Sunce stiglo na Tvrđavu, Nišvil očekuje obaranje rekorda

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2016, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunce stiglo na Tvrđavu, Nišvil očekuje obaranje rekorda

Direktor festivala Nišvil Ivan Blagojević kaže da je taj festival uspešno pregurao prethodna dva “jesenja dana” i da za vikend očekuje publiku u punom broju na Niškoj tvrđavi.

Blagojević je, govoreći za Novi dan televizije N1, podsetio da večeras na Nišvilu nastupa džez saksofonista Bil Evans koji je nekada svirao u bendu legendarnog Majlsa Dejvisa. Subotnje veče na Niškoj tvrđavi ulepšaće i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << domaći bend Eyot, koji je, prema rečima Blagojevića, rastao sa Nišvilom i danas nastupa na velikim svetskim džez festivalima, a na binu izlaze i britanski Shakatak, poljski Quindependence, argentinski Tango & Jazz Quartet i još jedan domaći bend - El Jazzyra.

Direktor Nišvila za nedelju najavljuje spektakl – najbolja bela soul pevačica Džoš Ston nastupiće po prvi put u Srbiji, a na Tvrđavi će zasvirati i domaći Milan Petrović Quartet, japanski Yuichiro Tokuda's Ralyzzdig, holandski Yuri Honing Quartet, francuski Remi Panossian Trio i Marko Marković Rubikons Band.

Blagojević kaže i da je uveren da će Nišvil oboriti prošlogodišnji rekord, kada je festival posetilo 150.000 ljudi. “Poslednjih dana imamo najbolju prodaja ulaznica za Nišvil ikada, i očekujem da ćemo amortizovati ova dva dana koja su bila u proseku, i da ćemo bar malo premašiti taj rekord. A, ako iduće godine bar jedan evro naplatimo besplatne programe, doći ćemo i do cifre od 200.000 ljudi”, očekuje gost Novog dana.

Prema analizi koju je radila američka ambasada, 60 odsto publike Nišvila čine ljudi mlađi od 27 godina što je, kako kaže, neverovatno za džez festivale na koje uglavnom dolazi starija publika.

Blagojević kaže i da je iznenađen što je Gardijan uvrstio Nišvil među deset najboljih džez festivala na svetu, jer se za ulazak na takve liste dosta lobira, a ne zna ni da kada je i ko od novinara tog uglednog britanskog lista bio u Nišu. “Ali je to tako veliko priznanje, biti u društvu festivala sa budžetima 10-20 miliona evra. Verovatno je prepoznao energiju koja kruži između izvođača i publike”, kaže on.

Blagojević ističe i da organizacioni tim Nišvila radi 365 dana u godini kako bi doveo svetske muzičke zvezde u Niš. U početku je, kako kaže, bilo teško muzičarima objasniti da treba da se voze kombijem od aerodroma u Beogradu, Skoplju ili Sofiji na festival u Nišu, ali su se stvari u međuvremenu promenile i sada ih izvođači “jure” kako bi nastupali na Niškoj tvrđavi.

Direktor Nišvila dodaje i da, uprkos svemu tome, festival ima skromnu podršku države. Do 2010. Nišvil je imao status festivala od nacionalnog značaja, ali je od dolaska Ivana Tasovca na mesto ministra kulture podrška svedena na nulu, kaže Blagojević i dodaje da ima nagoveštaja da će se to promeniti sa dolaskom novog ministra.

U međuvremenu je festival imao podršku Ministarstva turizma i Ministarstva omladine i sporta, a Blagojević se nada da će se Nišvil, poput Exita, izboriti za ugovoro o dugoročnoj podršci države.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Čeka nas uzbudljiv vikend na Nišvilu

Izvor: N1 televizija, 13.Avg.2016

Direktor festivala Nišvil Ivan Blagojević kaže da je taj festival uspešno pregurao prethodna dva “jesenja dana” i da za vikend očekuje publiku u punom broju na Niškoj tvrđavi...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.