Đoković i Gaske za prvog finalistu

Izvor: Politika, 09.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković i Gaske za prvog finalistu

Od 15 časova branilac titule prvi put na travi protiv Francuza sa kojim ima skor 11:1. – Federer i Marej u derbiju polufinala, ne pre 18 časova

Od našeg izveštača

Vimbldon – Prekjuče, u četvrtfinalu Vimbldona, Marin Čilić, protiv koga Novak Đoković sada vodi sa 13:0 u međusobnim susretima, a danas, u polufinalu, Rišar Gaske, protiv koga prvi reket sveta vodi sa 11:1. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Verovatno Novak nikada u karijeri nije imao bolji žreb u završnici jednog grend slem turnira, ali to ne znači da je postao neoprezan:

– Gaske je jedan od najtalentovanijih igrača koje sam video, sličnih smo godina, on je stariji godinu dana. Ima sjajan bekhend, zna i spin i ravno, ima dosta varijacija u igri. Iako deluje da njegov stil nije prilagodljiv za travu, mislim da je ovde beležio najbolje rezultate.

Francuz je prvo polufinale grend slema odigrao baš ovde, 2007. je poražen od Federera. Iste godine je proslavio jedinu pobedu protiv Đokovića, na mastersu u Šangaju. Drugo polufinale na najvećim turnirima odigrao je 2013. u Njujorku, kada ga je nadigrao Nadal. U oba slučaja je pobednik osvajao titulu.

– Verujem da Rišar neće biti previše obuzet važnošću meča, jer je već prošao takve situacije i iskustva – najavljuje Đoković. – Siguran sam da i on očekuje pobedu. Fizički je mnogo napredovao, u tom segmentu je najveća razlika u odnosu na ranije. Vidi se da je spremniji. Siguran sam da će biti neizvestan meč.

Ko je gledao većinu njihovih partija zna da je Gaske kao po meri Đokoviću. Francuz ne može da izdrži tempo Srbina sa osnovne linije, pa mora da rizikuje na mreži, a sklon je psihološkim padovima u ključnim trenucima. On tvrdi da je sada mnogo bolji nego 2007:

– Tada sam imao 21, a sada 29. Iskusniji sam, znam šta znači biti u polufinalu. Moram da budem veoma agresivan. Igrali smo na „Garosu” pre mesec dana, pokušavao sam da kontrolišem igru, ali ništa mu nisam mogao – podsetio je na poraz sa 6:1, 6:2, 6:3. – Veoma je važno da sve vreme verujem da mogu da pobedim. Taj psihološki momenat je ključan da bih imao šanse. Novak je favorit i to svako zna, ali ja sam ovde i daću sve od sebe da uđem u finale.

Francuz je realan:

– Ponosan sam što sam u polufinalu sa Federerom, Đokovićem i Marejom, ali ja sam najgori u tom društvu. Uživaću.

U drugom polufinalu igraju Rodžer Federer i Endi Marej.

– Zaista ne mogu da kažem ko ima veće šanse. Mislim da je 50:50 – izbegao je Novak da izabere favorita, a na pitanje koga bi više od njih dvojice voleo u finalu, zasmejao je sve. – Nikoga!

Kaže da je pariski poraz već arhiviran:

– Već sam ga zaboravio. Nije bilo lako svariti poraz, jer sam mislio da je to velika šansa da prvi put u karijeri osvojim „Rolan Garos”. Takav je sport, morate takve poraze da upotrebite kao motiv. Prošle godine sam bio u sličnoj situaciji, izgubio sam parisko finale od Nadala, a onda ovde osvojio titulu. Trijumf protiv Federera u pet setova možda je još važniji za mene nego prva pobeda ovde 2011. godine – ističe Đoković, koji u polufinale ulazi sa dvostrukim kvalitetom: meč sa Andersonom ga je potpuno razdrmao, ali je posle trijumfa nad Čilićem vratio svežinu i odmoran ulazi u šampionski vikend.

Gaske bez seta na najvećim turnirima

Rišar Gaske i Novak Đoković (Foto Beta)

Koliko je Đoković superioran nad Gaskeom kada je reč o najvećim turnirima, vidi se iz podatka da protiv Francuza nikada nije izgubio ni set na grend slemu. S druge strane, nikada u karijeri nisu igrali na travi. Gaske je 20. na svetu i ako pobedi, biće to prvi poraz našeg asa od tako rangiranog rivala na grend slem turnirima od 2010, kada je u Parizu izgubio od Austrijanca Melcera.

Beker kao Saša Đorđević

Najbolji teniser sveta je juče otkrio kako se psihološki priprema za mečeve:

– Boris Beker svakog dana nešto novo kaže i tako obeležimo početak rada, ojačamo povezanost u timu i motivišemo se. Tražimo uvek motivaciju i inspiraciju, zajedništvo. To meni pomaže na terenu. Uglavnom ima pozitivne poruke, da me ohrabre, stimulišu i podstaknu da budem što bolji.

Svaka partija ima specijalan uvod:

– Pre duela sa Čilićem rekao je da je ključ pobede u koncentraciji, pozitivnom pristupu, intenzitetu od prvog poena, smirenosti; da su svi oni tu zajedno za mene i da ću moći svakog trenutka da se oslonim na njih.

Sličan pristup se koristi i u drugim sportovima:

– Te reči nisu jedinstvene samo za tenis, to je poznato kao formula uspeha, to zajedništvo. Naš selektor Aleksandar Đorđević je prošle godine tako radio sa košarkašima na Svetskom prvenstvu. Kada imate takve legende i veličine kao što su Đorđević i Beker, svaka njihova reč ima poruku i težinu.

Čilić: U svemu je dobar

Marin Čilić je priznao da je bio potpuno nadigran, iako rezultat nije bio toliko ubedljiv – 6:4, 6:4, 6:4.

– Novak je bio u svemu dobar, ali naročito u servisu. Veoma je retko da na grend slem turniru nemate nijednu brejk-loptu, kao što se meni desilo.

Federer do sada neporažen u polufinalu

Čak devet puta je Rodžer Federer igrao polufinale Vimbldona i svih devet puta je otišao u finale. Pred ovim fantastičnim podatkom nalazi se danas Endi Marej. Švajcarac ima bolje rezultate u polufinalu nego u finalu, jer je mečeve za titulu gubio po jednom od Nadala i Đokovića.

– Dug je put bio dovde, ali osećam da sam sačuvao svežinu – kaže 33-godišnji Federer, koji se nada 26. finalu na grend slem turnirima.

Dugo je bio u minusu u međusobnim susretima protiv današnjeg rivala, pre nekoliko godina čak sa 6:2, ali je sa tri poslednje pobede konačno prešao u plus: 12:11. U leto 2012. na ovom stadionu su odigrali dva velika finala.

– Vimbldon sam osvojio, ali mi se Endi revanširao na Olimpijadi – priseća se Federer. – Bilo je teško, jer se igralo na dva dobijena seta. Nisam imao nikakve šanse za zlato.

Obojica su na Vimbldon došli sa titulama na travi. Rodžer je osvojio Hale, a Endi Kvins. Škot nije mnogo zabrinut zbog činjenice da Švajcarac nikada ranije nije ovde izgubio u polufinalu:

– Pobedio sam ga u finalu Olimpijade, a to je važnije. To je i dalje jedan od vrhunaca moje karijere.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.