Novak bez sna, Rafa u finalu!

Izvor: B92, 07.Jun.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak bez sna, Rafa u finalu!

San o osvajanju Rolan Garosa ostaće barem još godinu dana nedosanjan za Novaka Đokovića.

Najbolji svetski teniser poražen je u polufinalu u Parizu od Rafaela Nadala u pet setova, sa 6:4, 3:6, 6:1, 6:7(3), 9:7.

'Kralj šljake' će tako u nedeljom finalu pokušati da postane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi čovek u istoriji tenisa koji je neki Gren slem osvojio osam puta. Rival će mu biti bolji iz duela njegovog zemljaka Davida Ferera i Francuza Žo-Vilfreda Conge. Meč će prenosti TV B92.

Kao što se i očekivalo, vremenski uslovi imali su priličan uticaj na polufinale, odnosno na igru Nadala čiji udarci su po sunčanom i toplom vremenu pravili mnogo problema Đokoviću.

Španac je odigrao na gornjoj granici svojih mogućnosti, a kada je tako on je praktično nepobediv na terenu Filip Šatrije. Razliku su na kraju napravile neiznuđenje greške Đokovića kojih je bilo previše, 75.

I set: Nadal 6:4

Đoković je savršenim servis gemom otvorio polufinale. Srpski teniser na početku je delovao potpuno smireno, ali Nadal je uspeo da nakon izgubljenih pet poena na startu uz dosta problema dobije svoj servis gem i izjednači.

Nadal je, za razliku od nekih prethodnih mečeva, od samog starta sveo broj grešaka na minimum. Delovao je samouvereno iza osnovne linije, funkcionisao mu je i bekhend, pa je Novak u petom gemu imao prve probleme na svoj servis. Uspeo je da ih reši i povede sa 3:2.

Bilo je međutim vidljivo da se Nadal komotnije oseća na terenu Filip Šatrije. Španac je dobio svoj treći servis gem bez izgubljenog poena, a onda je u često ključnom sedmom gemu stigao do prvog brejka. Đoković je spasao prve dve brejk prilike, ali kod treće je pogrešio i Španac je stigao do prve prednosti (4:3).

Usledio je još jedan servis gem Španca bez izgubljenog poena, Novak je uspeo da ga natera da servira za prvi set, ali ne i više od toga. U desetom gemu srpski teniser imao je prilike u desetom gemu ali nije bio koncentrisan i prvi set pripao je Nadalu - 6:4.

II set: Đoković 6:3

Početkom drugog seta bilo je važno da Đoković ne dopusti Nadalu da se 'odlepi'. Srpski teniser dobio je uvodni servis gem, a onda je dobru priliku propustio pri rezultatu 30:30 u drugom izbacivši lagan bekhend u aut.

Nadal je međutim delovao fantastično. Koristio je svaku grešku Novaka, pogađao je svoje prepoznatljive forhende iz praktično svake pozicije i sve udarce slao je duboko. Takva igra donela mu je prvi brejk i u drugom setu kojim je poveo sa 3:2. Koliko je Novak igrao daleko od svojih mogućnosti govori i činjenica da je tek u šestom gemu drugog seta stigao do prvih brejk šansi.

Prve dve Nadal je uspeo da neutrališe, ali kod treće je izbacio forhend paralelu u aut i Đoković se odmah vratio (3:3). Veoma važno bilo je potvrditi brejk. Nadal je u sedmom gemu imao 15:30, ali usledila su tri servis vinera Đokovića koji je poveo sa 4:3.

Novakov ritern napokon je proradio u osmom gemu drugog seta. Đoković je počeo da čita servise Španca što mu je donelo i prednost u razmenama. To je unervozilo Španca koji je napravio jednu duplu servis grešku, a onda je Đoković nabrejk lopti odigrao maestralan poen i poveo je sa 5:3. Đoković je seriju dobijenih gemova produžio na četiri i što je još važnije izjednačio je u setovima na 1-1 (6:3).

III set: Nadal 6:1

Prvi poen trećeg seta bio je najduži na meču, Nadal ga je dobio neverovatnim bekhendom i to mu je dalo prednost. Đoković je nakon toga delovao umorno što je Nadal iskoristio i napravio je brejk za 2:0.

Očigledno je Đoković imao određenih problema u trećem setu sa umorom i povredom. Naglo je opao nivo njegove igre, pa je Nadal bez većih problema dobijao poene i gemove.

