Đoković pobedio Mareja i plasirao se u finale

Izvor: Politika, 27.Jan.2012, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković pobedio Mareja i plasirao se u finale

Đoković: Samo vera u sebe donosi pobedu! Novak Đoković će braniti titulu osvojenu u Melburnu prošle godine. U polufinalu je bio bolji od Endi Mareja iz Škotske sa 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5. U finalu će Đoković u nedelju od 9,30 časova igrati protiv Rafaela Nadala koji je dan ranije savladao Rodžera Federera iz Švajcarske.

Novak Đoković će braniti titulu osvojenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Melburnu prošle godine. U polufinalu je bio bolji od Endi Mareja iz Škotske sa 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5. U finalu će Đoković u nedelju od 9,30 časova igrati protiv Rafaela Nadala koji je dan ranije savladao Rodžera Federera iz Švajcarske.

Evo pregleda čitavog meča:

Prvi set:

Fantastično je Novak krenuo, za razliku od Mareja. Škot je neuobičajeno mnogo grešio na početku, pa je Đoković najpre lako osvojio prvi gem na svoj servis, a potom imao i dve brejk šanse! Ipak, Marej se izvukao i to najviše zahvaljujući greškama srpskog tenisera!

Kad već to nije iskoristio, Marej je došao do izjednačenja, a potom i prve brejk lopte u narednom gemu, na servis Đokovića. Srbin je to uspeo da spasi posle fantastičnog drugog servisa! Potom je usledio prvi as na meču i rutinska završnica gema za novo vođstvo.

I u narednom gemu je viđena brejk šansa, ovoga puta za Đokovića. Nije morao najbolji svetski teniser ništa da uradi da završi ovaj gem, dovoljno je bilo da sačeka duplu servis grešku Škotlanđanina u najgorem mogućem trenutku – 3:1.

Činilo se da će Novak lako materijalizovati brejk, vodio je sa 40:15, ali se Marej nije predavao. Posle dva „đusa” stigao je do brejk šanse koju je odmah iskoristio. I nastavilo se u sličnom ritmu. Ovoga puta Marej se borio sa svojim servisom i za tili čas Đoković je imao tri brejk šanse (0:40). I iskoristio je prvu za ribrejk i zadovoljstvo predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Vlada Divca, koji je u svečanoj loži Rod Lejver arene.

Ako već nije uspeo da iskoristi prvi brejk, Đoković nije ponovio istu grešku. Opet je Srbin lako stekao prednost od 40:15, a već prvu šansu za gem je iskoristio na najbolji mogući način, as poenom – 5:2.  Marej je servirao za ostanak u setu i vrlo lako je osvojio osmi gem u startnom periodu igre – 5:3.

Sve ubedljiviji je Novak bio na svoj servis, pa je dosta lako došao do dve set lopte. Iskoristio je već prvu, posle fantastičnog servisa i nedugo zatim sjajnog smeča u polje Endija Mareja – 6:3.

Drugi set:

I u drugom setu je Đoković prvi došao do brejk šanse i to posle u poena u kojem je bio u podređenom položaju. I uspeo je odmah da je iskoristi posle slabijeg drugog servisa Mareja! Uspeo je Novak odmah da nadogradi brejk na svoj servis i vrlo brzo je vodio sa 2:0.

Uzbudljivo je bilo u narednom gemu. Imao je opet Đoković brejk šansu, ali se ovoga puta Škot izvukao uz as servis, a nešto kasnije i Novakovov slab drop šot udarac. Imao je potom Novak problema na svoj servis. Vodio je Marej sa 30:0, ali se Đoković sa dva fantastična poena, pogađajući linije, vratio. Ipak, stigao je posle velike borbe Škot do brejk lopte, a uspeo je da iskoristi treću za izjednačenje – 2:2.

Dobio je Marej dodatnu dozu samopouzdanja i po prvi put u meču došao je do prednosti, lako iskoristivši gem na svoj servis – 3:2. Nije bilo nimalo lako Novaku na svoj servis posle oboga. Marej je imao 30:0, potom i brejk loptu. Uspeo je odmah da je iskoristi i stekao je ogromnu prednost – 4:2.

Nije se Đoković predavao, čekao je i sačekao grešku rivala. I to već u narednom gemu, stigao je do brejk šanse upravo posle greške Mareja, ali nije uspeo da je iskoristi. Do druge je stigao posle duple servis greške Škota i tu rivalu već nije bilo spasa, Novak je vratio brejk!

A potom se naravno mučio na svoj servis. Marej se sjajno odbranio u jednom poenu, koji je za njega značio i dve brejk lopte. Prvu nije iskoristio, ali drugu jeste posle sjajnog napada na Novakov drugi servis.

