Đoković pobedio Tipsarevića u četvrtfinalu Dubaija

Izvor: Politika, 01.Mar.2012, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković pobedio Tipsarevića u četvrtfinalu Dubaija

Prvi reket sveta savladao devetoplasiranog sa 6:1, 7:6

Od izveštača Žurnala

Dubai – Ako je Janko Tipsarević u poslednjem duelu, u Londonu, nadigrao Novaka Đokovića, a u pretposlednjem, u Njujorku, fantastično odigrao prva dva seta dok se nije povredio, juče nije bio ni senka tog igrača.

Srpsko četvrtfinale u Dubaiju (tvrda podloga, 1.700.475 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dolara) nije donelo vrhunski tenis, pogotovo ne u otvaranju. Đoković je trijumfovao sa 6:1, 7:6 (8:6) spasavši set loptu u taj-brejku.

– Dobro sam počeo, on je promašivao prvi servis, ali je u nastavku znatno popravio igru i bio blizu izjednačenja – prokomentarisao je Novak pobedu.– Obojica smo bili veoma nervozni u finišu, tako da je i sreća odlučivala.

Jankova šansa je došla u taj-brejku. Vodio je sa 4:1, ali je prvom duplom greškom dozvolio Novaku da izjednači. Potom je na 6:5 imao set loptu i servis, ali je opet napravio duplu grešku.

– Uopšte mi nije jasno zašto toliko rizikovao na drugi servis – čudio se Tipsarević.– Trebalo je da ubacim miran servis i da igramo. Ne znam da li bih ga dobio, ali sam osećao da zaslužujem drugi set. Međutim, on je sve više napadao moje servise i terao me da rizikujem. Naravno, obojica smo bili nervozni u tim trenucima.

Malo je ljudi koji bolje od Janka poznaju Novaka.

– On je potpuno drugačiji igrač u meču, nego na treningu. Tačno oseća kada treba da napada, a kada da se povuče – istakao je Tipsarević koji je imao 10 asova (Novak sedam), ali ni jednom nije došao do brejk-lopte.

Za Đokovića odmora nema. Već danas u 14 časova ukrstiće rekete sa još jednim drugom iz detinjstva, Endijem Marejom. Škot je juče savladao Čeha Tomaša Berdiha, petog nosioca, sa 6:3, 7:5.

– Svaki put kada igrate protiv nekoga od prve četvorice, to je veliki izazov. Uopšte nije bitno koji je turnir – svestan je Đoković šta ga čeka.– To naročito sada važi posle onog fenomenalnog duela u Australiji.

U Klubu avijacije podloga je brža nego na Rod Lejver areni.

– Meni ovde očigledno odgovara, čim sam tri puta osvojio pehar, mada volim malo sporije podloge – svestan je Đoković da ima jake adute u Emiratima.– Ovde mogu da budem veoma agresivan, ali to i njemu odgovara. Nikada se u Dubaiju nismo sastali, videćemo kako će biti.

Ostali rezultati: Federer (Švajcarska) – Južni (Rusija) 6:3, 6:4; Del Potro (Argentina) – Conga (Francuska) 7:6, 6:2.

----------------------------------------------

Igrali smo na Kopaoniku kao deca

Đoković se seća da je sa Tipsarevićem prvi put stao na teren kada je imao 10 ili 11 godina.

– On je imao 14 i bio je najbolji na svetu u tom uzrastu. Njegov otac je iz Brusa, a kako sam ja stalno bio na Kopaoniku, naši očevi su organizovali jedan set. Razbio me je. Nikada nismo igrali zvanični meč u juniorskoj konkurenciji, jer je on tri godine stariji. A onda sam ja ojačao – našalio se Đoković, pokazujući bicepse.

----------------------------------------------

Ne osećam da sam u senci

Na pres konferenciji Tipsarevića su pitali kako je biti uvek u Đokovićevoj senci, jer su iz iste zemlje, igraju za istu reprezentaciju.

– Kao deveti teniser sveta uopšte se ne osećam kao da sam u senci – uzvratio je Janko.– Lepo je imati Novaka kao deo mog života, jer osvaja sve što čovek može da osvoji.

----------------------------------------------

Marej oran za revanš

Endi Marej je u Melburnu propustio veliku priliku protiv Novaka Đokovića. Bio je u nekoliko momenata bliži plasmanu u finale, ali je fenomenalni Srbin sve to preokrenuo i trijumfovao u petočasovnom maratonu.

– Bio bih iznenađen kada bi se i sada tako nešto dogodilo – sa optimizmom Britanac ulazi u novi obračun.– Želeo sam da igram sa njim pre velikih američkih turnira, kako bih video na čemu sam. Imali smo fantastičan meč u Melburnu, nadam se revanšu.

Marej je dobio samo jedan od poslednja četiri duela, kada se Srbin predao u finalu Sinsinatija prošlog leta.

– Iskreno, ovo nije gren-slem, ni masters 1.000, nego serija 500, ali uvek kada pobedite najboljeg na svetu, lepo se osećate. Zato će za mene i ovaj meč biti izuzetno važan.

Osim onog na Rod Lejver areni, Škot ima još jedan poraz za kojim mnogo žali.

– U celoj karijeri sam izgubio samo jedan meč kada sam servirao za pobedu, najviše dva. Jedan od njih je bio onaj protiv Đokovića u Rimu prošle godine.

Vojin Veličković

objavljeno: 01.03.2012.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novak preko Janka do polufinala

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Mar.2012

Novak Đoković slavio je u srpskom četvrtfinalu protiv Janka Tipsarevića sa 2:0 (6:1, 8:6) na turniru u Dubaiju.. U petom međusobnom duelu Đoković je upisao i četvrti trijumf protiv Janka.. Tipsarević je u prvom setu pružio slab otpor, da bi u drugom viđena neizvesna borba. Igrao se taj brejk...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Đoković: Sreća je odlučivala u finišu

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Mar.2012

Ako je Janko Tipsarević u poslednjem duelu dobio Novaka Đokovića (Masters), a u pretposlednjem fantastično odigrao prva dva seta dok se nije povredio (Ju–Es open), u četvrtak nije bio ni senka tog igrača.. Srpsko četvrtfinale u Dubaiju (tvrda podloga, 1.700.475 dolara) nije donelo vrhunski tenis,...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.