Novak Đoković u očima Zapada

Izvor: B92, 24.Sep.2015, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković u očima Zapada

Kako je Novak Đoković predstavljen u medijima engleskog govornog područja?

Tokom US opena naša saradnica Ana Mitrić o toj temi razgovarala je sa američkim i engleskim novinarima.

U prvom delu teksta sagovornici su bili Brajan Filips i Stiv Tignor, poznati američki teniski analitičari.

Koji su tvoji rani utisci o Đokoviću?

Filips: Moj prvi utisak o njemu došao je kroz ličnost “Djoker“ – pogotovo se sećam njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imitacija drugih igrača i toga kako sam razmišljao da je on briljantni teniski talenat sa možda izraženom potrebom da bude voljen.

Tignor: Veoma mi je živo prvo sećanje na Đokovića jer je to bilo pravo otkrovenje, bez ikakvog upozorenja. Na US openu 2005. godine kolega i ja otišli smo na jedan od sporednih terena da gledamo buduću nadu Gaela Monfisa. Onda smo obojica zatekli sebe kako gledamo momka preko puta mreža. Sećam se da je Đoković odigrao seriju forhenda koja je delovala kao Top 5 materijal.

Onda je u petom setu jedva disao posle dugog poena. Otišao je pored terena i samo seo. To je bilo to, ni reči glavnom sudiji. Konačno, posle vremena koje se činilo kao desetak minuta, došao je lekar, a Novak je naposletku ustao i dobio meč. Ostao mi je u dopadljivom sećanju kao igrač, ali nije mi se dopao način na koji se izborio sa situacijom medicinskog tajm auta... Dok smo se moj prijatelj i ja vratili u sobu za novinare, već su svi brujali o njemu.

Za mene se nastavilo u tom stilu. Voleo sam da gledam Đokovića kako igra i bio sam uzbuđen što na vidiku imamo još jednog budućeg člana Kuće slavnih. Napisao sam kratak profil o njemu za magazin Tenis pod naslovom The Player’s Player – bilo je čistoće u njegovoj igri koja mi se dopadala i osećao sam da je to očigledno svima koji su igrali tenis. Ali i dalje mi se nije dopadalo kako je predavao mečeve kada mu nije išlo kako treba – na Rolan Garosu 2006. i na Vimbldonu 2007, oba puta protiv Nadala, mislim da je Đoković delom predao meč jer nije mogao da se suoči sa porazom. Ipak, većim delom, bio sam njegov ’fan’.

Od imitacija, ranih problema sa predajama, do sazrevanja i osvajanja teniskog sveta u eri dvojice možda i najboljih svih vremena – pročitajte kako je slika Zapada o Novaku Đokoviću evoluirala od 2005. godine do danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.