Novak Đoković kaže da nikoga ne potcenjuje

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak Đoković kaže da nikoga ne potcenjuje

Najbolji teniser na svetu danas u drugom kolu Rolan Garosa protiv Slovenca Kavčiča, 99. na svetu. – „Uživam u pritisku, privilegija je biti u ovakvoj prilici”

Od izveštača „Žurnala”

Pariz – Drugu godinu uzastopno Novak Đoković na Rolan Garosu započinje put ka besmrnosti. Pre 365 dana je zastao na poslednjem koraku pred postavljanjem rekorda u broju uzastopnih pobeda >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od početka sezone, a sada je zadatak još veći.

Ako osvoji „Kup musketara”, postaće prvi teniser posle 43 godine koji istovremeno poseduje četiri najveće titule, ali i jedan od retkih velikih šampiona koji je osvojio sva četiri gren slema (Sampras, Beker, Lendl, Konors, Mekinro, Borg, Edberg, Vilander i mnogi drugi to nisu uspeli).

– Pritisak u ovakvim situacijama uvek postoji, ali ja na to ne gledam kao na nešto loše. Privilegija je imati ovakvu mogućnost – razborito priča Novak između dva kola Francuskog opena. – Uostalom, svi sportisti osećaju pritisak, to je dokaz da je to što radite dobro, da nešto znači.

Otkako je 2008. osvojio prvi gren slem, svaki njegov meč je pod lupom. Sa vremenom je naučio kako da se izbori sa time.

– Ne osećam negativne posledice mojih izazova. Zaista uživam u pritisku a moj cilj je uvek da osvojim trofej.

Stabilnost u igri – Đoković je odavno postao poznat po činjenici da veoma retko gubi pre završnice turnira – njegov je zaštitni znak. I protiv Italijana Staračea je to dokazao.

– Nikoga ne smete da potcenite, naročito u prvih nekoliko kola. Uvek morate da izađete na teren sto odsto skoncentrisani. Svaki meč, svaka pobeda se važi, tako mi i ovaj susret mnogo znači. Omogućava mi da uđem u turnir sa više samopouzdanja.

Starače je 97. na svetu, a sledeći rival, Slovenac Kavčič – 99. Za Đokovića ove brojke nemaju nikakvog značaja, u meč ulazi kao da je samo druga cifra u pitanju.

– Od mene i od većine igrača iz vrha očekuje se da stignemo do tih poslednjih megdana. Teniseri protiv kojih igramo u prvim kolima nemaju šta da izgube, slabije su rangirani, ali imaju izuzetnu motivaciju da na ovako važnom turniru pokažu svoj maksimum i da iznenade favorita.

Na pitanje šta misli o činjenici da ga u polufinalu čeka isti protivnik kao lane – Rodžer Federer – lakonski je odgovorio.

– Daleko je još pričati o polufinalima i finalima i zaista ne želim da razmišljam o bilo kom igraču osim o mom narednom protivniku.

Mnogi su očekivali Lejtona Hjuita u drugom kolu, ali je Kavčič dobro iskoristio to što Australijanac zbog operacije nije igrao od februara.

– Novinari su više potencirali meč između mene i Hjuita jer je imao izuzetno uspešnu karijeru. Ja nisam otpisao Kavčiča, koga dobro poznajem i znam njegove sposobnosti na ovoj podlozi. On je veliki borac što je dokazao protiv Lejtona i na teren će izaći sa namerom da pobedi.

Dva puta su igrali u juniorskoj konkurenciji, a jednom u vrhunskoj – prošlog proleća u Beogradu.

– Bio je interesantan meč, igrali smo dva seta, ali bilo je dugih razmena. Blaž je veoma solidan sa osnovne linije.

Mogući rivali u trećem kolu su Francuz Devilder, 286. na svetu, i Nemac Berer, broj 114 koji je na startu eliminisao 30. nosioca, Austrijanca Jirgena Melcera.

Vojin Veličković

-----------------------------------------------------------

Učim francuski u Monte Karlu

Đoković je posle prvog kola prijatno iznenadio domaću publiku obrativši joj se na francuskom.

