Đoković poražen u polufinalu Vimbldona

Izvor: Politika, 02.Jul.2010, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković poražen u polufinalu Vimbldona

Od izveštača „Sportrskog žurnala”

London, 2. jula – Duple greške za dupli promašaj u polufinalu Vimbldona – tako u najkraćem glasi definicija neuspešnog pokušaja Novaka Đokovića da se u nedelju bori za titulu koju sanja ceo život.

Iako je protiv Tomaša Berdiha, 13. na svetu, imao na papiru sve moguće prednosti – od boljeg rejtinga i bogatije biografije do uspešnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << međusobnog odnosa – Nole na terenu to nije uspeo da materijalizuje.

Čak osam duplih grešaka, od kojih neke u presudnim momentima – na set lopti u taj breku i čak dve u poslednjem brejku u meču – preskupo su koštale tenisera koji će od ponedeljka opet biti broj 2 na svetu.

Berdih je u četvrtfinalu nadigrao Federera i juče, osim u finišu drugog seta, nije imao problema da nastavi kampanju – 6:3, 7:6 (11:9), 6:3.

Ogromnu priliku da preokrene meč i zaradi kartu za finale, Nole je propustio u finišu drugog seta. Berdih je napravio brejk na 5:5, servirao za 7:5, ali umesto lakog vođstva – demonstrirao je zašto već nije veliki as.

Ruka se stegla, dozvolio je Noletu da vrati brejk, a onda počinje drama. Đoković je slabo počeo taj-brejk, mnogo izgrešio i poklonio rivalu čak četiri vezane set lopte – 6:2. I opet Berdihovi nervi ne izdržavaju pritisak blizine uspeha.

Sve četiri set lopte je Nole anulirao, među njima i jednu veliku sudijsku grešku, imao je čak i dve prilike da osvoji set, na 7:6 i 9:8, ali je ključnu prednost protivniku – darovao kao da je Božić Bata. Dupla greška na set lopti, gotovo da nema gore prilike za tako nešto.

U nastavku se Nole nije predavao, ali se videlo da je kiks iz udarca koji ga je fenomenalno služio u prethodnim mečevima, potpuno izbacio iz koloseka. Berdih je prvi servirao, Đoković je uspevao zubima da zadržava ravnotežu, ali ne za dugo.

Presuda je pala na 4:3. Servirao je Đoković i na 30:30, u poslednja dva poena, napravio duple greške. Iz tog bunara nije uspeo da se izvuče. Da je Nole bio potpuno nadigran vidi se i iz činjenice da je imao i lošiji odnos vinera (25:34) i promašaja (22:17) od Čeha.

Kao i uvek, Đoković je konferenciju za medije otvorio priznanjem protivniku:

– Berdih je bio bolji, čestitam mu. Odigrao je odličan meč, imao sam prilike, ali ih nisam iskoristio. U presudnim momentima sam servirao duple. Nisam imao uvek ni sreće, ali on je zaslužio pobedu.

Čak osam poklonjenih poena iz servisa nisu bile jedina mana Noletove igre.

– Nisu samo duple greške krive. Jednostavno, nisam dovoljno rizikovao. Čekao sam ga da pogreši i nisam bio u pravu.

Priznao je da je blizina velikog uspeha ostavila i psihološki trag.

– Svako je nervozan u ovakvom meč bar malo. Polufinale je Vimbldona, velika je važnost. Nema sumnje, zaista sam bio nervozan, ali nisam uspevao ni da nađem ritam iz prethodnih pobeda.

Do juče Berdih nikada ni set nije uzeo Noletu.

– Dva puta smo igrali, ali to su bile drugačije okolnosti – objašnjava Đoković.- To nisu bili gren slem turniri, na tri dobijena seta. Mnogo manje grešaka sada pravi, bolje se kreće a i dalje odlično servira.

Na kraju je Nole otkrio da mu je poslednja trećina meča i zdravstveno bila teška.

– Nisam se dobro osećao na terenu, pogotovo u finišu. Pao mi je nivo energije u trećem setu i nisam uspevao da podignem igru. Možda sam se previše branio. Pogrešna taktika.

Tomaš Berdih nije krio zadovoljstvo zbog ovakvog uspeha koji pre turnira od njega nije niko očekivao.

– Strašan je osećaj biti u finalu Vimbdlona, svaki klinac ovo sanja. Pobedio sam velikog igrača Đokovića, i to u tri seta – zaista je fenomenalno”.

Vojin Veličković

Ponovo stao na korak od finala Vimbldona: Novak Đoković

Žal za propuštenom prilikom: Šoković nakon duela s Berdihom

V. Veličković

----------------------------------------------

Sudije naljutile Novaka

Baš kao u Parizu, protiv Melcera, sudije su nekoliko puta oštetile Novaka, mada se ne može reći da je to uticalo na rezultat. Najveća brljotina je bila na 6:5 za Berdiha u taj-breku. Posle fenomenalne serije prebacivanja u najjačem tempu, Đoković je sjajno lobovao Čeha, pitanje je šta bi ovaj uradio u nastavku, ali sudija je uzviknuo aut. Čelindž je pokazao da je lopta pala na liniju, Nole je tražio poen, ali je arbitar komandovao ponavljanje. Na sreću, Srbin je dobio i taj poen, razbesneo se i, činilo se, dobio još jači motiv, ali ni to nije pomoglo. „Pogrešio je sudija, ali ja sam nastavio... Ko zna, možda bi dobijanje drugog seta bilo prekretnica meča, ali nisam imao sreće”, objašnjava Nole koji je posle taj-brejka dobio opomenu zbog lomljenja reketa..

----------------------------------------------

Prvi polufinalni poraz od slabijeg

Nole je prvi put u karijeri u gren slem polufinalu poražen od slabijeg po rejtingu od sebe. Ovo mu je bila šesta prilika za plasman u veliko finale, prethodnih pet je izgubio od Nadala (3) i Federera (2). Berdih je 13. na svetu, za deset mesta slabije rangiran.

----------------------------------------------

Mekinro: Previše forsira servis

Džon Mekinro, trostruki šampin Vimbldona, slaže se da je Noleta početni udarac skupo koštao: „Previše forsira servis. Zato je i napravio toliko duplih”.

objavljeno: 02/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.