Đoković osvojio Otvoreno prvenstvo SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2011, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković osvojio Otvoreno prvenstvo SAD

BEOGRAD -

Novak Đoković osvojio je noćas Otvoreno prvenstvo SAD u tenisu, pošto je u finalu savladao Španca Rafaela Nadala sa 3:1 (6:2, 6:4, 6:7, 6:1).

Trenutno najbolji igrač sveta, u svom trećem finalu u Njujorku (2007, 2010) došao je do titule, koju je branio Nadal.

Meč je trajao četiri sata i 10 minuta.

Đoković je u šestoj ovogodišnjoj pobedi u duelu sa Nadalom smanjio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prednost Španca u međusobnim mečevima na 16:13.

Na početku meča Nadal je poveo sa 2:0, Đoković je uspeo da izjednači i da poremeti koncentraciju protivniku koji do kraja prvog seta, koji je trajao 49 minuta, nije uspeo da osvoji nijedan gem.

Španski teniser je u prvom gemu drugog seta uspeo da prekine Đokovićevu seriju od 6:0, zatim i da povede sa 2:0. Posle velike borbe teniser Srbije je uspeo da napravi brejk i smanji prednost protivnika na 2:1 i izjednači na 2:2.

Dvojica najboljih svetskih tenisera nastavili su istom tempu, prikazujući publici u Njujorku vrhunski tenis. Đoković je poveo sa 4:2, Nadal izjednačio na 4:4, a teniser iz Srbije zatim napravio brejk i ponovo poveo.

Posle dva sata igre Đoković je servirao za pobedu u drugom setu i iskoristio prednost svog servisa za 2:0. U nastavku Nadal se nije predao i opet su se protivnici borili za svaki poen u gemu. Đoković je došao do prednosti od 3:2, ali je Španac zatim napravio brejk, izjednačio i poveo sa 4:3.

Đoković je došao do 4:4, međutim, Nadal nije dozvolio da ponovo preokrene rezultat u svoju korist i poveo je sa 5:4. Đoković je, ipak, na svoj servis izjednačio na 5:5, napravio brejk za 6:5, ali nije uspeo da održi tu prednost.

Španac je ponovo izjednačio na 6:6 i sigurnom igrom u taj-breku (7:3), smanjio prednost protivnika na 2:1.

Đoković je na početku trećeg seta zatražio medicinski tajm-aut zbog bola u leđima. Posle toga prvi put u meču došao je do prednosti na početku seta od 2:0, a zatim i 3:0.

Kako je meč trajao već četiri sata, Nadal je počeo da ima probleme zbog grčeva u nogama. U takvoj situaciji Đoković je iskoristio šansu, poveo sa 4:1, napravio brejk za 5:1 i dobio meč sa ubedljivih 6:1 u trećem setu.

Đokoviću je pripalo 1.800.000 dolara, a Nadalu 900.000 dolara.

Ukupan nagradni fond namenjen teniserima koji su se takmičili u singlu bio je 16.936.000 dolara.

Sve titule Novaka Đokovića

Osvajanjem titule na Otvorenom prvenstvu SAD srpski teniser Novak Đoković je potvrdio da je trenutno bez premca u svetu.

Đoković je večerašnjim trijumfom nad Rafaelom Nadalom postigao 64. pobedu i osvojio 10. titulu ove sezone. Okitio se četvrtom gren slem titulom, prvom na Ju Es Openu, a ukupno 28. ATP trofejom u karijeri.

Trijumfom na Ju Es Openu Đoković je do kraja godine obezbedio poziciju broj jedan na svetskoj rang listi i postao je tek šesti teniser u open eri sa tri gren slem titule u jednoj sezoni.

Svi dosadašnji trofeji Đokovića:

2006: Amersfort, Mec

2007: Adelejd, Majami, Estoril, Montreal, Beč

2008: Melburn, Indijan Vels, Rim, Šangaj

2009: Dubai, Beograd, Peking, Bazel, Pariz

2010: Dubai, Peking

2011: Melburn, Dubai, Indijan Vels, Majami, Beograd, Madrid, Rim, Vimbldon, Montreal, Njujork.