Servirao je Marej za izjednačenje u setovima. Novak je brzo stigao do dve brejk lopte. Prvu je Škot spasio as poenom, drugu posle Đokovićeve greške. Još jedan poen je potom Srbin poklonio rivalu, koji je došao do prve set lopte. Do izjednačenja je došlo posle sjajnog sevris vinera Mareja - 6:3.

Treći set:

Na krilima dobijenog drugog, krenuo je Marej dobro u trećem setu. Odmah je došao do brejk šanse, ali je Novak prvu priliku spasio. Tako je bilo i sa drugom brejk šansom Škota, pa i sa trećom, četvrtom i petom! E, pa kad sve to nije Marej iskoristio Đoković je ipak uspeo da povede posle gema koji je trajao, verovali ili ne, 18 minuta!

Marej je prvi gem na svoj servis u ovom setu dobio dosta lakše. Problemi za ovaka su se nastavili. Škot je vrlo brzo došao do tri brejk šanse (0:40), ali je Novak uspeo da spasi prve dve, ali ne i treću.

Kad se to najmanje očekivalo, popustila je koncentracija Mareju. Dupla servis greška, potom još jedna neiznuđena, doneli su Novaku Đokoviću dve brej lopte, a iskoristio je već prvu za izjednačenje - 2:2, lakše nego što je to bilo ko očekivao!

Opet je počelo sa neprijatnih 0:30 na Novakov servis u petom gemu, ali je Srbin imao snage da uzvrati. Osvojio je Đoković tri vezana poena, ali je posle velike borbe Marej imao čak i brejk šansu. Novak je sve to spasio i uz očigledne probleme sa zadnjom ložom uspeo da povede posle dugo vremena - 3:2.

Ipak, u narednom gemu Marej nije imao većih problema na svoj servis, usledilo je još jedno izjednačenje - 3:3. Na sličan način uzvratio je Đoković - 4:3, ali je Škot imao odgovor na svoj servis - 4:4. Ogromna borba se razvila, napokon smo gledali izuzetno kvalitetan tenis na nivou polufinala.

Mučio se potom Đoković iako je imao 40:15 na svoj servis. Ipak, nije dozvolio rivalu da dođe do brejk šanse, a gem je završio sjajnim as poenom - 5:4, pa je ogroman pritisak prebacio na Mareja. I uspeo je da dođe do brejk šanse, tačnije prve set lopte.

Škot je odservirao as i produžio nadu, ali je Novak imao i drugu set loptu posle sjajno izgrađenog poena. I ovoga puta se Marej spasio na fantastičan način, pogodio je liniju iz nimalo lake pozicije. Ni treća nije bila sreća, još jednom se Škot snašao, ovoga puta je presudio odličan drop šot!  Kad već nije iskoristio svoje prilike, Marej je to znao da kazni i da dođe do izjednačenja - 5:5.

I potom je nastavio u istom ritmu, pa je stigao do dve brejk lopte! Prvu je Novak spasio, ali drugu nije mogao protiv u tim trenucima zaista sjajnog Mareja. Ipak, ne bi Đoković bio broj jedan da nema snage da uzvrati. Brzo je stigao Srbin do dve brejk šanse. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu za izjednačenje i uvod u taj-brejk!

Nije dobro počelo po Đokovića, Marej je poveo sa 3:1, ali je Srbin uzvratio i izjednačio na 3:3 pre promene strana. Škot je potom odservirao as, a potom sačekao Novakovu grešku i opet je imao mini-brejk (5:3), a odmah potom i tri set lopte! Iskoristio je drugu na svoj servis - 7:4.

Četvrti set:

Ako ništa drugo, za Đokovića je sjajno počeo četvrti set. Odmah je Novak oduzeo servis Mareju i stigao po početnog vođstva - 1:0. I potom je na svoj servis, napokon, osvojio gem bez izgubljenog poena i to strašnim smečom - 2:0!

I nastavilo se u istom ritmu, Novak je izborio još jednu brejk šansu i odmah je uspeo da je iskoristi. Posle samo 12 minuta igre Srbin je vodio sa 3:0!!! I drugi gem na svoj servis Đoković je osvojio bez izgubljenog poena, uz dva as poena i već je bilo 4:0.

Uspeo je napokon Marej da osdvoji jedan gem, a imao je potom i dve brejk šanse u narednom na servis Đokovića. Ipak, Novak nije dozvolio Škotu da se vrati u ovaj set, pa je vodio sa 5:1. Srbin je potom načinio još jedan brejk i prilično ubedljivo je došao do izjednačenja, izborivši se za peti, odlučujući set.

