Nema više velike četvorke, ostao je samo Novak Đoković

Izvor: Politika, 31.Jan.2012, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više velike četvorke, ostao je samo Novak Đoković

Ovim naslovom „Njujork tajms” počinje veliki tekst o našem teniskom asu. – „Vol strit džornal”: „Đoković je najbolji na svetu”. – „Si En En”: „Da li neko može da zaustavi šampiona”. – Gugl za jednu desetinku sekunde zabeleži 77.700.000 strana sa vestima o Novaku Đokoviću

Odavno neki sportski događaj nije tako medijski globalno propraćen kao finale Australijskog opena između >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Kao potvrda može da posluži ovaj podatak: kada se na Guglu ukuca ime najuspešnijeg svetskog tenisera za jednu desetinku sekunde, najmoćniji pretraživač svega što se na našoj planeti dogodilo, registruje čak 77.700.000 strana o Novaku Đokoviću.

Vest o epskoj pobedi 24-godišnjeg Srbina proputovala je svim meridijanima i bilo da je reč o SAD, Indiji, Indoneziji, Brazilu ili Slovačkoj, svuda je Đokovićev trijumf, ako ne uvek na prvim onda na sportskim stranicama u vrhu.

Tako „Njujork tajms,” najpoznatiji američki list, veliki tekst počinje naslovom „Zaboravite veliku četvorku, ostao je samo Novak Đoković.” Pišući o Đokoviću, Nadalu, Federeru i Mareju izveštač iz Melburna konstatuje da od svih njih samo naš as ima mogućnost da ponovi uspeh Roda Lejvera i osvoji Grend slem (četiri najveća turnira: Melburn, Pariz, Vimbldon i Njujork), prvi put posle 1968. Konstatujući da je „Đokovićeva poslednja granica u Rolan Garosu”, novinar „Njujork tajmsa” kaže da je sledeće pitanje koje treba rešiti koji nadimak Đoković treba da dobije: „Đoker slem”, „Đoko slem” ili „Nole slem” (slična dilema se postavlja i u listi „Čikago san tajms”). Na kraju stoji rečenica: „U tenisu sada postoji isključivo veliki jedan, a on ima samo 24 godine.”

Komplimente nisu štedeli ni ostali kreatori javnog mnjenja. List „Los Anđeles tajms” piše: „Pobeda Novaka Đokovića protiv Nadala je nešto najbolje što je moglo da se vidi u tenisu. Tako, bilo da volite ili ne ovaj sport, svi odbrojavamo dane do turnira u Rolan Garosu.”

Ugledni „Vol strit džornal” uz tvrdnju da je „Đoković najbolji na svetu i da je istakao kandidatura za najuspešnijeg igrača svih vremena” ističe da je „sada posao rivala da ga spreče u tome” i nastavlja: „Malo stvari u sportu traje pet časova i 53 minuta. Čak i maratone, koji se smatraju najdužim takmičenjima, atletičari koji nisu profesionalci završavaju za manje od dva i po sata. Zato bi meč između Đokovića i Nadala mogli nazvati – duplim maratonom, iako je i on trajao duže od dva maratona”,

Na sajtu TV stanice „Si En En” naslov teksta punog hvalospeva je „Da li neko može da zaustavi šampiona”, dok TV kanal „I Es Pi En” svoju priču o Novaku Đokoviću počinje: „Kada je 2008. Nadal u finalu Vimbldona pobedio Federera, to je proglašen za najbolji meč u istoriji tenisa. Posle finala Australijskog opena verovatno je izgubio ovo zvanje.”

Objašnjavajući poredak u vrhu tenisa „Sport ilustrejtid”, pored ostalog, izneo je i konstataciju da je „sada Đokovićev red da se oseća kao onaj koji ne može da izgubi.”

Sličan pogled je i lista „Vašington post” („Đoković poseduje osećaj nepobedivosti”), dok australijski „Sandej morning herald” beleži ovo: „Đoković nema tehničkih slabosti, retko greši i nikad mentalno ne posustaje. Turnir smo počeli sa velikom četvorkom, a na kraju je ostao samo jedan.”

I tako, redom, nižu se superlativi: „Đoković u zemlji snova” („Skaj sports”), „Kako je Đoković postao Supermen” („Telegraf”), „Trostruki šampion Australije na putu je da ostvari san i postane treći igrač u istoriji sa osvojenim grend slemom („Herald san”), „On je kralj tenisa, broj jedan i pravi pokretač ovog sporta” („Marka”), „Postao je nezaustavljiv gladijator („Gardijan”), „Maratonac Đoković prešao granicu bola u najdužem grend slem finalu” („Miror”)...

R. Pavlović

objavljeno: 31.01.2012.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.