Na Đokovićevu seriju od četiri vezane gema, Nadal je uzvratio još boljom. Poveo je 5:0 u trećem setu, imao je i dve vezane set lopte za 6:0, ali Novak je ipak uspeo da se 'upiše' dobivši četiri vezana poena. To je ipak bilo sve od Đokovića u trećem setu pošto je Španac u narednom gemu odservirao za 2-1 (6:1).

IV set: Đoković 7:6(3)

U četvrtom setu Novak je pružio veći otpor rivalu nego u trećem, ali bilo je vidljivo da Nadal igra sa velikim samopouzdanjem. Prva tri servis gema srpski teniser je uspeo da dobije, ali nije uspevao da zapreti na servis rivala.

U sedmom gemu Nadal je stigao do brejka nakon što je Đoković ramom pogodio lopticu i delovalo je da je kraj blizu. Međutim, najboljeg svetskog tenisera nikada ne treba otpisivati, što je on još jednom potvrdio već u sledećem gemu. Odigrao je nekoliko sjajnih udaraca , vratio je brejk, a zatim bez izgubljenog poena poveo sa 5:4.

Usledio je izuzetno važan gem koji je Nadal dobio bez izgubljenog poena i to je prektično i odlučilo. Nadal je u sedmom gemu vraćao do iznemoglosti sve udarce čekajući grešku Đokovića i dočekao je. Novak je na brejk loptu izbacio forhend u aut. Usledio je još jedan maestralan gem Đokovića kada su se svi najmanje nadali.

Srpski teniser ponovo je sjajno vraćao servise rivala i uspeo je da napravi brejk i uvede četvrti set u 13. gem. Taj-brejk doneo je mnogo boljeg Novaka koji je smanjio greške. Srpski teniser kontrolisao je situaciju sve vreme i u velikom stilu je izborio peti set dobivši tri vezana poena - 7:6(3).

V set:

Peti set počeo je savršeno po Đokovića. Srpski teniser zadržao je momentum sa kraja četvrtog seta, odigrao je nekoliko maestralnih riterna i odmah na startu je ponovo oduzeo servis Nadalu. Uspeo je Đoković i da potvrdi startni brejk za 2:0, ali je bilo jasno da se Španac neće predati.

Dobru priliku Novak je imao u petom gemu prvi vođstvu od 3:1. U nekoliko navrata se izborio za 'đus', ali Nadal je uspeo da dobije taj gem. Đoković je i šesti gem dobio bez većih problema, ali ozbiljan pritisak Nadal je napravio u osmom.

Novak je spasao prvu brejk šansu, ali prosto je neverovatno kako je poklonio Špancu drugu. Imao je zicer na mreži koji je pogodio ali se nakon toga 'upecao' u mrežu u poen je dodeljen Nadalu.

Uspeo je Đoković da se izbori i sa tom prilikom, ali nije sa sledećom kada je pogodio mrežu (4:4). Od tog trenutka počela je drama na terenu Filip Šatrije.

Maksimalno koncentrisani teniseri nisu ispuštali svoj servis, bez bez većih problema osvojali su gem za gem, dok 16. Tada je Đoković posrnuo, Nadal spremno dočekao šansu i bez izgubljenog poena, sa tri ekspresna stigao do brejka i meča za novo finale u Parizu.
Pogledaj vesti o: Rafael Nadal

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Meč o kojem se priča: Počelo je!

Izvor: Mondo, 07.Jun.2013

Novak Đoković i Rafael Nadal za finale Rolan Garosa.. To se ne propušta! U prvom setu, za sada, bez brejka - 3:3...Počelo je!..Novak Đoković i Rafael Nadal igraju 35. put u karijeri, čime se ovo nestvarno sportsko rivalstvo izjednačilo po broju okršaja sa duelima Džimija Konorsa i Ivana Lendla,...

Nastavak na Mondo...

TV B92: Vilijams vs Šarapova (15h)

Izvor: B92, 08.Jun.2013, 10:00

Dve najbolje teniserke sveta boriće se za titulu na trećem Gren slemu sezone Rolan Gatosu, u direktnom prenosu na televiziji B92 od 15 časova...Serena Vilijams i Marija Šarapova igraće svoj 16. međusobni duel, a Amerikanka je do sada bila nadmoćnija sa 13 pobeda...Ove godine igrale su čak tri...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.