Izvor: Politika, 13.Jan.2013, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković inspirisan za titulu

Novak Đoković ima šansu da postane prvi trostruki uzastopni šampion Australijskog opena u profesionalnoj eri (posle 1969). – Prvi rival Matje bolji nego što rejting sugeriše

Od specijalnog izveštača „Sportskog žurnala”

Istorija opet ima zakazan čas sa Novakom Đokovićem. Malo-malo pa se najbolji teniser sveta nađe u prilici da uradi nešto nepostignuto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Tako je i ove zime na Australijskom openu. Samo sedam pobeda dele Đokovića od podviga koji nikome nikada nije pošao za „reketom” – da u najjačoj svetskoj konkurenciji osvoji tri uzastopna trofeja u Melburnu.

Samo dvojica tenisera u celoj istoriji su uspeli da postignu to što će Nole pokušati ovog januara, Džek Kroford (1931-33) i Roj Emerson (1963-67), ali obojica su to ostvarili pre 1969. kada je tenis postao profesionalni sport.

Tada je sve bilo mnogo lakše, pogotovo posle Drugog svetskog rata, kada su najbolji prelazili u profesionalce i nisu mogli da igraju gren slemove. Na primer, Emerson je svoje četiri uzastopne krune nanizao tokom šezdesetih, kada Rod Lejver, po opštem mišljenju onog vremena, najbolji igrač epohe, nije imao dozvolu da se takmiči.

Međutim, sada na svim turnirima igraju najbolji na svetu, pa je i konkurencija neverovatna. Mnogi smatraju da je za činjenicu da niko ne dominira u Melburnu, kao na primer na Rolan Garosu ili Vimbldonu, gde su Nadal i Federer trijumfovali po sedam puta, kriv termin, jer je turnir na programu na samom početku sezone, pa najbolji nisu u vrhunskoj formi.

Novaku, međutim, to ne smeta, on nema probleme kakvi su imali njegovi prethodnici na vrhu.

– Ja volim ovde da igram, jer je turnir posle višenedeljne pauze između dve sezone. Imate vremena da se odmorite, prestrojite, napunite baterije, da se fizički pripremite, dobro trenirate. Dođete ovde sveži, motivisani i inspirisani za dobar tenis. Ovo je moj najuspešniji gren slem, ali ovo je i gren slem poznat po brojnim iznenađenjima, jer često u završnicu stignu teniseri od kojih se to nije očekivalo.

Prvi rival je Francuz Pol-Anri Matje, 58. teniser sveta?

– Žreb je nešto na šta se ne može uticati. Njegov raspored nije u mojim rukama i zato se trudim da odigram svaki meč maksimalno, da se koncentrišem samo na sledećeg protivnika. Matje je bolji teniser nego što je njegov rejting, on ima kvalitet za prvih 20. Zna kako se igra na velikoj sceni. Sigurno je da ga neću potceniti, biću spreman od prvog poena – kaže Đoković za tenisera, kog je četiri puta savladao u pet mečeva.

Za razliku od 2011. u kojoj ste najčešće prvi dolazili u vođstvo, prošle godine ste u važnim mečevima češće gubili prve setove?

– To je slučajno, jer se uvek trudim da maksimalno igram od početka. Tačno je da sam u 2012. morao češće da pravim preokrete, ali to nije namerno.

Svaki veliki šampion ima prekretnicu u karijeri, momenat koji je sve promenio. Koji mečevi za vas imaju takav značaj?

– Nekoliko je događaja za koje mogu da kažem da su promenili moju karijeru. Na primer, Vimbldon 2010. Posle njega sam počeo da igram sa više samopouzdanja. Pre toga sam u prvoj polovini sezone imao dosta zdravstvenih problema i nisam uspevao da pružim maksimum. Imao sam nešto slabije rezultate i to mi je odnelo samopouzdanje. U Vimbldonu sam ga vratio. Trijumf u Dejvis kupu je došao u pravom trenutku. Doneo mi je mnogo vere u sebe, a kada sam na početku 2011. osvojio Australijski open, sve je bilo mnogo lakše.

Prošle godine je sezona skraćena, pa ste imali drugu vrstu pauze, sa više egzibicija?

– Dobili smo dodatne dve nedelje u rasporedu koje sam dobro iskoristio. Jednu nedelju za egzibicije u Evropi i Brazilu, drugu za odmor u kome sam uživao. Taj period je izuzetno važan kako bih se skroz odmorio od tenisa i fizičkih aktivnosti. To sam i uspeo i svež sam za novu sezonu.

Ove godine nema Nadala u Melburnu?

– To je gubitak za turnir, ali i to što ne igra već sedam meseci je veliki gubitak za tenis uopšte. Rafu dobro znam, praktično smo zajedno teniski odrasli. Veliki je takmičar, nikada se ne predaje i da je mislio da je spreman za turnir, sigurno bi igrao. Treba mu više vremena da se pripremi i ja mu želim brz oporavak.

U 2012.  godini četiri igrača su osvojili sve najveće trofeje. Da li će tako biti i u 2013?

– Najverovatnije ćemo nas trojica plus Rafa, kada se vrati, i dalje da budemo glavni kandidati za sve titule. Ali ja ne bih potcenjivao Del Potra, Congu, Ferera, Berdiha, sve koji su u prvih deset. S druge strane, dolaze i mladi igrači kao što su Tomić, Dimitrov, Raonić…

Kako gledate na uvođenje striktnijeg sprovođenja pravila za prekoračenje pauza između poena?

– Nadal i ja smo uvek na udaru kada se o tome priča. Ja se ne žalim niti to mogu da uradim kada potrošim više od 20 sekundi između poena. Ako me sudija upozori, moram to da prihvatim. Takva su pravila – spreman je Đoković na sva iskušenja u naredne dve nedelje u Melburnu.

Đoković, Tipsarević i Ivanovićeva danas na centralnom terenu

Srbija open se više ne igra, ali kada se pogleda program arene „Rod Lejver” za prvi dan, ispada da se preselio u Melburn. Tri od pet mečeva na centralnom terenu će odigrati naši teniseri.

Đoković igra poslednju partiju dnevnog programa, oko pet ujutro po našem vremenu, Janko Tipsarević i Lejton Hjuit otvaraju večernji program u 9 časova, a potom na teren izlaze Ana Ivanović i Mađarica Cink.

Samo Agasi i Federer sa četiri trofeja

Koliko je teško dominirati u Melburnu, može se zaključiti i iz činjenice da su od 1969. i uvođenja profesionalizma u tenis, samo dvojica igrača osvojili trofej četiri puta. To su Andre Agasi i Rodžer Federer, a Đoković može da ih stigne ove godine.

Vojin Veličković

objavljeno: 13/01/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.