– Nije mi prvi put, nekoliko puta sam tako uradio poslednjih godina u Bersiju. Učim francuski jer živim u Monte Karlu i stalno nagovaram ljude da sa mnom govore na tom jeziku. Ko zna, možda još naučim za dve nedelje u Parizu.

-----------------------------------------------------------

Volim tenis uz bučnu muziku

Drugu godinu uzastopce Bob Sinkler je domaćin uvodne predstave za Rolan Garos, a jedan od gostiju je uvek i Đoković koji kaže:

– Volim njegovu muziku, a on voli tenis. To je plus za naš svet, jer je on velika zvezda. Uvek je za nas zabavno da igramo tenis uz bučnu muziku.

-----------------------------------------------------------

Borg daje prednost Nadalu

Bjern Borg ne brine mnogo da li će ove godine izgubiti status delioca rekorda sa Nadalom sa šest titula na Rolan Garosu.

– Ono što Rafa uspeva je fantastično – ističe Šveđanin. – Za njega je mnogo važna pobeda u Rimu, jer je dokazao da nije slučajno savladao Novaka u Monte Karlu. Sada je vratio samopouzdanje protiv Đokovića izgubljeno prošle godine, ponovo je veoma jak. Uveren sam da može da osvoji više od sedam pehara na Garosu, ako zadrži sadašnju motivaciju. Za mene nema dileme da je Nadal najbolji igrač na šljaci svih vremena.

-----------------------------------------------------------

Novak nije vanzemaljac…

Slovenački teniser Kavčić se potajno nada iznenađenju

Blaž Kavčič je svestan šta ga čeka u drugom pariskom kolu, ali to ne znači da je spreman da na teren izađe sa belom zastavom:

– Novak je veliki igrač, ali nije vanzemaljac. Igrali smo prošle godine, sve je bilo sasvim normalno, ali je on bio bolji u izmenama, na servisu i reternu. Zato je i pobedio. Na šljaci uvek možete da imate loš dan. Ako bude igrao sto odsto, teško će mi biti, zaista je mnogo bolji. Biću spreman da iskoristim bilo kakvu priliku, ako mi se ukaže.

Kavčič je rođen u Ljubljani, dva meseca je stariji od Đokovića. Najbolji rejting je imao tačno pre godinu dana, na 72. mestu. Nikada u karijeri nije odigrao nijedno finale na ATP Turu. Ukupno je do sada zaradio 614.106 dolara.

V. V.

-----------------------------------------------------------

Troicki najavljuje novi pehar Dejvis kupa

Drugi trijumf na Svetskom kupu u Dizeldorfu ne samo da je doneo srpskim asovima novi veliki pehar, nego im je i dao samopouzdanje za još veći uspeh.

– Zaista veliki trijumf, svima nama puno znači što smo drugi put pobedili u Dizeldorfu, kažu da je poslednji put da se tamo igra Svetski kup za timove. Mnogo mi je značilo za samopouzdanje, vezao sam četiri pobede. Nadam se da ću nastaviti sa dobrim igrama, da neću ovde stati – zadovoljno je komentarisao Viktor Troicki koji je u prvom kolu Rolan Garosa uz dosta muke savladao Brazilca Belučija sa 4:6, 6:3, 5:7, 6:3, 6:2.

Troicki, kome je naredni rival Italijan Fonjini (45. na ATP) naglašava da je još važnije ono što sledi:

– Osvojili smo 2009. titulu u Dizeldorfu i rekli smo te godine da sledeće godine osvajamo Dejvis kup. Tako je i bilo. Sada smo se opet dogovorili da dogodine osvojimo Dejvis kup.

V. V.

objavljeno: 30.05.2012
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlja najboljih tenisera

Izvor: Politika, 29.Maj.2012

Tipsarević posle pobede protiv Kverija u prvom kolu Rolan Garosa – 2:6, 6:4, 7:6 (7:3), 6:3 – podsetio strane izveštače da su pored Đokovića „broj 1” na svetu bili Zimonjić, Ivanovićeva i Jankovićeva..Od izveštača „Žurnala”..Pariz – Janko Tipsarević je pobednički počeo Rolan...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.