Peti set:

Odlično je krenuo po Novaka peti set. Vrlo lako je na svoj servis odradio prvi gem – 1:0, ali je Marej uzvratio na isti način, uz as poen na kraju drugog gema – 1:1. Nešto teže je Đokoviću bilo u narednom gemu na svoj servis, ali je uspeo da održi prednost – 2:1.

I potom je pritisak prebačen na Mareja. Iskoristio je to Đoković i stigao do brejk lopte, ali je nju Škot spasio as poenom. Imao je Srbin potom još dve šanse, a kad ih već nije iskoristio usledilo je novo izjednačenje – 2:2.

Odgovor je usledio na najbolji mogući način, sa gemom osvojenim bez izgubljenog poena! I još jednom se Marej mučio, iako je poveo sa 30:0. Naredna tri poena osvojio je Đoković, koji je imao brejk loptu. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu za velikih 4:2!!!

Ogromnu dozu samopouzdanja je tada stekao Novak, koji je na svoj servis bez izgubljenog poena dobio naredni gem – 5:2 i zaista ga je malo delilo od velikog finala sa Rafaelom Nadalom. Marej je na svoj servis produžio nadu – 5:3.

Servirao je Đoković potom za meč i finale, ali je Marej uzvratio udarac! I to na kakav način, vrlo brzo je stigao do 0:40 i iskoristio već prvu brejk loptu. Ubrzo je došlo i do izjednačenja, Škot je vezao tri osvojena gema - 5:5.

Imao je dosta problema Đoković posle neiskorišćenih šansi da završi meč. Marej je stekao dve brejk lopte, ali je Srbin spasio prvu, a potom na fantastičan način drugu, pogodivši liniju posle 29 razmena udaraca! Ipak, Marej je stigao i do treće prilike za brejk, koju opet nije iskoristio. Izdržao je Đoković ogroman pritisak i uspeo da osvoji neverovatno važan gem – 6:5.

I potom je Đoković odigrao zaista junački. Stigao je do 15:40 i dve meč lopte. Iskoristio je već prvu, pa će braniti titulu osvojenu prošle godine u Melburnu!!!

Aleksandar Petrović / Politika Online

------------------------------------

Đoković: Samo vera u sebe donosi pobedu

MELBURN–Prvi teniser sveta Novak Đoković izjavio je da mu je pobedu protiv Endija Mareja i plasman u finale Australijen opena donela pre svega, vera u svoje mogućnosti.

„Ovo je bio težak, fizički zahtevan, ali i emotivno iscrpljujući meč.Trebalo je je održati kontinuitet i napraviti odlučujući brejk. Pokušavao sam da se fokusiram na svaki poen, verovao sam u sebe i na kraju uspeo”, rekao je Đoković.

On je napomenuo da je na početku meča sa Marejem loše servirao i time mu omogućio „lake poene”.

„Ovo je bila velika borba,. Izgledalo je da je bilo lakše osvojiti protivnički, nego svoj gem”, rekao je Đoković.

On je naglasio da će pokušati da se oporavi za meč protiv Rafaela Nadala u finalu.

„Oduševljen sam što ću igrati protiv Nadala. Iako smo veliki prijatelji van terena, pokušaću da nastavim protiv njega niz pobeda iz prošle godine”, rekao je Đoković.

Prvi reket Srbije zahvalio je publici, kao i predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divcu koji ga je podržavao na tribinama.

Tanjug

-------------------------------------------

Marej iznerviran zbog doping kontrole

MELBURN – Britanski teniser Endi Marej bio je iznerviran posle polufinalnog meča na Australijan Openu protiv Srbina Novaka Đokovića pošto je nakon duela morao da ide na doping kontrolu.

Marej je eliminisan sa turnira u Melburnu posle skoro pet sati iscrpljujuće borbe u kojoj je Đoković trijumfovao sa 3:2 u setovima - 6:3, 3:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:5.

„Iznervirao sam se. Znam da igrači posle meča idu na kontrolu, ali rekli su mi da moram da sačekam 30 minuta pre nego što dam krv. Želim da napustim stadion, izgubio sam polufinalni meč i zaista je frustrirajuće da prolazim sve ovo u jedan sat posle ponoći”, rekao je Marej.

Australijski mediji primetili su da je tokom meča sa Đokovićem neko iz Marejevog tima dodao u flašu britanskog tenisera za sada nepoznatu supstancu.

„Ništa nedozvoljeno. To je bio moj fitnes trener, a reč je o energetskom napitku koji godinama koristim”, dodao je Marej.

Tanjug

objavljeno: 27.01.2012.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale,   Rafael Nadal,   Federer

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.