaju.

Ti uspesi omogućili su da lagano napreduje na ATP listi, pa je već pred nastup u Kini bilo jasno da će biti u prilici da se bori za povratak na vrh i da završi sezonu kao najbolji teniser sveta. I uspeo je u tome.

Postao je prvi igrač u Open eri, odnosno u poslednjih 45 godina od kada postoji ATP lista, koji je uspeo da se domogne prvog mesta u sezoni u kojoj je bio van top 20.  

Od ponedeljka počinje njegov četvrti mandat na teniskom tronu.

Prvi put prvog mesta se domogao 4. jula 2011. godine i na njemu je boravio 53 nedelje, potom je držao čelnu poziciju 48 nedelja, od novembra 2012. do oktobra 2013, a treći put najduže - 122 nedelje, od jula 2014. do početka novembra 2016. godine.

Od 5. novembra počinje njegova nova era...

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.