Novak preživeo bitku s Fererom

Izvor: B92, 16.Maj.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak preživeo bitku s Fererom

Novak Đoković plasirao se u polufinale turnira iz Masters 1000 serije u Rimu, pošto je u iscrpljujućem meču savladao Davida Ferera sa 7:5, 4:6, 6:3.

Za plasman u finale Novak će se boriti sa Milošem Raonićem, koji je u tri seta dobio Žeremija Šardija.

Do sada su se sastali samo jednom, prošle godine u Dejvis kupu Novak je slavio sa 7:6, 6:2, 6:2. Đoković je dobio Ferera 12. put u 17 međusobnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okršaja, a na šljaci je izjednačio skor na 2-2.

Bilo je sve samo ne lako – meč je trajao dva časa i 33 minuta, uz mnogo preokreta i dugih poena. Čas je Novak imao inicijativu, čak Ferer, a najbliži porazu Đoković je bio pri rezultatu 3:3 i 0:30 u trećem setu.

Međutim, tada je uspeo da se izvuče izvanrednom odbranom, a u narednom gemu napravio je ključni brejk. Ni poslednji gem nije bio lak, na prvoj meč lopti Đoković je odservirao duplu grešku, ali je na drugoj dočekao grešku rivala i došao do trijumfa.

Tok meča:

Prvi gem meča trajao je pet minuta, Ferer je odmah vršio veliki pritisak na Novakovom servisu, ali nije uspeo da ga oduzme. Španac je odgovorio mnogo sigurnijim servis gemom za 1:1.

Veliku borbu Đoković i Ferer su nastavili i u narednim gemovima, međutim, brejk prilika nije bilo. Novak je svojim greškama dozvoljavao španskom teniseru da mu oteža posao na servisu, dok je Ferer imao malo lakši posao.

Đokoviću je servis konačno proradio u petom gemu, kada je sigurno poveo sa 3:2. Baš tada Fereru je servis zakazao, a Novak je to uspeo da iskoristi. Vrlo brzo je došao do tri brejk lopte, prvu nije iskoristio, ali drugu jeste pošto je Španac lopticu izbacio u aut za 4:2.

Međutim, već u narednom gemu Ferer stiže do tri vezane brejk lopte i činilo se da će brzo vratiti stvari u ravnotežu. Ipak, posle spektakularnog prvog poena koji Novak na kraju završava na mreži, Đoković je zaigrao još bolje, odigrao divnu kratku loptu, a zatim i dočekao grešku Ferera. Usledio je servis-viner, a zatim i potpuni preokret za 5:2.

Činilo se da je Novak tada prelomio set, a pri rezultatu 5:3 došao je do 30:15. Ipak, servis ga nije služio, a Ferer je iskoristio Novakovu pasivnost i došao je do brejka nakon što je Đoković poslao lopticu u aut forhendom.

Đoković je bio u blagom padu sve do rezultata 5:5 i 15:30, a tada je rešio da preuzme kontrolu, lepo je izgradio poen i završio ga volejom na mreži. Ubrzo je vinerom bekhend paralelom dobio taj gem, što mu je dalo samopouzdanje pred naredni gem.

Novak je ušao u teren, odigrao agresivno i došao do tri vezane set lopte – realizovao je drugu i poveo u setovima (7:5).

Ferer je bio veoma besan zbog odluke na set lopti, kada je sudija po njegovom mišljenju trebalo da ponovi poen zbog neca. Đoković je osvojio prvi gem, zatim je stigao i do dve vezane brejk lopte, ali Ferer se tada probudio – spasao je obe, zatim još jednu, i izjednačio na 1:1.

Kiša je počela da pada u Rimu, ali kvalitet tenisa nije opadao – Đoković i Ferer igrali su sjajno, viđene su briljantne razmene, a u petom gemu Novak je od 0:30 došao do gema i poveo sa 3:2.

U sedmom gemu Ferer je izvanrednim riternom došao do dve vezane brejk lopte – Novak je na prvoj odlično odservirao, ali usledio je nedovoljno dobar napad i Španac ga je ’prošao’ po paraleli za brejk i 4:3.

Đoković je uložio svu energiju da napravi ribrejk, stigao je i do dve brejk lopte, ali je Ferer na obe odigrao odlične poene, a ubrzo je i poveo sa 5:3. Španac je prelomio tada treći set, u desetom gemu Đoković je vezao nekoliko grešaka, a Ferer je to iskoristio – 6:4.

Novak je sa lakoćom osvojio prvi gem, u drugom je izvršio pritisak, ali je Ferer posle nekoliko izjednačenja uspeo da osvoji gem za 1:1. Što nije tada, Novak je učinio u četvrtom gemu – odigrao je četiri savršena poena završivši gem forhend paralelom za 3:1.

Činilo se da je Đoković tada preuzeo kontrolu, pogotovo kada je poveo sa 30:0, ali Ferer osvaja četiri poena u nizu, poslednji riternom na samu liniju, i pravi ribrejk (3:2).

Španac je lako osvojio i naredni gem, a zahvaljujući dubokim riternima došao je i do 0:30 u sledećem gemu. Novak je i u naredna dva poena bio ’na konopcima’, ali je uspeo da preokrene i da ukrade ’momentum’ Fereru za 4:3.

Đoković se oporavio, u sledećem gemu izvrsno se branio i došao do dve vezane brejk lopte – prvu nije iskoristio lošim drop šotom, ali je na drugoj izdržao nalete rivala i potom napao i pogodio za 5:3.

Ni poslednji gem nije bio lak, na prvoj meč lopti Đoković je odservirao duplu grešku, ali je na drugoj dočekao grešku rivala i došao do trijumfa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Divovska borba: Nadal utišao rimsku publiku i preokretom srušio Mareja

Izvor: Blic, 17.Maj.2014, 01:29

Rafael Nadal i Endi Marej odigrali su meč za uživanje u četvrtfinalu mastersa u Rimu, a španski teniser je slavio posle velike borbe i preokreta sa 1:6, 6:3, 7:5...Kako je protekao prvi set, činilo se da je Marej postao Nadal, jer je činio čuda na rimskoj šljaci, njegovoj najmanje omiljenoj podlozi....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.