Đoković: Trijumf je plod truda i maksimalne posvećenosti

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je da je do trećeg gren slem trofeja ove godine i četvrtog u karijeri došao zahvaljujući trudu i maksimalnoj posvećenosti.

"Isplatio se ogroman trud koji sam uložio i maksimalna posvećenost ovom sportu", rekao je Đoković posle osvajanja prvog Ju Es Opena u karijeri.

Prvi teniser sveta je istakao da je vera u sebe i ogromno samopouzdanje takođe važan ključ uspeha.

Đoković je ocenio da pobeda protiv Nadala nije bila laka, jer je snagu protivnika morao da neutrališe drugim elementima.

"Nije mi sve išlo baš onako kako sam želeo. Slabije sam servirao i zato sam išao više na preciznost nego na brzinu", rekao je Đoković.

Jedan od šestorice tenisera u istoriji koji su osvajali tri gren slem titule u jednoj sezoni poručio je da mu je sledeći cilj osvajanje Rolan Garosa.

"Čudesna" godina još traje

"Zvuči nerealno, osećaj je sjajan. Imam iza sebe čudesnu godinu koja još traje. Igrati protiv Rafe, to je veliki izazov. Želim da mu zahvalim, da mu čestitam zbog sjajnog turnira. Verujem da ćemo imati još ovakvih mečeva u budućnosti", rekao je Đoković posle meča.

Teniser iz Srbije je zahvalio organizatorima i istakao da je zadovoljstvo biti na listi šampiona jednog od najvećih turnira.

"Sa nestrpljenjem čekam povratak u Njujork sledeće godine", rekao je Đoković koji je zahvalio i svojoj devojci, stricu kome je rođendan i svim ostalima u svom timu.

Nadal: Igrao sam najbolje što mogu, izgubio od najboljeg na svetu

Nadal je posle retko viđenog duela izjavio da ništa nije mogao da uradi protiv izvanrednog Đokovića.

"Ovaj momak je neverovatan i mogu samo da mu čestitam. Ovo je godina koja će teško moći da se ponovi", rekao je Nadal.

On je ukazao da je odigrao težak meč, u kojem je pružio maksimum.

"Igrao sam agresivno koliko sam mogao, ali on je nalazio način da se vrati u poen. Igrao sam najbolji mogući tenis, pružio sam sve što sam mogao, i izgubio sam od najboljeg na svetu. Nastaviću naporno da radim i vratiću se sledeće godine", rekao je Nadal.

Agencije: Đoković pokazao zašto je najbolji

Svetske agencije opširno su noćas izveštavale o trijumfu Novaka Đokovića na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku, ističući da je pobedom nad Špancem Rafaelom Nadalom pokazao zašto je zaista najbolji teniser na svetu.

Agencija Rojters je navela da je Đoković nadigrao Nadala i da je pokazao majstorstvo u taktici i preciznosti, napominjući da mu je to prva titula na Ju Es Openu, pošto je prethodno dva puta bio savladan u finalu.

Nadal, ma koliko da se trudio, nije uspeo da stane na put Srbinu, koji je igrao na izuzetno visokom nivou uprkos jakom vetru, dodala je britanska agencija.

Agencija AP je naglasila da je Đoković odigrao skoro savršen meč i da se brilijantno vratio u igru, "šetajući" Nadala iz jednog u drugi ugao terena.

Meč je trajao četiri sata i 10 minuta, navela je američka agencija, napominjući da su Đoković i Nadal odigrali na desetine poena tokom kojih su razmenili i do 15 udaraca.

Francuska agencija AFP osvrnula se na tajm aut koji je Đoković tražio na početku četvrtog seta, kao i na njegovu izjavu da "nije nepobediv".

Ali ta skromnost nije sprečila 24-godišnjaka, tenisera broj jedan, da već razmišlja o novim izazovima, dodaje AFP.

Trijumfom na Ju Es Openu Đoković je do kraja godine obezbedio poziciju broj jedan na svetskoj rang listi, a tek je šesti teniser u open eri sa tri gren slem titule u jednoj sezoni.
Pogledaj vesti o: Novak Đoković finale

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.