Đoković osvojio Šangaj u finalu za pamćenje

Izvor: Politika, 14.Okt.2012, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković osvojio Šangaj u finalu za pamćenje

Naš teniser u divovskoj borbi nadvisio nikad boljeg Mareja: 5:7, 7:6(13:11), 6:3. – Do Federera još samo 195 poena. – Međusobno uvažavanje velikih rivala i prijatelja

Novak Đoković nastavlja tačno tamo gde je stao u jesen 2011. Pobeda protiv Endija Mareja u naizgled već izgubljenom finalu masters turnira u Šangaju, 5:7, 7:6, 6:3, bila je po kvalitetu igre i dramatičnosti ravna gotovo nadljudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podvizima iz prošle godine. Mada nije bio u pitanju grend-slem turnir, a protivnik se nije zvao ni Rodžer Federer ni Rafael Nadal, svet je video jedan od sigurno najboljih mečeva sezone. Bila je to promocija borbe za vrh svetskog tenisa u 2013. godini, najava novog velikog rivalstva.

U prva dva seta gledali smo dvojicu asova u najboljim izdanjima: Đokovića iz 2011. i Mareja iz 2012, još uvek nepoznatih dometa – ojačanog, nadgrađenog, nesalomivog. Sve je vraćao, svuda stizao, nije se nervirao ni posle najvećih propusta, loptica mu se od mreže odbijala u protivničku polovinu čak i onda kada je kretala napolje.

Đoković je bio u defanzivi, dobar kada treba da spasava izgubljeno, nesiguran kada servisom treba da realizuje prednost. Nije se radovao, niti bodrio na uobičajen način. Delovao je kao da je psihološku bitku izgubio davno, još u neverovatno napornom prvom setu. Izlomio je reket, slutio na predaju, ali se i dalje borio.

Onda se desio prvi preokret, kada je Marej vodio sa 5:4 i 30:0 u drugom setu, a servirao za meč. Novak je na neverovatan način dobio poen, najpre nemogućim udarcem kroz noge, pa sjajno skraćenom lopticom. Raširio mu se osmeh po licu, digao je publiku na noge i počeo svom snagom da spasava meč. Još su kladioničari bili na strani Mareja, sve do 13. Đokovićevog poena u taj-brejku. Dobio je set, posle čak pet spasenih meč-lopti...

Već je to bilo čudo, ali i dalje je delovalo je da je red na juče fantastičnog Mareja da u trećem setu ponovi igru iz prvog. I šta se desilo? Prava borba je trajala kratko, a onda je Đoković izašao iz boce, a Marej splasnuo, otežanih nogu i umornog lica. Iako je ove godine fizički mnogo ojačao, kao da se udvostručio, postao je trom i vraćajući loptice sa osnovne linije jedva parirao rastrčalom Đokoviću, elastičnijem u igri u razmišljanju – 6:3.

Drugom uzastopnom titulom na kineskoj turneji Novak Đoković je stigao na svega 195 poena do prvoplasiranog Federera. Povratak na vrh je već pod rukom, ali ovakvom igrom nova vladavina može znatno duže da potraje.

Posebno jak utisak na svečanom zatvaranju ostavilo je međusobno uvažavanje dvojice finalista. Svestan koliko je poraz teško pao Mareju, Đoković je uzdržano pokazivao radost posle završetka meča i požurio da mu čestita na izvanrednoj igri:

– Marej je igrao fantastično, bio je na poen od osvajanja turnira i vrlo lako sam mogao da se nađem na mestu gubitnika. Imao sam sreće, uspeo sam da se izvučem i pobedim. Nažalost, jedan je morao da izgubi. Dali smo sve od sebe, bilo je sjajno, nadam se da je publika uživala.

Škotu se takođe mora odati priznanje na izuzetno korektnom ponašanju posle poraza. Kao retko ko, srdačno je pohvalio ceo štab pobednika i do kraja ostao dostojanstven:

– Danas nisam uspeo, ali nastaviću da se borim kako bih godinu završio u velikom stilu. Ovo je jedan od najboljih turnira na turu, atmosfera je bila neverovatna.

Ovakav odnos između dvojice vršnjaka i dugogodišnjih prijatelja, od kojih se očekuje da u 2013. budu glavni rivali, može da predstavlja svetlu sliku tenisa u godinama koje dolaze.

----------------------------------------------

Brojke govore ko je najbolji

Zvanična ATP lista ne prikazuje realno odnose snaga, jer na njoj Federer još uvek ima zalihe od 3.000 poena iz istog perioda 2011, a ipak je njegova prednost u odnosu na Đokovića svega 195 poena. Od danas, zvanične brojke su sledeće:

1. Federer 12.165, 2. Đoković 11.970, 3. Marej 7.690, 4. Rafael Nadal 6.995, 5. David Ferer 5.360, itd.

Mnogo je realniji pogled na bodove osvojene samo u 2012, po kojima naš teniser ima više od 2.000 poena prednosti na vrhu: 1. Đoković 11.410, 2. Federer 9.165, 3. Marej 7.510, 4. Nadal 6.795, 5. Ferer 4.780 poena, itd

----------------------------------------------

Deseta uzastopna, a 70. u sezoni

Pobeda protiv Mareja bila je Đokoviću deseta uzastopna posle poraza od istog rivala u finalu Otvorenog prvenstva SAD u Njujorku. Ukupno mu je 70. u sezoni, i po tome je takođe najbolji.

Ove godine je prvi put stigao do finala u Šangaju i svojoj zbirci dodao sedmu različitu titulu na 13 osvojenih masters-turnira u karijeri. Osim grend-slem turnira na Rolan Garosu, još mu nedostaju pobede na dva masters turnira: u Monte Karlu i Sinsinatiju.

Pošto su najbolja četvorica osvojila po jedan grend-slem turnir, ostaje da se vidi i razlika na masters turnirima u ovoj sezoni. Federer i Đoković su osvojili po tri, tako da bi boljeg mogao da odredi Pariz, jer Nadal ima dve titule, a Marej ni jednu.

----------------------------------------------

Sledi privikavanje na igru u dvorani

O Đokovićevom borbenom raspoloženju svedoče i jasno formulisani planovi koje je izneo novinarima:

– Sada se okrećem kraju sezone. Potrebno je da se priviknem na igru u dvorani, da održim nivo igre i na kraju pojurim prvo mesto na svetskoj listi. To mi je najveći cilj u ovom trenutku, ono čemu težim. Očigledno je da mi je samopouzdanje u ogromnom porastu i da će mi to pomoći. Ali, nije gotovo, još moram da pokažem dobru igru i u dvorani.

M. Kovačević

objavljeno: 14.10.2012.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đoković: Ljudi, izvinite za nekoliko infarkta!

Izvor: Sportski Žurnal, 15.Okt.2012, 21:22

Dok se ceo svet (ne samo teniski) oporavlja od šokantnog trijumfa koji im je Novak Đoković priredio u nedelju u Šangaju (tvrda podloga, 3.531.600 dolara), autor najdramatičnije finalne pobede u ovoj godini – nije izgubio smisao za humor.. – Nadam se da ćete prihvatiti moje izvinjenje (još...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.